Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ficus – originar din regiunile tropicale, ficusul este o planta lemnoasa arborescenta sau cataratoare (in functie de specie). Este o planta decorativa prin frunze, care sunt deosebite prin forma, marime si culoare. Intreaga planta contine latex. Frunzele de ficus sunt lucioase, lanceolate, alungite, iar culoarea acestora poate varia. Tulpina este ramificata si prezinta elasticitate.
Ficus – Specii
Ficus benjamina
In prezent, este una dintre cele mai cultivate specii de ficus. Planta se aseamana cu un mesteacan, avand port arboricol. Are o crestere rapida, ramificatii multe, flexibile, arcuite. Scoarta este deschisa la culoare. Frunzele sunt numeroase, persistete, de 5-7 cm lungime, ovale, cu varful ascutit, colorate intens, verde-viu sau verde cu nuante de alb sau crem, in functie de varietate.
Ficus elastica
Este specia de ficus cea mai raspandita la noi in tara. Planta are port columnar, in conditii de camera atinge 2-3 m. Prezinta frunze lungi de 30-45 cm, groase, lucioase, simple, ovale, protejate initial de o bractee roz. Cresterea in inaltime si ramificarea plantei se conduc prin taieri.
Ficus lyrata
Este unul dintre cei mai pretentiosi dar si cei mai aspectuosi ficusi. Prezinta port columnar si are o crestere mai lenta. Prezinta frunze mari, de 30-45 cm lungime, obovate, cu marginea ondulata, pieloase, de culoare verde stralucitor si nervuri mai deschide la culoare.
Ficus pumila
Este o planta taratoare sau agatatoare, cu frunze mici (2-2,5 cm), oval-rotunjite, colorate verde intens. Are o crestere rapida si poate fi condusa prin taieri.
Conditii de mediu
Lumina. Exigentele fata de lumina difera in functie de specie. Speciile arboricole (F. benjamina, F. elastica, F. lyrata) au nevoie de mai multa lumina. Planta se va tine iarna in camere luminoase, iar vara se va feri de soarele prea puternic din timpul pranzului. Speciile agatatoare (F. pumila), in schimb, prefera semiumbra.
Temperatura. Intervalul optim de temperatura este de 18-20ºC. Iarna este necesara asigurarea unei temperaturi minime de 12-13º C. Se vor evita variatiile bruste de temperatura, deoarece acestea pot cauza caderea frunzelor.
Plantele agatatoare (F. pumila) necesita umiditate atmosferica ridicata, acestea au nevoie sa fie pulverizate frecvent cu apa. Celelalte specii necesita pulverizare in special vara.
Substrat. Se recomanda utilizarea unui substrat pentru plante de apartament, amestecat cu pamant de gradina. La baza ghiveciului, se poate aseza un strat de pietris pentru a facilita drenarea.
Comandă produsele recomandate
Ficus – Ingrijire
Udare. Se realizeaza cu regularitate cu apa la temperatura camerei, de preferat dimineata. Insa intre doua udari se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce putin. Excesul de umezeala poate fi mai nociv pentru planta decat lipsa acesteia. Iarna se uda foarte putin.
Taieri. Taierile pentru corectarea inaltimii si stimularea ramificarii se realizeaza primavara, in luna martie. Se recomanda stergerea frunzelor de praf cu un burete sau o carpa umezita.
Comandă produsele recomandate
Fertilizare. Se recomanda folosirea ingrasamintelor echilibrate in elemente nutritive, folosite prin pulverizare foliara sau in substrat cu pondere de azot, primavara si vara.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Ficusul se inmulteste usor prin butasi de varf de lastar, fragmente de lastar sau marcotaj aerian, in functie de specie. Perioada optima pentru realizarea inmultirii plantelor este primavara, in intervalul martie-mai.
Boli si daunatori
Ficusul poate poate fi atacat de paduchii lanosi si testosi dar si de paianjenul rosu. Dintre boli cele mai frecvente sunt patarea neagra, patarea bruna, antracnoza si alternarioza.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- innegrirea, uscarea si caderea frunzelor cauzate de umiditatea ridicata in substrat, oscilatiile mari de temperatura si curenti de aer, temperatura scazuta si lumina redusa iarna.
- umflaturi si dungi cauzate de excesul de substante nutritive, aceste simptome fiind asemanatoare cu cele provocate de intepaturile de insecte mentionate mai sus.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Ficus, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi27 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi6 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi75 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi1 urează frunze verziFicus, ii cad frunzele destul de multBuna got ii cad frunzele. Ce pot face?Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.