Iasomie (Lamaita) – informatii si sfaturi de ingrijire

iasomie-sfaturi-ingrjire

Iasomie (Philadelphus coronarius) – denumita si Lamaita, este originara din Europa sudica si Caucaz. Este un arbust de talie mijlocie-mare, inalt de 2-3 m, cu frunze cazatoare, oval acuminate. Decoreaza prin port, aspectul frunzisului, dar mai ales prin flori. Infloreste in luna mai-iunie. Florile sunt albe-crem, foarte parfumate, grupate cate 5-7 in racem.

Iasomie – varietati

  1. “aureus” – cu flori albe si frunze galbene-verzui.
  2. “duplex” – cu flori albe, foarte rezistenta la ger, fum si seceta.

Conditii de mediu 

Este o planta rezistenta la ger si chiar la seceta, pe o perioada scurta de timp. Nu este pretentioasa fata de sol, dezvoltandu-se bine in orice tip de sol, exceptie facand solurile mlastinoase si saraturate. Suporta bine semiumbra si chiar umbra, insa pentru o inflorire abundenta are nevoie de lumina. Este, de asemenea, o planta rezistenta la poluarea cu fum si gaze, pretandu-se pentru mediile urbane. 

Iasomie – ingrijire

Iasomia sau Lamaita nu necesita ingrijiri speciale, fiind o planta care se adapteaza usor la conditiile de mediu.

Fertilizare. Se poate fertiliza, pe toata perioada de vegetatie, pentru o crestere armonioasa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Suporta foarte bine taierile, fiind indicate pentru ca planta sa nu capete aspect neingrijit si sa infloreasca abundent si anul urmator. Insa este important ca acestea sa se faca dupa inflorire si nu inainte pentru a nu pierde mugurii florali. Se recomanda ciupirea lastarilor pentru a stimula ramificarea, lastarii tineri fiind cei care fac cele mai multe flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se face din toamna pana in primavara, pe intreaga perioada a repausului vegetativ, cand pamantul nu este inghetat.

Inmultire. Iasomia se inmulteste prin butasi verzi (vara) si butasi lemnificati (primavara devreme). Butasirea in verde se face dupa incheierea infloririi cu butasi de varfuri la 3-4 ochiuri, iar butasirea in uscat primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie din tulpini de 3-5 ochiuri.

Butasii se planteaza in locuri semiumbrite si se uda la 3 zile.

Boli si daunatori

Iasomia este o planta destul de rezistenta la boli si daunatori, insa uneori poate fi atacata de afide si paduchi lanosi sau testosi.  Acesti daunatori secreta o substanta lipicioasa, care favorizeaza aparitia fumaginei. Fumagina se manifesta ca o pelicula de culoare neagra, inestetica, pe suprafata frunzelor, impiedicand realizarea eficienta a procesului de fotosinteza, ceea ce duce, in cele din urma, la uscarea frunzelor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile