Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gutuiul japonez
Publicat pe: 21 ianuarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gutui japonez (Chaenomeles japonica) – este o specie de arbust florifer din familia Rosaceae. Creste pana la inaltimea de 1 m si formeaza lastari spinosi. Frunzele sunt ovale, late, de 3-5 cm, stipelate. Adesea sunt fasciculate. Inflorirea este timpurie, in martie-aprilie, inaintea dezvoltarii complete a frunzisului. Florile sunt sesile, au culoare rosie, cresc in buchete cate 2-4 sau solitare. Fructele sunt mici (4-5 cm), globuloase, de culoare galbena. Au un parfum specific.
Se planteaza solitar, in grupuri, masive sau sub forma de garduri vii. Sunt intalniti in parcuri si gradini, fiind apreciati pentru frumusetea florilor si inflorirea precoce. Fructele gutuiului japonez sunt comestibile, uneori se folosesc la diverse preparate culinare.
Gutui japonez – Specii si varietati
- Chaenomeles lagenaria sin. Chaenomeles speciosa este o specie originara din estul Asiei. Are un port mai viguros decat specia precedenta si creste pana peste 2 m inaltime. Ramurile cresc rasfirate si prezinta spini. Frunzele au limbul mai mare, sunt de culoare verde-inchis, lucioase. Florile au 3-4 cm, sunt rosii-roz, apar in martie-aprilie. Fructele sunt mai mari si au forma mai alungita.
- Chaenomeles x superba este o specie hibrida intre C. japonica si C. lagenaria, de la care s-au obtinut numeroase cultivaruri ornamentale, printre care:
- ‘Crimson and Gold’ – flori rosii-inchis, cu antere aurii.
- ‘Hollandia’ – flori de culoare rosu-intens.
- ‘Simonii’ – flori semiduble, rosii.
- ‘Pink Lady’ – flori roz-inchis.
- ‘Nivalis’ – flori albe.




Conditii de mediu
Lumina. Prefera atat locurile insorite, cat si cele semiumbrite.
Temperatura. Sunt specii rustice, rezistente la ger. Totusi, sunt mai indicati pentru zona de campie.
Sol. Cresc pe diferite tipuri de sol, in afara de cele puternic calcaroase sau compacte.
Gutui japonez – Ingrijire
Udare. Udarea se face regulat, pentru a mentine pamantul reavan, insa suporta si seceta.
Fertilizare. Pentru stimularea cresterii si infloririi, se administreaza un ingrasamant pentru arbusti decorativi sau pentru plante cu flori.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Suporta cu usurinta taierile, care se efectueaza primavara devreme, inainte de intrarea in vegetatie.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Gutuiul japonez poate fi inmultit prin seminte, butasire, marcotaj, drajoni sau altoire.
- semintele se seamana primavara, dupa o stratificare de 1-2 luni.
- butasirea se efectueaza in iunie-iulie. Butasii se lasa la inradacinat intr-o solutie ce contine hormoni de inradacinare.
- marcotajul se efectueaza primavara, prin musuroire sau simplu.
- separarea drajonilor se face toamna tarziu sau primavara devreme, cu grija, pentru a nu vatama radacinile.
- altoirea se face pe radacini de plante rezultate din butasire, nu din seminte. Altoirea se face la masa, iarna.
Boli si daunatori
Bolile care pot afecta gutuiul japonez sunt focul bacterian si patarea bruna a frunzelor si fructelor. Gutuiul japonez poate fi afectat de paduchele de San Jose.
In plus
- Speciile de gutui japonez drajoneaza puternic, in special C. lagenaria.
- Sunt rezistenti la fum si poluare.
- Pot fi tinuti si in ghivece sau vase de gradina.
- Se preteaza pentru conducerea sub forma miniaturala, de bonsai.
- La noi in tara, poate fi crescut pana la o altitudine de 1400 m.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Sfaturi, ingrijire, cultivare, Gutuiul japonez
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziGutui japonez, atac de afideÎmi puteți spune va rog ce tratament pot aplica pentru acest daunator?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziGutui japonez si magnolie cu frunzele gaurite, roase, mancateBuna seara,am probleme cu doi gutui japonezi si o magnolie.Le-am gasit frunzele conform poze atasate,adica mancate.Am plantat mai multe tipuri de plante,dar astea au problema asta.Am achizitionat de la dvs,gelul... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi3 urează frunze verziGutui japonez – plantarea intr-un loc in care balteste apaBuna ziua! Inca nu am o problema "medicala" cu gutuiul si sper sa nu am vreodata :)))) Nu l'am plantat deocamdata, iar locul in care vreau sa'si petreaca viata este... mai multCiteșteSfatul cunoscătorului și încă un răspuns
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.