Iasomia, informatii si sfaturi de ingrijire

iasomia-informatii-sfaturi

Iasomia (Jasminum) – reprezinta un gen de plante cataratoare ce face parte din familia Oleaceae. Contine 200 de specii ce isi au originea in regiunile tropicale si temperat blande din Europa, Asia, Australia si Oceania. Este o planta de interior, apreciata pentru florile deosebite, dar si pentru parfumul sau. 

Iasomia – specii

  • Jasminum polyanthum, cunoscuta ca iasomie alba sau iasomie roz, este o planta cataratoare originara din China si Asia de Sud-Est, ce poate ajunge pana la lungimea de 3-6 m. Este o specie bogata in flori, ce apar la inceputul primaverii. Frunzele au culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara. La noi in tara este crescuta ca planta decorativa de apartament. Se dezvolta cu usurinta in conditii de soare, dar si in camere partial umbrite. 
  • Jasminum rex, specie originara din Tailanda, se prezinta sub forma de tufa, cu flori albe, mari, cu aspect de stea. Se dezvolta excelent la fereastra, unde beneficiaza de soare.
  • Jasminum primulinum, sau iasomia japoneza, este o specie de iasomie ce se deosebeste prin florile de culoare galbena cu petale semi-duble. Isi are originile in Vietnam, Sudul Chinei, Mexic, Honduras si Sudul Statelor Unite. Este o planta urcatoare ce poate ajunge la lungimea de 3 m.
  • Jasminum officinale, cunoscuta drept iasomia comuna, este cea mai intalnita specie de iasomie din climatul temperat, datorita florilor mari, albe, cu un miros puternic. Este originara din zona Caucaziana a Asiei, Orientul Mijlociu si Europa Centrala si de Sud. 

Conditii de mediu

Lumina. Iasomia prefera locurile luminoase, cu mult soare, iar daca este tinuta in interior se recomanda plasarea ei langa o fereastra acoperita de o perdea fina, pentru a preveni arsurile solare. Creste optim la temperaturi de 22°C si poate fi afectata de temperaturile scazute. Pe timpul iernii poate fi amplasata intr-o camera mai racoroasa.

Substrat. Se recomanda ca substratul sa dreneze foarte bine apa si sa aiba o fertilitate medie. Acesta poate fi alcatuit din mranita, nisip, pamant de gradina, in parti egale. Nu suporta substratul calcaros.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Iasomia – Ingrijire

Udare. Se recomanda sa se efectueze o data la 2-3 zile in lunile calduroase de vara sau cand stratul superficial al substratului este uscat. In lunile de iarna, iasomia nu necesita aceeasi cantitate de apa din cauza lipsei florilor si temperaturilor scazute, de aceea este indicat sa verificati o data sau de doua ori pe saptamana daca substratul este uscat la suprafata. Intervalele sunt orientative, deoarece cantitatea de apa si frecventa udarilor depinde de nevoile plantei, temperatura, amplasare.

Fertilizare. Se face o data pe luna, primavara si vara cu ingrasamant pentru plante cu flori. Toamna si iarna se stopeaza administrarea ingrasamantului pentru a ajuta planta sa intre in repausul vegetativ.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Este recomandat ca in fiecare an, dupa caderea florilor, iasomia sa fie transplantata. De asemenea, tot dupa caderea florilor se recomanda taierea partilor uscate si scurtarea ramurilor in forma dorita. In general, se scurteaza circa o treime din lungimea totala a acestora. 

Inmultire. Iasomia se inmulteste prin butasi. Acestia se recolteaza primavara, in jurul lunii aprilie, iar plantele rezultate vor inflori peste un an.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

Uneori, iasomia poate fi afectata de acarieni, afide si de paduchi lanosi.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile