Gardenia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gardenia este un gen de plante arbustive, florifere, din familia arborelui de cafea (Rubiaceae). Sunt originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Africii, Asiei si Oceaniei. Creste sub forma de arbusti sau arbori vernic verzi, cu o inaltime cuprinsa intre 1 si 15 metri. Frunzele sunt lungi, de 8-12 cm, opuse, eliptice, de culoare verde-inchis, lucioase. Infloreste din mai pana in noiembrie. Florile sunt dispuse solitar sau in manunchiuri, sunt semiduble sau duble, cu petale albe sau galben-crem.
Specii
Genul cuprinde aproximativ 200 de specii, dintre care, cele mai intalnite sunt:
Gardenia jasminoides, gardenia comuna, este cea mai cunoscuta specie din acest gen, crescuta ca planta de interior pentru florile sale albe, duble. Poate ajunge pana la inaltimea de 60 cm.
Gardenia tahitensis, numita si “floarea de Tiare”, se deosebeste prin forma specifica de tiara si prezinta flori albe, parfumate. Este floarea nationala a Polineziei.
Gardenia thunbergia are forma arbustiva, frunzele dese, lungi de culoare verde si flori abundente, crem.
Gardenia – Conditii de mediu
Lumina. Gardenia prefera lumina puternica, insa trebuie ferita de razele directe ale soarelui, mai ales in lunile calduroase de vara. Daca este tinuta la prea multa umbra, cresterea acesteia poate fi incetinita. Pentru o dezvoltare optima, gardenia are nevoie de lumina in primele ore ale zilei, iar dupa-amiaza de usoara umbra.
Temperatura. Are nevoie de un mediu calduros, cu temperaturi optime de 23-25ºC in timpul verii, iar iarna suporta temperaturi de minim 10-15ºC. Trebuie sa-i fie asigurata o temperatura constanta, deoarece gardenia nu suporta variatiile bruste de temperatura.
Umiditarea aerului. Nu suporta aerul uscat din incapere si are nevoie de o umiditate de peste 60%. Pentru a-i asigura umiditatea necesara, se pulverizeaza frunzele cu apa necalcaroasa sau se asaza ghiveciul pe un bol cu pietris umed. Florile nu se pulverizeaza cu apa, deoarece risca sa se usuce.
Substrat. Substratul pentru gardenia poate fi alcatuit din turba, pamant de ericacee, mranita de frunze si trebuie sa aiba un pH usor acid, intre 5 si 6. Un substrat mai alcalin o poate afecta destul de mult, ducand chiar la moartea plantei. De asemenea, se mai recomanda adaugarea unei parti de ingrasamant organic sau humus in mixul de substrat.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Gardenia
Udare. Udarea se face moderat, cu cantitati nu prea mari de apa, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, nu umed. Iarna, udarea se face mai rar, lasand suprafata substratului sa se usuce intre udari. Apa folosita la udare trebuie sa fie la temperatura camerei si sa fie dedurizata in prealabil, pentru a nu creste pH-ul substratului.
Fertilizarea se face cu ingrasamant lichid ce trebuie sa contina si fier.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Transplantarea se face in fiecare an, toamna, dupa ce florile au cazut, intr-un ghiveci mai voluminos. Trebuie mutata cu grija, pentru a nu-i afecta radacinile, iar cele ranite vor trebui eliminate.
Inmultire. Inmultirea la gardenia se face prin butasi recoltati din tulpini semilignificate, in perioada iulie-septembrie. Se recomanda folosirea stimulatorilor de inradacinare si mentinerea butasilor plantati in minisere, intr-un substrat special, la temperaturi de aproximativ 30ºC.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Daunatori
Uneori, pot aparea afidele, paduchii lanosi si acarienii.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Ingalbenirea sau decolorarea frunzelor poate fi cauzata de un pH ridicat al substratului sau de o deficienta de fier. Acestea se pot corecta utilizand ingrasaminte lichide, pe baza de chelati de fier.
- Nu se preteaza pentru ghivecele cu rezerva de apa.
- Nu suporta bine curentii de aer.
- Are nevoie de o perioada de repaus iarna, pentru a inflori abundent in lunile urmatoare.
- Uscaciunea aerului poate cauza caderea frunzelor.
- Umiditatea excesiva determina caderea bobocilor.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Gardenia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi48 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi63 urează frunze verziStiai ca tratamentele nu se efectueaza atunci cand temperaturile sunt ridicate?Este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei cand temperaturile sunt moderate. In general, plantele aflate sub stres termic nu raspund la tratamentele aplicate.Frunze verzi2 urează frunze verziGardenia, Uscare frunze, cadere boboci GardeniaBuna ziua. Am o Gardenia, primita la inceput de an, iar in ultima vreme a inceput sa sufere. Frunzele se ingalbenesc la varf, treptat devin negre si cad. Formeaza boboci,... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.