Gutui japonez (Chaenomeles japonica) – este o specie de arbust florifer din familia Rosaceae. Creste pana la inaltimea de 1 m si formeaza lastari spinosi. Frunzele sunt ovale, late, de 3-5 cm, stipelate. Adesea sunt fasciculate. Inflorirea este timpurie, in martie-aprilie, inaintea dezvoltarii complete a frunzisului. Florile sunt sesile, au culoare rosie, cresc in buchete cate 2-4 sau solitare. Fructele sunt mici (4-5 cm), globuloase, de culoare galbena. Au un parfum specific.
Se planteaza solitar, in grupuri, masive sau sub forma de garduri vii. Sunt intalniti in parcuri si gradini, fiind apreciati pentru frumusetea florilor si inflorirea precoce. Fructele gutuiului japonez sunt comestibile, uneori se folosesc la diverse preparate culinare.
Gutui japonez – Specii si varietati
- Chaenomeles lagenaria sin. Chaenomeles speciosa este o specie originara din estul Asiei. Are un port mai viguros decat specia precedenta si creste pana peste 2 m inaltime. Ramurile cresc rasfirate si prezinta spini. Frunzele au limbul mai mare, sunt de culoare verde-inchis, lucioase. Florile au 3-4 cm, sunt rosii-roz, apar in martie-aprilie. Fructele sunt mai mari si au forma mai alungita.
- Chaenomeles x superba este o specie hibrida intre C. japonica si C. lagenaria, de la care s-au obtinut numeroase cultivaruri ornamentale, printre care:
- ‘Crimson and Gold’ – flori rosii-inchis, cu antere aurii.
- ‘Hollandia’ – flori de culoare rosu-intens.
- ‘Simonii’ – flori semiduble, rosii.
- ‘Pink Lady’ – flori roz-inchis.
- ‘Nivalis’ – flori albe.
Conditii de mediu
Lumina. Prefera atat locurile insorite, cat si cele semiumbrite.
Temperatura. Sunt specii rustice, rezistente la ger. Totusi, sunt mai indicati pentru zona de campie.
Sol. Cresc pe diferite tipuri de sol, in afara de cele puternic calcaroase sau compacte.
Gutui japonez – Ingrijire
Udare. Udarea se face regulat, pentru a mentine pamantul reavan, insa suporta si seceta.
Fertilizare. Pentru stimularea cresterii si infloririi, se administreaza un ingrasamant pentru arbusti decorativi sau pentru plante cu flori.
Produse recomandate
Taieri. Suporta cu usurinta taierile, care se efectueaza primavara devreme, inainte de intrarea in vegetatie.
Produse recomandate
Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Gutuiul japonez poate fi inmultit prin seminte, butasire, marcotaj, drajoni sau altoire.
- semintele se seamana primavara, dupa o stratificare de 1-2 luni.
- butasirea se efectueaza in iunie-iulie. Butasii se lasa la inradacinat intr-o solutie ce contine hormoni de inradacinare.
- marcotajul se efectueaza primavara, prin musuroire sau simplu.
- separarea drajonilor se face toamna tarziu sau primavara devreme, cu grija, pentru a nu vatama radacinile.
- altoirea se face pe radacini de plante rezultate din butasire, nu din seminte. Altoirea se face la masa, iarna.
Boli si daunatori
Bolile care pot afecta gutuiul japonez sunt focul bacterian si patarea bruna a frunzelor si fructelor. Gutuiul japonez poate fi afectat de paduchele de San Jose.
In plus
- Speciile de gutui japonez drajoneaza puternic, in special C. lagenaria.
- Sunt rezistenti la fum si poluare.
- Pot fi tinuti si in ghivece sau vase de gradina.
- Se preteaza pentru conducerea sub forma miniaturala, de bonsai.
- La noi in tara, poate fi crescut pana la o altitudine de 1400 m.