Fittonia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Fittonia (Fittonia spp.) – numita popular „Planta cu piele de sarpe”, este originara din padurile tropicale ale Americii de Sud si Peru. Este o planta decorativa mai ales prin frunzele sale rotunjite, cu nervatiuni accentuate de culoare alba, verde sau mov in functie de varietate si care pot ajunge la 10 cm lungime. Se mentine verde tot anul (sempervirescenta), are aspect de tufa, este decorativa prin frunze, florile de culoare alba fiind nesemnificative din punct de vedere decorativ. In tara noastra, se intalneste ca planta de apartament, in ghivece suspendate sau clasice, aspect evidentiat si de inaltimea cuprinsa intre 20 si 50 cm.
Fittonia – Specii si varietati
Cele mai raspandite specii in tara noastra sunt Fittonia argyroneura si Fittonia verschaffelti. Acestea se deosebesc prin culoarea frunzelor si a nervurilor. F. argyroneura are nervurile colorate in alb – argintiu si frunzele de culoare verde intunecat, iar F. verschaffelti nervuri roz sau rosii, frunzele fiind verzi cu tenta maslinie.
Alte specii mai putin intalnite sunt: Fittonia albivenis, Fittonia gigantea, Fittonia pearcei.
Conditii de mediu
Lumina. Fittonia nu suporta razele directe ale soarelui, preferand umbra sau semiumbra. Mentinerea plantei in lumina directa poate provoca pierderea aspectului decorativ.
Temperatura. Optimul pentru dezvoltarea plantei este cuprins intre 25°C si 28°C, temperaturile mai mici de 15°C provocand caderea frunzelor.
Umiditatea. Fittonia are nevoie de o umiditate atmosferica moderata.
Substratul. Se va utiliza un amestec de turba cu nisip, acesta asigurand un drenaj bun. Substratul trebuie sa fie reavan, bogat in nutrienti, cu un pH neutru spre alcalin si umiditate moderata.
Comandă produsele recomandate
Fittonia – Ingrijire
Udare. Substratul se va mentine permanent reavan, utilizandu-se cantitati moderate de apa, la temperatura camerei. Se recomanda ca in perioada rece a anului (toamna-iarna) sa se reduca udarile, insa se va avea in vedere si temperatura din spatiul in care se afla planta. Este important ca acestea sa fie corelate, mai exact, daca se va uda mai rar, este indicat si ca temperaturile sa fie mai scazute cu cateva grade fata de cele anterioare.
Fertilizare. Se realizeaza vara, lunar sau, dupa necesitate, bilunar, cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin frunze.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Se realizeaza primavara, doar atunci cand este nevoie, utilizandu-se un ghiveci mai mare in diametru decat cel initial. Pentru a asigura un drenaj corespunzator, se recomanda ca noul ghiveci sa prezinte orificii, iar substratul sa fie un amestec de turba si nisip. Planta se va transfera in noul ghiveci fara a se indeparta pamantul de pe radacini. Dupa transplantare, aceasta se va uda moderat, astfel incat substratul sa se mentina reavan.
Inmultire. Fittonia se inmulteste prin butasire. Butasii se realizeaza primavara, din varfuri de lastari, care prezinta un minim de 4 frunze. Acestia se pun la inradacinat intr-un substrat solid precum perlitul, turba sau chiar in apa cu stimulatori de inradacinare, urmand ca in termen de doua saptamani, acestia sa formeze radacini. O alta metoda de inmultire, insa mai putin utilizata, este cea prin marcotaj, realizata in timpul verii.
Boli si daunatori
Cei mai intalniti daunatori sunt afidele si acarienii care se vor combate cu insecticide specifice. Cele mai comune boli sunt cele cauzate de udarile excesive care provoaca putrezirea radacinilor sau organelor aeriene.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Florile vor fi taiate/eliminate imediat ce apar pentru a stimula cresterea plantei.
- Se vor curata permanent de frunzele si tulpinile uscate.
- Planta se va pozitiona in locuri umbrite.
- Se vor uda moderat, astfel incat pamantul sa se mentina in permanenta reavan.
- Tulpinile cu foarte putine frunze se vor taia la 5-7 cm pentru a se stimula infrunzirea.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Fittonia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
60 urează frunze verziStiai ca plantele tale vor fi mai multumite cu tratamente avizate fitosanitar?Specialistii din Comunitatea Botanistii nu recomanda efectuarea de tratamente cu produse neavizate fitosanitar, precum: alcoolul sanitar, bicarbonat sau orice alte solutii care pot dauna plantei! Pentru a curata si... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziInformatii cultivare si ingrijire fittonia1.Spuneti-mi va rog daca in conditiile noaSTRE CLIMATICE ACEASTA PLANTA POATE CRESTE AFARA SI REZISTA PESTE IARNA? 2.Îi place soarele sau umbra? Probabil umbra din moment ce-i trebuie umiditate. Multumesc... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi6 urează frunze verzidin cate in cate zile se uda?din cate in cate zile se uda planta?Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi6 urează frunze verziCultiva sanatate – Descopera beneficiile cultivarii plantelor medicinaleStiai ca poti cultiva in gradina sau chiar in casa plante medicinale extraordinare, care ofera multiple beneficii pentru sanatate? 🌱 Maghiran, 1 g (Origanum majorana) – renumit pentru... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.