Euphorbia pulcherrima – Steaua de Craciun

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Euphorbia pulcherrima (sinonim Poinsettia pulcherrima) ne incanta privirile in fiecare sezon de iarna, fiind cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia. Provine din Mexic si America Centrala si este o planta mult comercializata in preajma sarbatorilor de iarna. Este denumita popular “Craciunita” sau “Steaua de Craciun” si reprezinta un simbol al acestei sarbatori, atat in tara noastra cat si in alte tari.

Partile decorative ale plantei sunt de fapt niste frunze modificate, numite bractei, care se coloreaza, oferind plantei un aspect foarte placut. Florile Craciunitei sunt mici si galbene, situate in mijlocul rozetei de bractei colorate. Bracteele pot avea diverse culori, precum rosu, alb, roz, crem sau amestec de doua culori.

In habitatul natural, Poinsettia poate creste pana la 4 metri inaltime, asigurand un frumos decor al gradinilor.

 

Cum alegem planta cand o cumparam?

7673 A variety of colours at the Ontario Poinsettia Trials at Linwell Gardens.Plantele se achizitioneaza de la magazine specializate, in niciun caz din locuri amenajate afara, in aer liber. La achizitionare, planta trebuie sa fie viguroasa, compacta, proportionala si sa nu prezinte frunzele ofilite sau ingalbenite. Bracteele trebuie sa fie numeroase, uniform colorate, fara margini verzi.

In vederea transportarii la domiciliu, planta se ambaleaza in coala de hartie sau plastic, in vederea minimizarii efectului temperaturilor exterioare si se elimina ambalajul imediat ce planta este adusa la locul dorit.

 

Cerinte de mediu:

Substratul: Poinsettia prefera un substrat poros, alcatuit din turba si nisip, cu un pH de 6-6,5.

Apa: Udarea se realizeaza cu apa la temperatura camerei, la baza plantei, nu in farfurioara. Este o planta iubitoare de apa insa trebuie atentie la administrarea acesteia deoarece excesul de apa afecteaza planta si duce la aparitia bolilor favorizate de umiditate excesiva. Substratul se mentie permanent reavan, evitandu-se excesul sau insuficienta. Se evita udarea cu apa dura sau rece.

Temperatura: Poinsettia se simte bine intre 15 si 25 de grade. Daca temperatura este mai scazuta (12-15°C) se prelungeste durata de viata a bracteelor.

Lumina: Prefera locurile luminoase dar ferite de razele solare directe.

Amplasare: Intr-un loc luminos, departe de surse de caldura si surse de curenti de aer (ferestre, usi).

Fertilizare: Se recomanda a se face de 1-2 ori pe luna, in perioada cresterii vegetative si infloririi si se stopeaza in perioada de repaus. Lipsa unor microelemente precum molibden, bor, fier poate provoca aparitie de pete pe frunze.

Inmultire: Se realizeaza prin butasi recoltati din varfurile tulpinilor mai viguroase. Taierea de la baza butasului se
efectueaza printr-un nod. Pentru a stopa scurgerile de latex, butasii se tin in apa calduta timp de cateva minute, dupa care se pun pentru cateva zile (3-8 zile) intr-un loc umbrit, in vederea cicatrizarii ranii. Dupa cicatrizare, se pun la inradacinat intr-un substrat format din turba si nisip. Inradacinarea are loc in 3-4 saptamani. Pentru stimularea inradacinarii, se poate utiliza o solutie de Atonik (1ml Atonik la 4 litri apa). Inainte de plantarea in substratul de inradacinare, butasii se tin cu baza in aceasta solutie timp de 5-10 minute.

Cu toate ca ne bucuram de frumusetea Poinsettiei in perioada sarbatorilor, stim ca, dupa o perioada, planta va intra in declin iar noi vom spune ca este o planta dificil de intretinut si ca “moare repede, nu rezista”. Cu ingrijirea necesara, Steaua de Craciun va rezista de la un an la celalalt si va incanta prin culorile sale frumoase.

Prima problema pe care o intampinam legat de aceasta planta este caderea frunzelor dupa cumparare. caderea-frunzelor-la-poinsettiaUn lucru foarte important de retinut este ca aceasta specie este foarte sensibila la trecerea de la temperaturi joase la temperaturi ridicate si invers. Din acest motiv, Poinsettia necesita acomodarea la temperaturile locului in care va fi amplasata. De regula, in spatiile comerciale plantele sunt tinute la temperaturi scazute, de aceea este recomandat a fi aclimatizate in noua casa. Dupa cumparare, planta se amplaseaza intr-un loc mai racoros (un balcon inchis), dupa care se aduce intr-o camera cu temperaturi in jurul valorii de 15 grade. Ulterior, se poate amplasa in camera in care va ramane pe termen lung.

Bucurati-va de planta dumneavoastra toata iarna iar primavara, cand incep sa ii cada frunzele si planta pare a fi in declin, nu o aruncati. Craciunita dumneavoastra nu este bolnava ci urmeaza sa intre intr-o perioada de repaus. Dupa caderea frunzelor, se reduce cantitatea de apa administrata si se asigura temperaturi de 10-15 grade, timp de aproximativ doua luni.

La inceputul verii, planta se transplanteaza intr-un alt ghiveci, se scurteaza lastarii, se uda si se taiere-poinsettiafertilizeaza. In aceasta perioada, Poinsettia va creste mult vegetativ, de aceea, se vor selecta 4-5 lastari mai vigurosi iar restul se vor elimina. Administrarea apei se face cu atentie deoarece insuficienta determina ofilirea iar excesul, ingalbenirea si caderea frunzelor bazale. Se recomanda ca in aceasta perioada planta sa fie amplasata intr-un loc calduros (nu in soare direct), ferit de curenti de aer, astfel incat sa beneficieze de temperaturi cuprinse intre 15-25 de grade si sa nu fie mutata (poate fi tinuta afara din mai pana in septembrie).

La sfarsitul verii, planta se tunde astfel incat sa ramana cateva frunze pe fiecare tulpina, dupa care se amplaseara in interior, intr-un loc foarte luminos dar fara soare direct si se fertilizeaza. Pentru controlul taliei plantei, se pot aplica regulatori de crestere, dupa ce se efectueaza taierile (ciupirile) varfurilor. Acestia se administreaza in concentratie de 0,15-0,2% in momentul cand lastarii porniti in urma ciupirilor au 4-5 cm lungime.

La interval de 2 saptamani se fac fertilizari cu ingrasaminte minerale complexe NPK, aplicate sub formade solutii in concentratie de 0,1-0,15%.

  Pregatirea plantei pentru stimularea infloririi

  Poinsettia este o specie fotoperiodic senzitiva si are nevoie de zile scurte si nopti lungi pentru inducerea infloririi si inflorire. Planta beneficiaza de aceasta alternanta in mod natural iarna, insa, pentru a determina planta sa infloreasca in orice perioada a anului, se aplica lucrarea de intunecare, cu aproximatic doua luni inainte de momentul in care se doreste inflorirea (de regula, luna decembrie).

  Incepand cu sfarsitul lunii septembrie si pana la 1 decembrie, planta se tine la o fereastra luminoasa timp de 10 ore pe zi (intre orele 8 si 16) iar intre orele 16 si 8, planta se acopera cu un material care sa obtureze complet lumina (cutie de carton, galeata, punga neagra etc.), astfel incat planta sa beneficieze de spatiul necesar si sa nu ii fie atinse frunzele. Tot in aceasta perioada, se pot administra ingrasaminte care sa creasca rezistenta plantei.

   Temperatura optima pentru aceasta fenofaza este de 18-20°C ziua si 15-16°C noaptea. Temperaturi mai mari pot intarzia sau chiar stopa inflorirea.

   Este foarte important ca planta sa beneficieze de aceasta alternanta de zile scurte si nopti lungi, in mod contrar nu va inflori.

   Probleme cauzate de factori abiotici:

   Caderea frunzelor

   • Poate fi cauzata de stresul provocat de trecerea plantei de la temperaturi scazute la temperaturi ridicate sau invers. De regula, asta se intampla imediat dupa achizitionarea plantei, cand este adusa la temperaturile ridicate din apartament, dupa ce a fost tinuta la temperaturi mai scazute in magazin. In acest caz, plantele necesita aclimatizare.
   • Temperaturile ridicate corelate cu aerul uscat pot determina deasemenea caderea frunzelor sau imbatranirea mai rapida a florilor.
   • Excesul de apa este unul din motivele pentru care Steaua de Craciun isi poate pierde frunzele. Insuficienta apei determina ofilirea.
   • Amplasarea plantei langa surse de caldura sau curenti de aer (ferestre, usi, ventilatoare) provoaca stres plantei si determina caderea frunzelor.
   • Irigarea neregulata a plantei, intensitatea luminoasa scazuta pot cauza pierderea aparatului foliar.

    

   Bracteele nu se coloreaza

   • Pentru colorarea bracteelor este necesar ca planta sa beneficieze de alternanta de zile scurte si nopti lungi si de o fertilizare adecvata. Deasemenea, este important ca zilele in care se aplica aceasta procedura sa fie consecutive.
   • Temperaturile ridicate din timpul noptii sau distantele prea mici dintre plante au ca efect colorarea mai putin intensa a bracteelor.

