Hortensia, informatii si sfaturi de ingrijire

hortensia-informatii-sfaturi-ingrijire

Hortensia (Hydrangea) este un gen ce cuprinde 70-75 de specii de plante florifere din familia Saxifragaceae, originare din Asia si America. Majoritatea sunt arbusti cu inaltimea de 1-3 m, unele cresc sub forma de arbori de talie mica, iar altele sunt liane ce ajung pana la 30 m inaltime. Pot avea frunzisul persistent sau caduce. Toate speciile din zonele temperate au frunzele cazatoare. Sunt plante ornamentale des intalnite in gradini si parcuri, ca exemplare izolate sau in grupuri. Denumirea genului “Hydrangea” provine din limba greaca si inseamna “vas cu apa”, facand referire la forma capsulelor de seminte. 

Hortensiile infloresc de primavara devreme, pana toamna tarziu. Formeaza inflorescente in forma de corimb sau panicul, asezate terminal. Prezinta doua tipuri de flori: mici (prezente in centrul inflorescentei) si mari (cu sepale voluminoase, divers colorate). Majoritatea speciilor au flori de culoare alba, unele specii isi schimba culoarea florilor in functie de pH-ul solului. 

Hortensia – Specii si varietati

  • Hydrangea macrophylla (hortensia de gradina) este o specie nativa din China si Japonia, ce creste pana la inaltimea de 1-2 m. Frunzele sunt mari (10-20 cm), au forma ovala. Inflorescentele sunt globuloase, formate din flori sterile, mari, albe. Cultivaruri:
    • ‘Soeur Therese’ – inflorescente albe. 
    • ‘Merveille’ – inflorescente roz-intens.
    • ‘King George’ – inflorescente rosii. Infloreste tardiv.
    • ‘Bluewave’ – are infloresctentele alcatuite din flori mici, albastrui (fertile), in centru si flori mari, violacee (sterile), in exterior. 
  • Hydrangea arborescens (hortensia) este o specie nativa din SUA, ce creste de 1,5-3 m inaltime. Frunzele sunt ovale, cu varful acuminat. Inflorescentele sunt globuloase, de 5-10 cm, si au culoare alba. Apar pe planta in iunie-iulie si sunt fertile. Cultivaruri:
    • ‘Grandiflora’ – inflorescentele prezinta flori mai mari, albe, sterile. 
  • Hydrangea paniculata este o specie originara din China si Japonia. Creste ca arbust cu talia inalta, de 2-3 m. Formeaza lujeri vigurosi, pubescenti. Frunzele au forma ovata sau eliptica, acuminate, cu reversul pubescent. Infloreste in iulie-august. Inflorescentele sunt panicule de dimensiuni mari; cresc terminal. Cultivaruri:
    • ‘Grandiflora’ – flori albe, sterile, mari. 

Conditii de mediu

Lumina. Hortensiile prefera amplasarea la semiumbra, cu exceptia speciei H. paniculata, care prefera locurile insorite.  

Temperatura. H. macrophylla (hortensia de gradina) este sensibila la ger si necesita protectie pe timpul iernii. Celelalte specii sunt mai rezistente la temperaturile scazute. 

Sol. Cresc bine intr-un sol reavan, fertil. Nu suporta solurile calcaroase.

Hortensia – Ingrijire

Udare. Udarea se va face frecvent, pentru a mentine pamantul reavan.

Fertilizare. In perioada de inflorire (martie-octombrie), se recomanda aplicarea unui ingrasamant specific pentru hortensii. Acesta va determina scaderea pH-ului solului, iar prin continutul de sulfat de aluminiu, contribuie la intensificarea culorii albastre a florilor.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu sunt necesare taierile la hortensii, doar in cazul eliminarii partilor uscate sau afectate. 

Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Inmultire. Hortensiile pot fi inmultite prin butasire, seminte sau prin despartirea tufei. 

  • butasirea se face in rasadnite. Butasii se preleva la sfarsitul verii, trebuie sa aiba 9-10 cm si 2-3 noduri. Pentru stimularea inradacinarii, se recomanda tratarea cu substante regulatoare. 
  • prin seminte se inmultesc numai speciile pure, nu si varietatile. Se seamana primavara, in rasadnite calde. 

Boli si daunatori

Hortensiile pot fi afectate de fainare si putregai cenusiu. Daunatorii care pot aparea la hortensii sunt afidele si acarienii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Acidifierea substratului din ghiveci nu va stimula intensificarea culorii albastre a florilor in lipsa ionilor de aluminiu, continuti de ingrasamintele speciale. 
  • Un sol calcaros va determina scaderea continutului de ioni de fier, planta manifestand simptome de decolorare si inrosire a frunzisului. 
  • Tunderea inflorescentelor uscate favorizeaza reinflorirea. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile