Sfaturi, ingrijire, cultivare Iasomie

Sfaturi, ingrijire, cultivare Iasomie Comunitatea Botanistii

Iasomia (Jasminum) reprezinta un gen de plante cataratoare ce face parte din familia Oleaceae. Contine 200 de specii ce isi au originea in regiunile tropicale si temperat blande din Europa, Asia, Australia si Oceania. Este o planta de interior, apreciata pentru florile deosebite, dar si pentru parfumul sau. 

Specii. Jasminum polyanthum, cunoscuta ca iasomie alba sau iasomie roz, este o planta cataratoare originara din China si Asia de Sud-Est, ce poate ajunge pana la lungimea de 3-6 m. Este o specie bogata in flori, ce apar la inceputul primaverii. Frunzele au culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara. La noi in tara este crescuta ca planta decorativa de apartament. Se dezvolta cu usurinta in conditii de soare, dar si in camere partial umbrite. 

Jasminum rex, specie originara din Tailanda, se prezinta sub forma de tufa, cu flori albe, mari, cu aspect de stea. Se dezvolta excelent la fereastra, unde beneficiaza de soare.

Jasminum primulinum, sau iasomia japoneza, este o specie de iasomie ce se deosebeste prin florile de culoare galbena cu petale semi-duble. Isi are originile in Vietnam, Sudul Chinei, Mexic, Honduras si Sudul Statelor Unite. Este o planta urcatoare ce poate ajunge la lungimea de 3 m.

Jasminum officinale, cunoscuta drept iasomia comuna, este cea mai intalnita specie de iasomie din climatul temperat, datorita florilor mari, albe, cu un miros puternic. Este originara din zona Caucaziana a Asiei, Orientul Mijlociu si Europa Centrala si de Sud. 

Ingrijire. Iasomia prefera locurile luminoase, cu mult soare, iar daca este tinuta in interior se recomanda plasarea ei langa o fereastra acoperita de o perdea fina, pentru a preveni arsurile solare. Creste optim la temperaturi de 22°C si poate fi afectata de temperaturile scazute. Pe timpul iernii poate fi amplasata intr-o camera mai racoroasa.

Substratul. Se recomanda ca substratul sa dreneze foarte bine apa si sa aiba o fertilitate medie. Acesta poate fi alcatuit din mranita, nisip, pamant de gradina, in parti egale. Nu suporta substratul calcaros.

Produse recomandate

Udarea. Se recomanda sa se efectueze o data la 2-3 zile in lunile calduroase de vara sau cand stratul superficial al substratului este uscat. In lunile de iarna, iasomia nu necesita aceeasi cantitate de apa din cauza lipsei florilor si temperaturilor scazute, de aceea este indicat sa verificati o data sau de doua ori pe saptamana daca substratul este uscat la suprafata. Intervalele sunt orientative, deoarece cantitatea de apa si frecventa udarilor depinde de nevoile plantei, temperatura, amplasare.

Fertilizarea. Se face o data pe luna, primavara si vara cu ingrasamant pentru plante cu flori. Toamna si iarna se stopeaza administrarea ingrasamantului pentru a ajuta planta sa intre in repausul vegetativ.

Produse recomandate

Transplantarea. Este recomandat ca in fiecare an, dupa caderea florilor, iasomia sa fie transplantata. De asemenea, tot dupa caderea florilor se recomanda taierea partilor uscate si scurtarea ramurilor in forma dorita. In general, se scurteaza circa o treime din lungimea totala a acestora. 

Inmultire. Iasomia se inmulteste prin butasi. Acestia se recolteaza primavara, in jurul lunii aprilie, iar plantele rezultate vor inflori peste un an.

Produse recomandate

Produse recomandate

Daunatori. Uneori, iasomia poate fi afectata de acarieni, afide si de paduchi lanosi.  

 • Discuții pe teme similare

  Ramona C
  6 ianuarie 2021
  Iasomie braziliana afectata Comunitatea BotanistiiIasomie braziliana afectata Comunitatea BotanistiiIasomie braziliana afectata Comunitatea Botanistii
  Bună ziua, Am mutat peste iarnă iasomia braziliana în balcon închis, langa fereastră cu lumină directa doar dimineața și în primele 2-3 săptămâni i-am fost foarte bine, i-au pornit lăstari in toate direcțiile. De ceva timp am observat lăstarul principal ușor afectat (frunze ruginii) și treptat se extinde și la celelalte părți ale planetei. Plus toți lăstarii se usucă la vârf. Ce as putea sa fac sa o salveze? Mulțumesc!
  1
  2
  Trimite
  Apostol nicoleta
  26 noiembrie 2020
  Buna seara! Am în curte o iasomie de vreo 10ani si as vrea sa o înmulțesc.imi puteți spune când și cum pot proceda?
  0
  1
  Trimite
  Yasmin Asan
  11 ianuarie 2021
  Iasomie de madagascar frunze galbene Comunitatea BotanistiiIasomie de madagascar frunze galbene Comunitatea BotanistiiIasomie de madagascar frunze galbene Comunitatea BotanistiiIasomie de madagascar frunze galbene Comunitatea Botanistii
  Buna seara, iasomiei mele de Madagascar ii mergea foarte bine, iar apoi de doua luni a inceput sa si piarda din ce in ce mai multe frunze si a pierdut mai mult de jumatate, ele ingalbenindu-se complet. Are lumina de Est si a fost udata o data pe saptamana iarna, temperaturi de 20 de grade si fara variatii. Nu am observat nimic pe frunza, ci doar la nivelul tulpinilor si ramificatiilor - ca niste cocoloase/pete negre sau mai lemnoase, care apar si la baza frunzei si care pot fi stoarse. Ma puteti ajuta va rog ? Nu stiu daca sunt daunatori sau varsta plantei care are in jur de 7 ani! Multumesc frumos!
  2
  8
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile