Sfaturi, ingrijire, cultivare, Fuchsia
Publicat pe: 18 iunie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fuchsia (Fuchsia spp.) – numita popular si Cercelus, este o planta originara din America de Sud (Chile, Brazilia), Mexic si Noua Zeelanda.
Fuchsia se distinge prin aspectul de tufa, avand portul drept sau pendul. Frunzele sunt simple si lanceolate, iar florile au forma de clopotel, fiind coloate in diferite nuante.
Fuchsia – Specii si cultivaruri
- Fuchsia globosa – este o specie care poate depasi 1 m inaltime. Prezinta frunze alungite si flori cu pozitia pendenta, ce le ofera un aspect asemanator cerceilor. Caliciul (invelisul extern al florilor) poate avea culoarea alb, roz, rosu sau lila, in functie de cultivar. Corola ( invelisul interior al florii) este viu colorata.
- Fuchsia fulgens – florile sunt alcatuite din sepale de culoare rosie, cu forma tubulara, de 5-6 cm. In varf se gasesc petalele colorate rosu aprins.
- Fuchsia coccinea – prezinta frunze ascutite si ovale. Florile sunt mici, de culoare rosie, avand pozitie pendenta.
Conditii de mediu
Lumina. Fuchsia este o planta iubitoare de lumina, insa nu prefera soarele direct, pe timpul verii se poate amplasa in spatii umbrite, bine ventilate.
Temperatura. Fuchsia prefera temperaturile moderate (18-22°C). La temperaturi mai mari de 24 °C inflorirea poate fi afectata.
Substrat. Se recomanda un substrat usor, cu pH neutru, cu un continut de humus ridicat, care sa permita un drenaj bun.
Comandă produsele recomandate
Umiditate. Prefera o umiditate relativa a aerului de peste 70%. Pentru a creste umiditatea atmosferica, se recomanda pulverizarea periodic cu apa.
Fuchsia – Ingrijire
Udare. Fuchsia necesita udari regulat in timpul verii, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Planta nu suporta excesul de umiditate. Prefera o umiditate atmosferica mai ridicata, de aceea este indicat sa fie pulverizata periodic. Iarna, cantitatea de apa se diminueaza.
Fertilizare. Pentru satisfacerea cerintelor nutritive in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor cu eliberare lenta, complexe.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Primavara se fac taieri de scurtare a ramificatiilor. Lastarii slabi dezvoltati si cei amplasati necorespunzator se indeparteaza de pe planta. Prin taieri, lastarii tineri sunt incurajati sa infloreasca.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Fuchsia poate fi plantata in jardiniera, ghiveci sau in cosuri suspendate. In cazul ghivecelor, acestea trebuie schimbate cu unele mai incapatoare pe masura ce planta creste, pentru a-i oferi spatiul necesar dezvoltarii radacinii. Ghivecele trebuie sa contina orificii pentru drenaj pentru a evita stagnarea apei la nivelul radacinilor.
Substratul folosit pentru plantare este indicat sa contina compost. De asemenea, se mai recomandat amestecul de turba alba, nisip si perlit. Fuchsia se transplanteaza primavara in ghivece cu dimensiuni mai mari, substratul se inlocuieste in totalitate sau doar partea superioara a acestuia.
Dupa transplantare, se poate administra un stimulator de inradacinare.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Se inmulteste prin butasi obtinuti din lastarii timpurii, primavara sau la sfarsitul verii. Butasii trebuie sa aiba o lungime de 10-12 cm si 2-3 perechi de frunze. Pentru inradacinare, butasii vor fi plantati intr-un amestec de turba si nisip. Acestia se vor tine intr-un spatiu luminos, feriti de actiunea directa a razelor de soare. Primele radacini vor aparea in aproximativ 3 saptamani, apoi noile plante vor fi mutate in ghivece mai mari, cu pamant proaspat.
Comandă produsele recomandate
Inmultirea se poate realiza si prin seminte, in lunile martie-aprilie. Semintele se vor semana in ghivece mai mici si se vor acoperi cu un strat de compost umed. Semintele se lasa intr-un spatiu ferit de soare, la o temperatura de 20-22°C pana in momentul rasaririi. Plantele rasarite se vor muta in ghivece mai mari.
Boli si daunatori
Principala boala care poate aparea la Fuchsia este rugina. Principalii daunatori sunt afidele, paduchii lanosi si acarienii.
In plus
- In perioadele calduroase din timpul verii, este recomandata pulverizarea plantelor cu apa. Astfel, se va evita caderea frunzelor.
- Udarea insuficienta sau excesiva a plantelor si insuficienta luminii poate cauza caderea bobocilor.
- Pentru a asigura o circulatie a aerului corespunzatoare si pentru a evita aparitia bolilor si a daunatorilor, este indicata asezarea plantelor la o distanta potrivita una de cealalta.
- Speciile de Fuchsia cu flori de culoare portocalie sau rosie suporta mai bine caldura decat cele cu flori de culoare alba sau albastra.
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziCuratarea frunzelor: un pas esential pentru sanatatea plantelor ornamentaleIndepartarea periodica a prafului de pe frunzele plantelor decorative nu doar imbunatateste aspectul acestora, ci si contribuie semnificativ la sanatatea lor. Depunerile de praf pot reduce eficienta fotosintezei si pot... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziFuchsia, planta in ghiveci, frunze patatePătarea frunzelorCitește 2 răspunsuriFrunze verzi3 urează frunze verziCe tratament se mai poate aplica pentru fuchsia mea invadata de musculite albe ?Buna ziua, am o fuchsia plina de musculite albe, frunzele, florile, bobocii se usuca si cad. Pe partea superioara a frunzelor apare o substanta lipicioasa, iar pe partea inferioara conglomerate... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi1 urează frunze verziFuchsia cu daunatori pe frunze?Buna ziua! Recent am adus aceasta planta din Busteni la Bucuresti. O ud regulat si astazi am gasit o ramura plina de paianjen negri. Am indepartat ramura dar este suficient... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.