Hortensia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 23 ianuarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Hortensia (Hydrangea) este un gen ce cuprinde 70-75 de specii de plante florifere din familia Saxifragaceae, originare din Asia si America. Majoritatea sunt arbusti cu inaltimea de 1-3 m, unele cresc sub forma de arbori de talie mica, iar altele sunt liane ce ajung pana la 30 m inaltime. Pot avea frunzisul persistent sau caduce. Toate speciile din zonele temperate au frunzele cazatoare. Sunt plante ornamentale des intalnite in gradini si parcuri, ca exemplare izolate sau in grupuri. Denumirea genului “Hydrangea” provine din limba greaca si inseamna “vas cu apa”, facand referire la forma capsulelor de seminte.
Hortensiile infloresc de primavara devreme, pana toamna tarziu. Formeaza inflorescente in forma de corimb sau panicul, asezate terminal. Prezinta doua tipuri de flori: mici (prezente in centrul inflorescentei) si mari (cu sepale voluminoase, divers colorate). Majoritatea speciilor au flori de culoare alba, unele specii isi schimba culoarea florilor in functie de pH-ul solului.
Hortensia – Specii si varietati
- Hydrangea macrophylla (hortensia de gradina) este o specie nativa din China si Japonia, ce creste pana la inaltimea de 1-2 m. Frunzele sunt mari (10-20 cm), au forma ovala. Inflorescentele sunt globuloase, formate din flori sterile, mari, albe. Cultivaruri:
- ‘Soeur Therese’ – inflorescente albe.
- ‘Merveille’ – inflorescente roz-intens.
- ‘King George’ – inflorescente rosii. Infloreste tardiv.
- ‘Bluewave’ – are infloresctentele alcatuite din flori mici, albastrui (fertile), in centru si flori mari, violacee (sterile), in exterior.
- Hydrangea arborescens (hortensia) este o specie nativa din SUA, ce creste de 1,5-3 m inaltime. Frunzele sunt ovale, cu varful acuminat. Inflorescentele sunt globuloase, de 5-10 cm, si au culoare alba. Apar pe planta in iunie-iulie si sunt fertile. Cultivaruri:
- ‘Grandiflora’ – inflorescentele prezinta flori mai mari, albe, sterile.
- Hydrangea paniculata este o specie originara din China si Japonia. Creste ca arbust cu talia inalta, de 2-3 m. Formeaza lujeri vigurosi, pubescenti. Frunzele au forma ovata sau eliptica, acuminate, cu reversul pubescent. Infloreste in iulie-august. Inflorescentele sunt panicule de dimensiuni mari; cresc terminal. Cultivaruri:
- ‘Grandiflora’ – flori albe, sterile, mari.
Conditii de mediu
Lumina. Hortensiile prefera amplasarea la semiumbra, cu exceptia speciei H. paniculata, care prefera locurile insorite.
Temperatura. H. macrophylla (hortensia de gradina) este sensibila la ger si necesita protectie pe timpul iernii. Celelalte specii sunt mai rezistente la temperaturile scazute.
Sol. Cresc bine intr-un sol reavan, fertil. Nu suporta solurile calcaroase.
Hortensia – Ingrijire
Udare. Udarea se va face frecvent, pentru a mentine pamantul reavan.
Fertilizare. In perioada de inflorire (martie-octombrie), se recomanda aplicarea unui ingrasamant specific pentru hortensii. Acesta va determina scaderea pH-ului solului, iar prin continutul de sulfat de aluminiu, contribuie la intensificarea culorii albastre a florilor.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Nu sunt necesare taierile la hortensii, doar in cazul eliminarii partilor uscate sau afectate.
Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Hortensiile pot fi inmultite prin butasire, seminte sau prin despartirea tufei.
- butasirea se face in rasadnite. Butasii se preleva la sfarsitul verii, trebuie sa aiba 9-10 cm si 2-3 noduri. Pentru stimularea inradacinarii, se recomanda tratarea cu substante regulatoare.
- prin seminte se inmultesc numai speciile pure, nu si varietatile. Se seamana primavara, in rasadnite calde.
Boli si daunatori
Hortensiile pot fi afectate de fainare si putregai cenusiu. Daunatorii care pot aparea la hortensii sunt afidele si acarienii.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Acidifierea substratului din ghiveci nu va stimula intensificarea culorii albastre a florilor in lipsa ionilor de aluminiu, continuti de ingrasamintele speciale.
- Un sol calcaros va determina scaderea continutului de ioni de fier, planta manifestand simptome de decolorare si inrosire a frunzisului.
- Tunderea inflorescentelor uscate favorizeaza reinflorirea.
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziHortensia, paniculata si hydragena cu frunze care se innegrescAm cateva hortensii plantate in gradina la semiumbra. Am observat ca florile se usuca si abia au inflorit iar frunzzele incep sa se innegreasca. Am atasat si cateva poze. Cu... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziHortensia, Frunze arseBună, frunzele Hortensiei sunt arse..am pus biopon, un pumn.CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi4 urează frunze verziBeneficiile utilizarii ingrasamintelor imbogatite cu alge marineIngrasamintele imbogatite cu alge marine ofera o gama larga de beneficii pentru plante, sol si mediul inconjurator. Iata cele mai importante avantaje: 🌱 Stimularea cresterii plantelor: Algele marine contin... mai multFrunze verzi52 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.