   Probleme cauzate de factori biotici

   Boli

   1. Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea – apare in cazul umiditatii excesive si se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se aplica fungicide antibotritice si se uda mai rar planta. Fungicide recomandate pentru prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu:

   fainare-poinsettia

   2. Fainarea produsa de ciuperci din genul Oidium – planta prezinta pe frunze si tulpini un mucegai alb, cu aspect prafos. Apare la plantele cu distante mici intre ele, slab ventilate. Produse recomandate pentru prevenirea si tratarea fainarii:

   poinsettia-xanthomonas

   3. Patarea bacteriana a frunzelor produsa de Xanthomonas spp. – boala se manifesta prin aparitia de pete umede pe partea inferioara a frunzelor. Initial, petele sunt delimitate de nervuri iar tesutul din jurul lor se ingalbeneste. Ulterior petele se unesc, tesutul se usuca si se rupe usor. Frunzele afectate cad prematur.

   Produse recomandate pentru prevenirea si combaterea patarii bacteriene:

   pythium-poinsettia

   4. Putrezirea radacinilor produsa de ciuperci din genul Phytium – radacinile prezinta un putregai umed, brun-negricios, determinand stoparea cresterii plantelor, ingalbenirea si caderea frunzelor bazale. Ciuperca este favorizata de umiditate ridicata la nivelul substratului si de drenajul slab. Produse recomandate pentru prevenirea si combaterea putrezirii radacinii:

   rhizoctonia-poinsettia

   5. Putrezirea coletului plantei produsa de ciuperci din genul Rhizoctonia si Phytophtora – se manifesta prin putrezirea coletului plantei si pete pe tulpina, frunzele bazale se ingalbenesc si cad. Boala este favorizata de umiditate excesiva la nivelul solului si temperaturi prea mari. Produse recomandate pentru prevenirea si combaterea putrezirii coletului:

   6. Putregaiul umed produs de ciuperca Erwinia carotovora – Boala se manifesta cu precadere la plantele ce prezinta rani deschise in urma taierilor. Tesuturile putrezesc iar planta se usuca. Produse recomandate pentru prevenirea si combaterea putregaiului umed:

    

   Daunatori

    1. Tripsi (Frankliniella occidentalis)tripsi-la-poinsettia

   Atacul tripsilor si al larvelor acestora se manifesta prin aparitia de cicatrici pe frunze si bractei, acestea avand un aspect deformat. Se recomanda separarea plantelor afectate si aplicarea de tratamente eficiente impotriva tripsilor, precum:

    

   2. Acarieni (Polyphagotarsonemus latus, Eotetranychus lewisi)acarieni-la-euphorbia

   Acesti daunatori ataca in special frunzele tinere ale plantelor, in urma hranirii cauzand deformarea acestora.
   Eotetranychus lewisi se hraneste cu precadere pe frunzele bazale, atacul fiind uneori confundat cu o carenta. In ambele cazuri, plantele prezinta pe suprafata frunzelor o panza fina iar plantele necesita separarea imediata si aplicarea de acaricide. Produse ce se pot aplica impotriva acarienilor:

    

   3. Paduchi lanosi (Pseudococcus longispinus)paduchi-lanosi-poinsettia

   Acesti daunatori se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, pe tulpina plantei, la baza petiolilor frunzelor, hranindu-se si cauzand deformarea frunzelor. Cresterea plantelor este stanjenita. In urma atacului, se observa prezenta pe planta a unui lichid dulce, lipicios, numit „roua de miere“, ce poate duce la dezvoltarea fumaginei.

   Plantele care prezinta infectii puternice se separa de celelalte si se aplica tratamente cu unul din urmatoarele produse:

   4. Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)musculita-alba-la-poinsettia

   Reprezinta principalul daunator al Poinsettiei, localizandu-se pe partea inferioara a frunzelor, unde se hraneste cu sucul celular. Prezenta lor este insotita de aparitia lichidului lipicios „roua de miere“, substrat pentru dezvoltarea fumaginei. Produse ce se pot aplica impotriva musculitei albe de sera:

   5. Afide

   afide-poinsettiaAfidele se localizeaza pe noile cresteri ale plantei, pe partea inferioara a frunzelor, determinand stoparea cresterii plantei. Produse aplicate pentru combaterea afidelor:

    

    

   2 comentarii la “Euphorbia pulcherrima – Steaua de Craciun

   1. buna ziua. ce trebuie sa fac in cazul unei euphorbia pulcherrima care are o substanta lipicioasa pe frunze? chiar si pervazul si ghiveciul unde este pusa planta este plin de aceasta substanta care cade de pe frunze. multumesc

   Alătură-te discuției:

   *

   Buna! Ai nevoie de ajutor?

   Am nevoie de ajutor