Sfaturi, ingrijire, cultivare, Dracila

dracila-ingrijire

Berberis este un gen ce cuprinde numeroase specii de arbusti decorativi, atat cu frunze caduce (precum Dracila) cat si cu frunze persistente. Speciile din acest gen sunt raspandite in America, Europa si Africa de Nord. Caracterul ornamental deosebit este dat de frunzisul adesea persistent ce isi schimba culoarea toamna, prin florile decorative, melifere si prin fructele (bacele) de diverse culori, ce se mentin adesea pe arbust chiar si iarna. 

Dracila (Berberis vulgaris) este o specie indigena care poate atinge 2,5 m inaltime. Prezinta o tufa cu ramuri arcuite, garnisite cu spini trifurcati de 1-2 cm. Frunzele sunt caduce (cazatoare), eliptic-obovate, cu varful obtuz, de 2-4 cm lungime, cu baza ingusta si marginea fin serata. Florile de culoare galbena sunt grupate in raceme pendente de 4-6 cm si apar in luna mai. Fructul este o baca de culoare rosie-purpurie. Aceasta specie este gazda intermediara pentru ciuperca Puccinia graminis (rugina neagra a graului)

Cultivaruri: 

  • Berberis vulgaris ‘Atropurpurea’ – prezinta frunze purpuriu inchis pe partea inferioara brumate;
  • Berberis vulgaris ‘Baleana’ – prezinta flori dispuse in raceme, aproape erecte; 
  • Berberis vulgaris ‘Enuclea’ – prezinta fructe fara seminte; 
Specii cu frunze caduce

Berberis thunbergii 

Denumit popular Dracila japoneza este un arbust cu tufa deasa, rotunjita ce creste pana la 1-1,5 m inaltime si prezinta lastari cu spini simpli. Prezinta un frunzis extrem de decorativ, cu frunze mici, obovate, cu marginea intreaga. Frunzele au o nuanta de verde mai crud, iar toamna devin rosii-oranj. Florile sunt galbene, mici, axilare, pendente si apar in luna mai. Fructele de culoare rosie, lucioase au o forma elipsoidala si se mentin si dupa caderea frunzelor, aducand un plus de valoare ornamentala ramurilor spinoase. 

Berberis wilsonii 

Este un arbust originar din China, decorativ prin tufa mica de 1 m, foarte deasa, cu frunze mici, de culoare verde-cenusiu, devenind rosii-purpurii toamna. Lastarii prezinta spini trifurcati, subtiri, iar florile sunt galbene, grupate in fascicule. Fructele sunt mici, sferice, rosii-rozii si prezinta un caracter ornamental deosebit. 

Alte specii ce prezinta frunze caduce sunt: Berberis aggregata, Berberis rubrostilla etc. 

Specii cu frunze persistente

Berberis darwinii 

Este un arbust compact, de 0,6-1 m inaltime, originar din America de Sud, ce se distinge prin frunzele verzi-inchis, lucioase, asemanatoare unor frunze de ilex. Florile sunt abundente, galben-aurii, grupate in raceme mici pendente (aprilie-mai). Fructele sunt verzi-albastre pana la negre. 

Berberis julianae

Este un arbust viguros, ce poate atinge inaltimi de pana la 3 m. Ramurile au spini mari, puternici. Acesta prezinta frunze mari, lucioase, care capata o nuanta rostiatica in toamna. Florile apar in mai-iunie si sunt de culoare galbena. Fructele sunt mici, de culoare negru-albastrui. 

Alte specii cu frunze persistente: Berberis x stenophylla, Berberis alternifolia, Berberis davidii. 

Conditii de mediu 

Lumina. Creste si se dezvolta atat in lumina directa, cat si in conditii de semiumbra. Lumina are impact favorabil asupra fructificarii si asupra coloritului frunzelor.

Temperatura. Arbustul este rezistent la temperaturi scazute. 

Sol. Nu prezinta cerinte ridicate fata de sol, creste si se dezvolta pe aproape toate tipurile de sol, atata timp cat acestea sunt bine drenate. Dracila se poate cultiva si pe soluri mai sarace. Solul poate avea un pH cuprins intre 6-7. 

Ingrijire

Udarea

Dracila este rezistenta la seceta, insa plantele tinere au nevoie de udare regulata, utilizand o cantitate suficienta de apa, astfel incat aceasta sa se inflitreze in sol, fara sa balteasca. 

Fertilizare

Pentru o crestere viguroasa precum si pentu a accentua calitatile ornamentale, se recomanda administrarea periodica a ingrasamintelor specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Taieri

Dracila are nevoie de interventii minime in ceea ce priveste taierile. Taierile pentru eliminarea ramurilor uscate, bolnave, deteriorate se pot efectua oricand este necesar. Daca se doreste obtinerea unui gard viu, taierile de formare se vor realiza in primavara (dupa perioada de inflorire) sau la inceputul verii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In momentul efectuarii taierilor, se recomanda utilizarea manusilor pentru a va proteja de spini.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Plantarea

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. Pentru o buna inradacinare, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire

Dracila se poate inmulti prin butasi sau prin seminte.

Cea mai utilizata metoda este inmultirea prin butasi. Prin aceasta metoda, noua planta va pastra toate caracteristicile varietale ale plantei mama. Se pot obtine butasi de tulpina din noile cresteri (primavara) sau butasi de semischelet (vara), cu dimensiuni cuprinse intre 10-15 cm. Butasii se pun la inradacinat intr-un substrat special. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Daca solul are un drenaj slab, dracila este susceptibila la atacul patogenilor de sol (de exemplu: verticilioza). Totodata, dracila mai poate fi afectata de fainare, rugina si patari. Dintre daunatori, poate fi atacata de afide sau omizi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • In anumite zone, unele specii de Berberis sunt considerate plante invazive.
  • Dracila se cultiva frecvent in zonele urbane, fiind rezistenta la poluare. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile