Sfaturi, ingrijire, cultivare, Fittonia

Fittonia (Fittonia spp.) numita popular „Planta cu piele de sarpe”, este originara din padurile tropicale ale Americii de Sud si Peru. Este o planta decorativa mai ales prin frunzele sale rotunjite, cu nervatiuni accentuate de culoare alba, verde sau mov in functie de varietate si care pot ajunge la 10 cm lungime. Se mentine verde tot anul (sempervirescenta), are aspect de tufa, este decorativa prin frunze, florile de culoare alba fiind nesemnificative din punct de vedere decorativ. In tara noastra, se intalneste ca planta de apartament, in ghivece suspendate sau clasice, aspect evidentiat si de inaltimea cuprinsa intre 20 si 50 cm.

Specii si varietati. Cele mai raspandite specii in tara noastra sunt Fittonia argyroneura si Fittonia verschaffelti. Acestea se deosebesc prin culoarea frunzelor si a nervurilor. F. argyroneura are nervurile colorate in alb – argintiu si frunzele de culoare verde intunecat, iar F. verschaffelti nervuri roz sau rosii, frunzele fiind verzi cu tenta maslinie.
Alte specii mai putin intalnite sunt: Fittonia albivenis, Fittonia gigantea, Fittonia pearcei. 

Lumina. Fittonia nu suporta razele directe ale soarelui, preferand umbra sau semiumbra. Mentinerea plantei in lumina directa poate provoca pierderea aspectului decorativ.

Temperatura. Optimul pentru dezvoltarea plantei este cuprins intre 25°C si 28°C, temperaturile mai mici de 15°C provocand caderea frunzelor.

Umiditatea. Fittonia are nevoie de o umiditate atmosferica moderata.

Substratul. Se va utiliza un amestec de turba cu nisip, acesta asigurand un drenaj bun. Substratul trebuie sa fie reavan, bogat in nutrienti, cu un pH neutru spre alcalin si umiditate moderata.

Produse recomandate

Udare. Substratul se va mentine permanent reavan, utilizandu-se cantitati moderate de apa, la temperatura camerei. Se recomanda ca in perioada rece a anului (toamna-iarna) sa se reduca udarile, insa se va avea in vedere si temperatura din spatiul in care se afla planta. Este important ca acestea sa fie corelate, mai exact, daca se va uda mai rar, este indicat si ca temperaturile sa fie mai scazute cu cateva grade fata de cele anterioare. 

Fertilizare. Se realizeaza vara, lunar sau, dupa necesitate, bilunar, cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin frunze.

Produse recomandate

Transplantarea. Se realizeaza primavara, doar atunci cand este nevoie, utilizandu-se un ghiveci mai mare in diametru decat cel initial. Pentru a asigura un drenaj corespunzator, se recomanda ca noul ghiveci sa prezinte orificii, iar substratul sa fie un amestec de turba si nisip. Planta se va transfera in noul ghiveci fara a se indeparta pamantul de pe radacini. Dupa transplantare, aceasta se va uda moderat, astfel incat substratul sa se mentina reavan.

Inmultire. Fittonia se inmulteste prin butasire. Butasii se realizeaza primavara, din varfuri de lastari, care prezinta un minim de 4 frunze. Acestia se pun la inradacinat intr-un substrat solid precum perlitul, turba sau chiar in apa cu stimulatori de inradacinare, urmand ca in termen de doua saptamani, acestia sa formeze radacini. O alta metoda de inmultire, insa mai putin utilizata, este cea prin marcotaj, realizata in timpul verii.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori. Cei mai intalniti daunatori sunt afidele si acarienii care se vor combate cu insecticide specifice. Cele mai comune boli sunt cele cauzate de udarile excesive care provoaca putrezirea radacinilor sau organelor aeriene.

In plus:

  • Florile vor fi taiate/eliminate imediat ce apar pentru a stimula cresterea plantei.
  • Se vor curata permanent de frunzele si tulpinile uscate.
  • Planta se va pozitiona in locuri umbrite.
  • Se vor uda moderat, astfel incat pamantul sa se mentina in permanenta reavan.
  • Tulpinile cu foarte putine frunze se vor taia la 5-7 cm pentru a se stimula infrunzirea.