Gladiole, informatii si sfaturi de ingrijire

gladiole-sfaturi-ingrijire

Gladiole (Gladiolus spp.) sunt plante perene ce apartin genului Gladiolus, familia Iridaceae. Genul Gladiolus cuprinde aproximativ 300 de specii de plante, majoritatea fiind originare din Africa de Sud. 

Tulpina este dreapta, neramificata, pe care se prind frunze inguste, in forma de sabie. Florile au forma de palnie si se regasesc pe o parte a tulpinii. Coloritul florilor este foarte variat, intalnindu-se gladiole cu nuante de roz, rosu, violet, galben, portocaliu sau pestrite. Organul de inmultire este un tuberobulb (corm), ce se formeaza in sol. Acesta este usor aplatizat, sferic, de dimensiuni diferite. 

Conditii de mediu

Lumina. Gladiolele sunt pretentioase fata de lumina. Acestea cresc si infloresc in locuri insorite, luminoase. 

Temperatura. Gladiolele sunt sensibile la frig, de aceea, toamna, tuberobulbii se scot din sol si se pastreaza in spatii protejate (la temperaturi de 6-10 ℃ si o umiditate relativa de 60%). Tuberobulbii se vor replanta in primavara. In zonele cu ierni blande, tuberobulbii pot fi lasati in pamant, insa este important sa fie acoperiti cu un strat de mulci, alcatuit din paie, fan sau frunze uscate.

Totodata, temperatura este un factor important in procesul de inflorire. 

Sol. Prefera solurile argilo-nisipoase, bine drenate, bogate in materie organica, cu un pH de 6-7. Pe solurile grele si umede tuberobulbii pot putrezi.

Ingrijire

Udare

Dupa plantare, este indicat sa ii asigurati o umiditate corespunzatoare (solul nu trebuie sa se usuce intre udari). Ulterior, udarea trebuie sa se faca moderat, astfel incat solul sa se mentina permanent reavan.

Fertilizare

Pentru satisfacerea cerintelor nutritive in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor granulare sau foliare, pentru plante decorative prin flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Inmultire gladiole

Gladiolele se inmultesc cu ajutorul tuberobulbilor (cormi). Inmultirea prin seminte se practica mai rar, doar in cazul obtinerii de soiuri noi.

tuberobulbi-cormi
Plantarea tuberobulbilor

Tuberobulbii se vor planta primavara (aprilie-mai). Pentru a va bucura de flori pe tot parcursul verii, acestia se pot planta esalonat, la fiecare 2 saptamani, pana la inceputul lunii iulie. Adancimea de plantare este cuprinsa intre 5 si 10 cm, in functie de marimea acestora. 

Boli si daunatori

Gladiolele sunt sensibile la atacul bolilor si al daunatorilor. Dintre boli, cele mai frecvente sunt fuzarioza, putregaiul cenusiu, septorioza, bacterioza, viroze. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii si tripsii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Cuvantul gladiola provine din latinescu “gladius”, insemnand sabie, denumire inspirata de forma foliajului. 
  • Florile se pot recolta atunci cand primii boboci de la baza sunt semideschisi.
  • Gladiolele se cultiva adesea in gradini, fiind apreciate pentru calitatile decorative, dar si in spatii protejate, pentru flori taiate. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile