Poinsettia, informatii si sfaturi de ingrijire

poinsettia-sfaturi-informatii-ingrijire

Poinsettia (Poinsettia pulcherrima)- incanta privirile in fiecare sezon de iarna, fiind cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia. Provine din Mexic si America Centrala si este o planta mult comercializata in preajma sarbatorilor de iarna. Este denumita popular „Craciunita” sau „Steaua de Craciun” si reprezinta un simbol al acestei sarbatori, atat in tara noastra cat si in alte tari.

Partile decorative ale plantei Poinsettia sunt de fapt frunze modificate, numite bractee, care se coloreaza, oferind plantei un aspect foarte placut. Din punct de vedere botanic, florile Craciunitei sunt mici si galbene, situate in mijlocul rozetei de bractee colorate, mai putin semnificative din punct de vedere decorativ. Bracteele pot avea diverse culori, precum rosu, alb, roz, crem sau amestec de doua culori.

In habitatul de origine, Poinsettia poate creste pana la 4 metri inaltime, asigurand un frumos decor al gradinilor.



Conditii de mediu

Temperatura. Prefera valori cuprinse intre 15 si 25℃ pentru dezvoltarea partii vegetative. In perioada infloririi, se recomanda amplasarea la temperaturi mai scazute (12-15°C), pentru a prelungi durata de viata a bracteelor.

Lumina. Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele solare directe.

Substrat. Poinsettia prefera un substrat poros, alcatuit din turba si nisip, cu pH de 6-6,5.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Poinsettia – Ingrijire

Udarea. Udarea se realizeaza cu apa la temperatura camerei, la baza plantei, nu in tava de scurgere. Este o planta iubitoare de apa insa trebuie acordata atentie la administrarea acesteia, deoarece excesul de apa conduce la asfixierea radacinilor si la aparitia bolilor specifice. Substratul se mentie permanent reavan, evitandu-se excesul sau insuficienta. Se evita udarea cu apa calcaroasa (cu pH ridicat) sau rece.

Fertilizare. Se recomanda administrarea ingrasamintelor de 1-2 ori pe luna, in perioada cresterii vegetative si infloririi. In perioada de repaus, fertilizarea se opreste. Lipsa unor microelemente precum molibden, bor, fier poate provoca aparitie de pete pe frunze.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se realizeaza prin butasi, recoltati din varfurile tulpinilor mai viguroase. Taierea de la baza butasului se efectueaza printr-un nod. Pentru a stopa scurgerile de latex, butasii se tin in apa calduta timp de cateva minute, dupa care se pun pentru cateva zile (3-8 zile) intr-un loc umbrit, in vederea cicatrizarii ranii. Dupa cicatrizare, butasii se pun la inradacinat intr-un substrat format din turba si nisip.

Boli si daunatori

Aceasta planta poate fi afectata de boli precum putregaiul cenusiu, fainare, patarea bacteriana, putrezirea radacinilor dar si a coletului. Dintre daunatori cei mai frecventi sunt tripsi, acarienii, paduchii lanosi dar si afidele.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Caderea frunzelor poate fi cauzata trecerea plantei de la temperaturi scazute la temperaturi ridicate sau invers
  • Temperaturile ridicate corelate cu aerul uscat pot determina, de asemenea, caderea frunzelor sau imbatranirea mai rapida a florilor.
  • Excesul de apa este unul din motivele pentru care Steaua de Craciun isi poate pierde frunzele. Insuficienta apei determina ofilirea.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile