Sfaturi, ingrijire, cultivare, Euonymus

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Euonymus Comunitatea Botanistii

Euonymus japonicus este un arbust decorativ de exterior din familia Celastraceae, originar din estul Asiei. Poate creste pana la 2 m inaltime, este foarte ramificat si are un port de tufa. Frunzele sunt persistente, lucioase, sunt dispuse opus, au forma obovata si culoare verde-inchis. Este o specie florifera, cu flori alb-verzui, ce apar in iunie-iulie. Fructele apar toamna, sunt mici, de culoare rozalie. 

Specii si varietati. Din genul Euonymus fac parte si alte specii decorative, dintre care cele mai intalnite sunt: 

Euonymus fortunei – este un arbust tarator, cu frunzele eliptice, verzi.

Euonymus europaeus – este un arbust spontan, cu frunzele eliptice, alungite, de culoare rosiatica toamna. 

Euonymus japonicus este cea mai intalnita specie si prezinta urmatoarele varietati horticole: 

 • ‘Albomarginatus’ – cu marginea frunzelor alba.
 • ‘Aureomarginatus’ – cu marginea frunzelor galbena-aurie.
 • ‘Aureus’ – cu frunzele galbene spre centru si verzi la extremitati. 

Ingrijire euonymus

Lumina. E. japonicus prefera locurile semiumbrite sau umbrite, comparativ cu E. europaeus, care se dezvolta optim in locuri insorite.

Temperatura. E. japonicus este o specie sensibila la ger, de aceea, la noi in tara, se planteaza direct in pamant numai in zonele cu ierni blande (in vestul tarii, litoralul Marii Negre, Bucuresti). La temperaturi mai scazute de -18°C partea aeriana a plantei se usuca, dar in primavara vor porni noi lastari de la nivelul coletului. Fiind un arbust autohton, E. europaeus este rezistent la ger si seceta. 

Solul. Suporta mai multe tipuri de sol, chiar si calcaroase, insa cresc optim in solurile revene, fertile. Acestea trebuie sa aiba un drenaj foarte bun, deoarece nu suporta umiditatea excesiva. 

Fertilizare. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se pot aplica ingrasaminte specifice.

Produse recomandate


Taieri. Primavara, se efectueaza taieri de corectare a formei. 

Utilizare. E. japonicus este intalnit ca arbust decorativ in parcuri si gradini, ca exemplar solitar sau garduri vii. Mai poate fi crescut si in ghivece, pentru decorarea teraselor, balcoanelor. E. europaeus se planteaza la limita padurilor de arbori sau uneori in garduri vii. Datorita formei taratoare, E. fortunei este utilizat ca acoperitor de sol, in locul gazonului sau pe ziduri si garduri. 

Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Pentru mai multe informatii click aici. 

Produse recomandateInmultire

E. japonicus si E. fortunei se poate inmulti prin butasi, vara. E. europaeus poate fi inmultit prin altoire in oculatie (iulie) sau prin seminte recoltate toamna si semanate primavara. 

Produse recomandate

Produse recomandate
Boli si daunatori

Cea mai frecventa boala ce afecteaza arbustii de Euonymus este fainarea. De asemenea, in conditii nefavorabile pot aparea daunatori precum afidele sau paduchii testosi

In plus: 

 • Evonymus este o specie rezistenta la poluare, pretandu-se pentru plantari urbane.
 • Formele cu frunzisul colorat isi pierd in timp aspectul decorativ daca sunt amplasate la umbra, frunzele devenind complet verzi. 

Atentie! Toate partile plantei sunt toxice daca sunt ingerate.

 • Discuții pe teme similare

  Cristina
  22 iulie 2020
  euonymus cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiieuonymus cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiieuonymus cu pete pe frunze Comunitatea Botanistiieuonymus cu pete pe frunze Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o recomandare. Pe frunzele plantei au aparut pete de culoare maro deschis,precum cele din poze. Mentionez ca l-am stropit preventiv cu zeama bordeleza,iar alti daunatori nu exista. Multumesc mult!
  0
  1
  Trimite
  Aleahim Acnid
  24 iunie 2019
  euonymus japonicus cu paduchi albi pe ramuri Comunitatea Botanistiieuonymus japonicus cu paduchi albi pe ramuri Comunitatea Botanistiieuonymus japonicus cu paduchi albi pe ramuri Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Am 20 de pomisori euonymus japonicus. Anul trecut la sfarsitul lunii mai au inceput sa prezinte pe suprafata crengilor si a frunzelor o crusta alba formata din firicele minuscule sub care daca dau cu degetul pe crenguta exista o pelicula portocalie. Frunzele plantelor se usuca, arata ciupite si cad lasand copacelul aproape chel. Infestarea este avansata iar dupa ce am studiat pe internet am descoperit o posibila cauza: euonymus japonicus scale. Va rog sa imi spuneti daca aceasta este cauza si sa imi recomandati un tratament eficient pentru salvarea plantelor. Va multumesc!
  0
  3
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile