Guzmania, informatii si sfaturi de ingrijire

guzmania-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Guzmania – este o bromelie originara din America Centrala si de Sud. Este o planta epifita, adica foloseste o alta planta ca suport pentru a se dezvolta, insa nu este parazita. In tara noastra, Guzmania este intalnita ca planta de apartament. Decoreaza prin frunzele lungi si inguste, de culoare verde stralucitor, care formeaza o rozeta, cu rol in retinerea apei, dar mai ales prin bracteele intens colorate ce protejeaza florile mici, de culoare alb-galbui. 

Guzmania – Specii si varietati

  • Guzmania lingulata – prezinta frunze drepte, lungi, verzi-stralucitoare; florile sunt mici, alb-galbui, inconjurate de bractee rosii, foarte decorative.
  • Guzmania tricolor – frunzele sunt drepte, lungi, verzi-stralucitoare; florile sunt mici, albe, inconjurate de bractee colorate in brun si rosu intens.
  • Guzmania musaica – frunzele sunt verde deschis, cu pete brune neregulate; florile sunt mici, albe, inconjurate de bractee portocalii.

Conditii de mediu

Lumina. Este o planta iubitoare de lumina, insa pe timpul verii trebuie ferita de razele directe ale soarelui. 

Temperatura. Se simte bine la o temperatura intre 20-28ºC in perioada de primavara-toamna. Iarna este recomandat ca temperatura sa nu scada sub 16ºC. 

Umiditate. Planta are nevoie de o umiditate constanta, insa moderata atat in substrat, cat si in aer. 

Substrat. Guzmania prefera un substrat fibros, cu un pH usor acid de 5-6. Se recomanda un amestec de turba, pamant de frunze, sphagnum si nisip, in parti egale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Guzmania – Ingrijire

Udare. Udarea se face regulat cu o cantitate mica de apa (de preferat, apa de ploaie sau necalcaroasa), astfel incat substratul sa se mentina in permanenta reavan, dar nu ud. Umiditatea excesiva in substrat afecteaza radacinile care sunt mici si subtiri. In cornetul frunzelor trebuie sa se mentina apa in permanenta. Aceasta se schimba o data la 1-2 luni, iar in perioada de iarna, daca temperaturile scad sub limita normala, se goleste apa din cornet.

Umiditatea atmosferica se mentine ridicata prin pulverizari sau prin asezarea plantei pe un strat de pietris umed. 

Fertilizare. Se poate fertiliza lunar cu ingrasaminte lichide, aplicate prin stropirea frunzelor sau turnarea in cornetul acestora, in acest caz concentratia se va reduce.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Guzmania se inmulteste cel mai frecvent prin separarea lastarilor formati la baza plantei. Se mai poate inmulti si prin seminte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Cele mai frecvente boli sunt cele cauzate de ciuperci din genul Botrytis, Pythium, Fusarium si Phytophtora care provoaca putrezirea coletului si a radacinii. 

Dintre daunatori, planta este sensibila la atacul paduchilor lanosi si acarienilor. 

In plus

  • Fiind o planta cu radacini slab dezvoltate, se recomanda ca ghiveciul sa fie mai mult lat decat inalt si sa fie sustinut de un ghiveci suport.
  • Umiditatea atmosferica scazuta sau folosirea pentru udare a apei dure provoaca brunificarea varfurilor frunzelor la Guzmania. 
  • Bromeliile infloresc o singura data, apoi se usuca, insa la baza apar lastari tineri, din care se vor forma plante noi, ce vor inflori la randul lor. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile