gynura

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gynura

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 6 ani

Gynura este un gen de plante erbacee, florifere din familia Asteraceae, originare din estul Asiei si Indonezia. La noi in tara este intalnita ca planta decorativa de interior. In ghiveci, poate creste pana la 20-40 cm inaltime si latime si are o longevitate de 2-3 ani, dupa care isi pierde aspectul decorativ. 

Gynura aurantiaca este singura specie intalnita ca planta decorativa, impreuna cu Gynura sarmentosa. Prezinta frunze purpurii-inchis, lungi de 10-20 cm, cu forma ovala si marginile dintate, acoperite cu un puf dens. Florile apar toamna si iarna, sunt galbene, cu diametrul de 1-2 cm, asemanatoare celor de papadie. Acestea se indeparteaza din cauza mirosului lor neplacut. 

gynura-ingrijire

Lumina. Prefera lumina puternica, filtrata, pentru a nu-i afecta frunzele. Iarna, trebuie amplasata langa o fereastra bine luminata. 

Temperatura. Ginura are o crestere optima la temperatura de 20°C si nu suporta temperaturi mai scazute de 13°C.

Umiditatea aerului. Creste cu usurinta in atmosfera uscata, dar la temperaturi mai mari de 20°C, ghiveciul se asaza pe un strat cu pietris umed. 

Substrat. Substratul trebuie sa dreneze foarte bine apa, poate fi alcatuit din mranita, pamant de ericacee si o mica parte de compost organic. Pentru imbunatatirea drenajului este indicat sa puneti un strat de pietris fin la baza ghiveciului.

Udare. Datorita radacinilor sale foarte subtiri, ginura nu trebuie udata foarte des, deoarece acestea pot putrezi. Pe timpul verii, udarea se face astfel incat solul sa se mentina reavan, nu umed. Iarna se uda mai rar.

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa se administreaza un ingrasamant universal pentru plante. Iarna nu se adauga ingrasamant. 

Transplantare. Ginura are o crestere rapida si necesita transplantare ori de cate ori radacinile umplu ghiveciul. In general, transplantarea se face anual, in februarie-martie.

Taieri. Pentru a avea o forma compacta, tulpinile ce cresc vertical se taie de la varfuri. 

Inmultire. Poate fi inmultita prin butasi de tulpina pusi la inradacinat in apa. Radacinile se formeaza complet dupa 1-2 saptamani.

 

Boli si daunatori. Pot aparea acarieni, paduchi lanosi, paduchi testosi. 

 

Sfaturi utile: 

  • Ginura nu suporta curentii de aer.
  • Pe perioada verii, poate fi tinuta in gradina, in ghiveci.
  • Fertilizarea excesiva determina caderea frunzelor. 

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor