Euonymus, informatii si sfaturi de ingrijire

Euonymus-informatii-sfaturi-ingrijire

Euonymus japonicus este un arbust decorativ de exterior din familia Celastraceae, originar din estul Asiei. Poate creste pana la 2 m inaltime, este foarte ramificat si are un port de tufa. Frunzele sunt persistente, lucioase, sunt dispuse opus, au forma obovata si culoare verde-inchis. Este o specie florifera, cu flori alb-verzui, ce apar in iunie-iulie. Fructele apar toamna, sunt mici, de culoare rozalie. 

E. japonicus este intalnit ca arbust decorativ in parcuri si gradini, ca exemplar solitar sau garduri vii. Mai poate fi crescut si in ghivece, pentru decorarea teraselor, balcoanelor. E. europaeus se planteaza la limita padurilor de arbori sau uneori in garduri vii. Datorita formei taratoare, E. fortunei este utilizat ca acoperitor de sol, in locul gazonului sau pe ziduri si garduri. 

Euonymus – Specii si varietati

Euonymus fortunei – este un arbust tarator, cu frunzele eliptice, verzi.

Euonymus europaeus – este un arbust spontan, cu frunzele eliptice, alungite, de culoare rosiatica toamna. 

Euonymus japonicus este cea mai intalnita specie si prezinta urmatoarele varietati horticole: 

  • ‘Albomarginatus’ – cu marginea frunzelor alba.
  • ‘Aureomarginatus’ – cu marginea frunzelor galbena-aurie.
  • ‘Aureus’ – cu frunzele galbene spre centru si verzi la extremitati. 

Conditii de mediu

Lumina. E. japonicus prefera locurile semiumbrite sau umbrite, comparativ cu E. europaeus, care se dezvolta optim in locuri insorite.

Temperatura. E. japonicus este o specie sensibila la ger, de aceea, la noi in tara, se planteaza direct in pamant numai in zonele cu ierni blande (in vestul tarii, litoralul Marii Negre, Bucuresti). La temperaturi mai scazute de -18°C partea aeriana a plantei se usuca, dar in primavara vor porni noi lastari de la nivelul coletului. Fiind un arbust autohton, E. europaeus este rezistent la ger si seceta. 

Sol. Suporta mai multe tipuri de sol, chiar si calcaroase, insa cresc optim in solurile revene, fertile. Acestea trebuie sa aiba un drenaj foarte bun, deoarece nu suporta umiditatea excesiva. 

Euonymus – Ingrijire


Fertilizare. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se pot aplica ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Primavara, se efectueaza taieri de corectare a formei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare . Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este indicat sa procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate.

Inmultire. E. japonicus si E. fortunei se poate inmulti prin butasi, vara. E. europaeus poate fi inmultit prin altoire in oculatie (iulie) sau prin seminte recoltate toamna si semanate primavara. 

Boli si daunatori

Cea mai frecventa boala ce afecteaza arbustii de Euonymus este fainarea. De asemenea, in conditii nefavorabile pot aparea daunatori precum afidele sau paduchii testosi

In plus

  • Evonymus este o specie rezistenta la poluare, pretandu-se pentru plantari urbane.
  • Formele cu frunzisul colorat isi pierd in timp aspectul decorativ daca sunt amplasate la umbra, frunzele devenind complet verzi. 

Atentie! Toate partile plantei sunt toxice daca sunt ingerate.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile