Hosta, informatii si sfaturi de ingrijire

hosta-sfaturi-ingrijire

Hosta este un gen de plante erbacee perene din familia Asparagaceae, originare din nord-estul Asiei. Sunt plante ce cresc din rizomi sau stoloni.

Creste sub forma de tufis, alcatuit din frunze mari (3-45 cm lungime si 2-30 cm latime), lanceolate sau ovate. Frunzisul este verde la majoritatea speciilor, iar la unele are nuante albastrui si aspect lucios. Inflorescentele sunt raceme, alcatuite dintr-o tulpina subtire, lignificata, pe care sunt dispuse florile pendulare. Acestea au culoare alba, lila sau violet si sunt lipsite de miros. Singura specie cu flori parfumate este Hosta plantaginea. Formeaza fructe de tip capsula, cu multe seminte in interior.

Denumirea genului a fost data in onoarea botanistului austriac Nicholas Thomas Host. In trecut, genul era numit Funkia. Denumirea inca se mai intalneste in cartile vechi. 

La noi in tara, se intalneste in special ca planta ornamentala de exterior, pentru decorarea parcurilor si gradinilor; se foloseste si pentru flori taiate. 

Hosta – Specii si varietati

  • Hosta plantaginea este cea mai intalnita specie in tara noastra, este originara din China. Creste din rizomi, ajungand pana la o inaltime de 30-45 cm, cu un diametru al tufei de 45-60 cm. Frunzele sunt verzi, lucioase. Au forma ovata sau cordiforma si sunt foarte mari. Infloreste in iulie-septembrie, formand flori albe, parfumate, grupate in raceme. Prezinta mai multe varietati:
    • ‘Grandiflora’ – prezinta frunze mai inguste. 
    • ‘Honeybells’ – are frunzele galben-verzui si florile mov, parfumate.
    • ‘Sweet Susan’ – frunzele sunt verzi, lucioase. 
    • ‘Royal Standard’ – foarte asemanator cultivarului precedent.
    • ‘August Moon’ – frunze verzi-deschise, galbui.
  • Hosta fortunei este o specie ce formeaza o tufa viguroasa, alcatuita din frunze late, ovate, cu nervuri proeminente. Infloreste vara, formeaza flori mov in varful tulpinilor de 75 cm. 

Conditii de mediu  

Lumina. Creste cel mai bine in conditii de semiumbra  si are nevoie de soare cel putin 4-6 ore pe zi. 

Temperatura. Nu are cerinte specifice de temperatura, rezistand in climatul tarii noastre. In zonele mai reci, iarna, se acopera cu un strat de mulci. 

Sol. Necesita un sol fertil, reavan, bine drenat, cu un pH usor acid-neutru. 

Hosta – Ingrijire

Udare. Udarea se face moderat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan. Seceta determina aparitia arsurilor pe marginea frunzelor. 

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa (primavara-toamna), se administreaza un ingrasamant lichid sau sub forma de granule. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu necesita tundere. Totusi, se recomanda taierea in intregime a frunzisului, toamna, dupa perioada de vegetatie. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate face usor, in orice perioada, cu exceptia verilor cu temperaturi ridicate. Se pot planta direct in sol, in ghivece sau containere, in rocarii etc. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. 

Inmultire. Se poate inmulti prin divizarea tufei, toamna sau primavara, numai dupa 4-5 ani de la plantare. 

Boli si daunatori

Uneori, melcii si limacsii pot afecta foliajul plantelor. 

In plus

  • Plantele din ghivece se uda mai rar, astfel incat substratul sa se usuce la suprafata.
  • Taierea tulpinilor dupa inflorire stimuleaza reaparitia florilor.
  • Hosta este toxica pentru animale. In unele culturi asiatice, este folosita in bucatarie. 
  • Uneori, Hosta poate fi afectata de un virus specific (“Hosta Virus X”), ce se manifesta prin aparitia unor linii scurte, albastre-inchis, de-a lungul nervurilor. Deoarece este o viroza, nu se cunosc tratamente pentru a o combate.   
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile