Gerbera, informatii si sfaturi de ingrijire

gerbera-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Gerbera (Gerbera spp.)este un gen de plante ornamentale, perene, din familia Asteraceae, originare din zonele tropicale ale Americii de Sud, Asiei si Africii. La baza tulpinii prezinta o rozeta de frunze usor pufoase, de culoare verde-inchis. In varful acesteia se afla un calatidiu voluminos, alcatuit din flori cu unul sau doua randuri de petale colorate in galben, portocaliu, roz, alb, rosu. Gerbera este cultivata in special in sere, pentru florile taiate, insa se poate intalni si ca planta de apartament.

Gerbera – Conditii de mediu

Lumina. Gerbera este o planta iubitoare de lumina, pentru o crestere optima aceasta va avea nevoie de aproximativ 5-6 ore de lumina solara pe zi. Poate fi amplasata langa o fereastra unde poate beneficia de lumina din abundenta, in spatele unei perdele fine, pentru a o proteja de razele directe ale soarelui. 

Temperatura. Prefera o camera ventilata, cu temperaturi optime de 22-24°C in timpul zilei si de 13-16°C pe timpul noptii. Iarna, in perioada de repaus, gerbera are nevoie de o camera mai racoroasa, cu temperaturi de 10-12°C.  

Substrat. Se recomanda folosirea unui substrat fertil si usor, care sa dreneze bine apa. Acesta poate fi alcatuit din turba si nisip, in parti egale, imbogatit cu compost de buna calitate. Gerbera agreeaza un pH al substratului de 6-7.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gerbera – Ingrijire

Udare. Udarea in perioada de crestere si inflorire trebuie facuta astfel incat pamantul sa se mentina reavan, niciodata umed. In lunile de iarna, se adauga apa mai rar, lasand pamantul sa se usuce usor intre doua udari. Florile si bobocii florali nu trebuie stropiti cu apa. Se recomanda folosirea apei la temperatura camerei, niciodata rece si golirea apei din tavita dupa fiecare udare. 

Fertilizare. Se recomanda folosirea unui ingrasamant lichid universal in perioada de crestere si inflorire. Se pot folosi si ingrasaminte cu eliberare lenta, sub forma de batoane sau granule.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Gerbera trebuie transplantata in fiecare an, toamna, cand planta intra in repausul vegetativ. Aceasta operatiune trebuie facuta cu grija, pentru ca radacinile sa nu fie afectate. 

Taierea calatidiului trebuie facuta dupa ce florile se ofilesc, iar frunzele uscate de la baza trebuie taiate.

Inmultire. Inmultirea la gerbera se poate face prin seminte, care germineaza in 2-3 saptamani. Perioada optima pentru semnare este februarie-martie, iar temperatura necesara germinarii este de 25°C. In primul an de viata plantele nu vor avea o inflorire abundenta, urmand ca acestea sa produca mai multe flori odata cu maturizarea. De asemenea, gerbera se mai poate inmulti si prin separarea plantutelor tinere care au deja un boboc format, in perioada martie-aprilie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Poate fi atacata de musculita alba, afide, acarieni sau tripsi. In conditii de umiditate ridicata si udare incorecta, poate fi afectata de boli fungice precum Botrytis sau Pythium, care se manifesta prin aparitia petelor negre pe frunze.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Lipsa florilor poate fi cauzata de lumina insuficienta si temperaturile prea ridicate.
  • Decolorarea frunzelor poate fi o cauza a deficientei de nutrienti.
  • Daca planta produce frunze cu dimensiuni din ce in ce mai mici, aceasta trebuie transplantata. 
  • Sfat! La achizitionare, planta trebuie sa aiba un frunzis bogat si sa prezinte boboci florali. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile