dipladenia-ingrijire

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Dipladenia

Dipladenia sau Mandevilla este un gen de plante cataratoare, florifere, originare din zonele tropicale si subtropicale ale Americii. La noi in tara este crescuta ca planta decorativa de interior, poate creste pana la 3 m inaltime daca nu este taiata, insa are o longevitate scazuta. Poate trai pana la 5 ani daca ii sunt asigurate conditiile optime. Cea mai intalnita specie este Dipladenia sanderi. Aceasta prezinta un frunzis bogat, cu frunze ovo-eliptice, cu suprafata lucioasa. Florile apar vara sub forma de manunchiuri, au forma de trompeta, sunt viu-colorate in roz, rosu sau alb.

Specii si varietati. 

Dipladenia atropurpurea – prezinta flori colorate in purpuriu-inchis, ce se dezvolta pe plantele mai mari de 5 ani.

Dipladenia boliviensis – are florile parfumate, sunt mici, de culoare alba.

dipladenia-specii

Lumina. Prefera locurile cu lumina puternica, insa nu trebuie amplasata in razele directe ale soarelui. 

Temperatura. Dipladenia este o specie cu pretentii ridicate fata de temperatura, optimul fiind de 20-22°C. In perioada de iarna, temperatura din camera nu trebuie sa scada sub 12°C, deoarece planta poate fi afectata.

Umiditatea aerului. Se pulverizeaza zilnic frunzisul cu apa dedurizata sau se asaza ghiveciul pe un pat de pietris umed, pentru a-i asigura o umiditate de 60-70%.

Substrat. Substratul trebuie sa fie usor si sa permita un drenaj bun.

Udare. Umiditatea la nivelul substratului trebuie sa fie moderata. Se adauga apa numai atunci cand substratul este uscat in primii centimetri de la suprafata. In perioada de iarna, se va uda mai rar, lasand substratul sa se usuce aproape complet, insa acest lucru depinde si de temperatura din incinta.

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa se administreaza un ingrasamant special pentru plantele cu flori. Nu se recomanda fertilizarea pe timpul iernii. 

Transplantare. Trebuie transplantata anual, primavara, inainte de intrarea in vegetatie.

Taieri. Se pot face taieri de intretinere a formei si dimensiunii, anual, dupa caderea florilor. 

Inmultire. Dipladenia poate fi inmultita prin butasire, primavara. Se taie butasi de tulpina cu lungimea de 15 cm si se pun la inradacinat intr-un substrat alcatuit din turba, perlit si nisip. Pe timpul zilei, temperatura trebuie mentinuta la 25°C, noaptea poate sa scada pana la 16°C. Se recomanda folosirea stimulatorilor de inradacinare si mentinerea substratului permanent reavan. Transplantarea intr-un alt ghiveci se face la 3 saptamani dupa ce radacinile s-au format.  dipladenia-daunatori

 

Daunatori si boli. Pot aparea paduchii de plante, prezenta acestora este deseori semnalata pe partea inferioara a frunzelor. Impotriva lor se aplica tratamente cu insecticide specifice. 

In plus: 

  • Ghiveciul poate fi scos in exterior, vara, cand temperaturile sunt constante.
  • Uneori, frunzele pot cadea in perioada iernii, insa vor aparea altele noi primavara.
  • Seva plantei poate fi toxica pentru om, de aceea se manipuleaza cu manusi.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor