Sfaturi, ingrijire, cultivare, Fuchsia

Publicat pe: 18 iunie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

cum-ingrjesti-fuchsia-cercelus
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fuchsia (Fuchsia spp.) – numita popular si Cercelus, este o planta originara din America de Sud (Chile, Brazilia), Mexic si Noua Zeelanda.

Fuchsia se distinge prin aspectul de tufa, avand portul drept sau pendul. Frunzele sunt simple si lanceolate, iar florile au forma de clopotel, fiind coloate in diferite nuante.

Fuchsia – Specii si cultivaruri

  • Fuchsia globosa – este o specie care poate depasi 1 m inaltime. Prezinta frunze alungite si flori cu pozitia pendenta, ce le ofera un aspect asemanator cerceilor. Caliciul (invelisul extern al florilor) poate avea culoarea alb, roz, rosu sau lila, in functie de cultivar. Corola ( invelisul interior al florii) este viu colorata.
  • Fuchsia fulgens – florile sunt alcatuite din sepale de culoare rosie, cu forma tubulara, de 5-6 cm. In varf se gasesc petalele colorate rosu aprins.
  • Fuchsia coccinea – prezinta frunze ascutite si ovale. Florile sunt mici, de culoare rosie, avand pozitie pendenta.

Conditii de mediu

Lumina. Fuchsia este o planta iubitoare de lumina, insa nu prefera soarele direct, pe timpul verii se poate amplasa in spatii umbrite, bine ventilate.

Temperatura. Fuchsia prefera temperaturile moderate (18-22°C). La temperaturi mai mari de 24 °C inflorirea poate fi afectata.

Substrat. Se recomanda un substrat usor, cu pH neutru, cu un continut de humus ridicat, care sa permita un drenaj bun.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Umiditate. Prefera o umiditate relativa a aerului de peste 70%. Pentru a creste umiditatea atmosferica, se recomanda pulverizarea periodic cu apa.

Fuchsia – Ingrijire

Udare. Fuchsia necesita udari regulat in timpul verii, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Planta nu suporta excesul de umiditate. Prefera o umiditate atmosferica mai ridicata, de aceea este indicat sa fie pulverizata periodic. Iarna, cantitatea de apa se diminueaza.

Fertilizare. Pentru satisfacerea cerintelor nutritive in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor cu eliberare lenta, complexe.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Primavara se fac taieri de scurtare a ramificatiilor. Lastarii slabi dezvoltati si cei amplasati necorespunzator se indeparteaza de pe planta. Prin taieri, lastarii tineri sunt incurajati sa infloreasca.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Fuchsia poate fi plantata in jardiniera, ghiveci sau in cosuri suspendate. In cazul ghivecelor, acestea trebuie schimbate cu unele mai incapatoare pe masura ce planta creste, pentru a-i oferi spatiul necesar dezvoltarii radacinii. Ghivecele trebuie sa contina orificii pentru drenaj pentru a evita stagnarea apei la nivelul radacinilor.

Substratul folosit pentru plantare este indicat sa contina compost. De asemenea, se mai recomandat amestecul de turba alba, nisip si perlit. Fuchsia se transplanteaza primavara in ghivece cu dimensiuni mai mari, substratul se inlocuieste in totalitate sau doar partea superioara a acestuia.

Dupa transplantare, se poate administra un stimulator de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se inmulteste prin butasi obtinuti din lastarii timpurii, primavara sau la sfarsitul verii. Butasii trebuie sa aiba o lungime de 10-12 cm si 2-3 perechi de frunze. Pentru inradacinare, butasii vor fi plantati intr-un amestec de turba si nisip. Acestia se vor tine intr-un spatiu luminos, feriti de actiunea directa a razelor de soare. Primele radacini vor aparea in aproximativ 3 saptamani, apoi noile plante vor fi mutate in ghivece mai mari, cu pamant proaspat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea se poate realiza si prin seminte, in lunile martie-aprilie. Semintele se vor semana in ghivece mai mici si se vor acoperi cu un strat de compost umed. Semintele se lasa intr-un spatiu ferit de soare, la o temperatura de 20-22°C pana in momentul rasaririi. Plantele rasarite se vor muta in ghivece mai mari.

Boli si daunatori

Principala boala care poate aparea la Fuchsia este rugina. Principalii daunatori sunt afidele, paduchii lanosi si acarienii.

In plus

  • In perioadele calduroase din timpul verii, este recomandata pulverizarea plantelor cu apa. Astfel, se va evita caderea frunzelor.
  • Udarea insuficienta sau excesiva a plantelor si insuficienta luminii poate cauza caderea bobocilor.
  • Pentru a asigura o circulatie a aerului corespunzatoare si pentru a evita aparitia bolilor si a daunatorilor, este indicata asezarea plantelor la o distanta potrivita una de cealalta.
  • Speciile de Fuchsia cu flori de culoare portocalie sau rosie suporta mai bine caldura decat cele cu flori de culoare alba sau albastra.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Muscata
Patarea
scapa-de-plosnite-de-pat
Plosnite de pat
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Cires
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov
Gazon - peluze
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Cactusi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Yucca
Dieffenbachia
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Sfaturi, ingrijire, cultivare, Fuchsia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile