Ficus, ingrijire si cultivare

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Ficusul

Ficusul
este o planta originara din padurile tropicale ale Indiei de Est, precum si din Australia, de aceea pretind incaperi calde chiar si iarna. Dintre cele mai populare specii de ficus amintim:

1.Ficus benjamina

Raspandire
Ficus benjamina poate ajunge pana la 1.5-2 m inaltime si sunt specii destul de frecvente.

Ficus benjamina

Ficus benjamina

Ingrijire:
Se uda moderat, in perioada de crestere se trateaza cu ingrasaminte in solutie la interval de doua saptamani. Se va transplanta in perioada de tinerete la intervale regulate in pamant de turba, nisip si balegar. In cazul in care planta creste peste masura, va fi taiata la dimensiunile dorite. Prefera locurile foarte luminate, dar nu lumina directa a soarelui. In incaperi incalzite are nevoie de o umiditate treptata, frunzele vor fi pulverizate cu apa. Vara are nevoie de o temperatura de 18-20º C, iar in vreme de iarna cel putin 15º C.

Boli si daunatori:
Incepand cu lunile de primavara poate fi atacat de paduchii cu scut, de paduchii de frunze si paianjeni. Ficusul poate fi atacat si de ciuperci, provocand patarea masiva a frunzelor si in cele din urma caderea lor.

2.Ficus elastica

Raspandire
Ficus elastica este cea mai indragita varietate de ficus. Are frunzele groase, lucioase si netede. Mladitele tinere sunt aparate de frunzulite rosii. Poate fi crescuta cu succes in spatii inchise.

ficus elastica

Ficus elastica

Ingrijire:
Se uda moderat, iar in perioada de iarna se va avea grija la udare, deoarece o udare exagerata poate sa produca anumite boli. In perioada de crestere se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. Daca varfurile vor fi repicate, se va dezvolta o planta mai ramificata. Frunzele vor fi sterse cu o carpa moale umeda. In luna martie trebuie replantata in pamant afanat. In anotimpul calduros se vor stropi frunzele cu apa. Are nevoie de lumina multa, iar iarna are nevoie de 12º C.

Boli si daunatori:
Trebuie evitate schimbarile bruste de temperatura si curentii de aer, deoarece acestia duc la caderea frunzelor. Poate fi atacata si de ciuperci, care provoaca patarea frunzelor si caderea lor.

3.Ficus lyrata

Raspandire
Ficus lyrata este unul dintre ficusii cei mai pretentiosi, precum si unul dintre cei mai aspectuosi. Frunzele sunt mari, in forma de lira, carnoase, de culoare verde intens. Frunzele nu au codita, in schimb au nervuri foarte pronuntate. Plantele mature produc niste fructe asemanatoare cu smochinele.

Ficus lyrata

Ficus lyrata

Ingrijire:
Se va uda cu masura, iar in perioada de iarna mult mai slab. In perioada de crestere se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de 2 saptamani. Frunzele vor fi pulverizate periodic. Prin taiere, se pot obtine ramificatii noi, multe. In lunile aprilie-mai se va transplanta in pamant afanat. Pretinde 18º C tot timpul. Umiditatea ridicata este un factor important, deci se va pune ghiveciul pe un strat de pietris umed.

Boli si daunatori:
Trebuie ferita de schimbarile bruste de temperatura si de curentii de aer, deoarece provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor. Frunzele atacate de ciuperca se usuca si cad.

4.Ficus pumila

Raspandire
Ficus pumila este o planta agatatoare, cu frunzele in forma de inima, subtiri si marginile usor ondulate. Tulpinile pot ajunge pana la o lungime de cativa metri. Plantele mature produc radacini aeriene pe traiectul tulpinii. Planta poate fi mentinuta sub forma de arbust daca i se taie varfurile.

Ficus pumila

Ficus pumila

Ingrijire:
Se va uda cu regularitate, deoarece uscarea pamantului duce la distrugerea plantei. Este indicat tratamentul cu ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. In cazul in care radacinile ar tinde sa creasca mai mari decat vasul, planta va fi replantata in amestec de turba cu pamant de flori. Prin taieri regulate se va pastra forma dorita. Prefera locurile semiumbroase, dar racoroase. Pretinde o umiditate treptata, motiv pentru care se va aseza pe un strat de pietris umed, iar frunzele vor fi pulverizate cu regularitate.

Boli si daunatori:
Se va evita schimbarea brusca a temperaturii si curentul, deoarece acestea pot duce la caderea frunzelor. Poate fi atacata de ciuperci, fenomen ce se manifesta prin aparitia unor adancituri de culoare galbena pe suprafata frunzelor. Frunzele atinse puternic de boala ingalbenesc, apoi cad.

5 comentarii la “Ficus, ingrijire si cultivare

  1. buna ziua,dece pamântul de la ficus când îl rascolesc este plin de niste mustisoare ca cele care se formeaza la fructe sau la must .Când rascolesc pamântul zboara o gramada de zic eu “musita” .este prea umed pamântul ? Ce ma sfatuiti sa fac ?
    Multumesc si toate cele bune !

  2. De ce se usuca frunzele unui ficus benjamin…de la varf, in toata coroana..are inaltimea de 1,5 m

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor