Dieffenbachia, informatii si sfaturi de ingrijire

dieffenbachia-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Dieffenbachia este un gen de plante tropicale din familia Araceae, originare din Mexic, Insulele Caraibe si America de Sud. La noi in tara sunt crescute ca plante decorative de interior, in ghivece. Sunt plante perene, erbacee, ce prezinta o tulpina dreapta, pe care frunzele sunt dispuse alternat. Frunzele sunt verzi si pot prezenta pete sau dungi albe, ce ofera plantei aspectul decorativ. 

Specii si varietati

Dieffenbachia picta (D. maculata) este cea mai raspandita specie la ghiveci. Frunzele au dimensiuni mai mici decat la celelalte specii si prezinta pe frunze pete mari, alb-verzui. Varietatea Mariann este deosebita prin faptul ca aproape intreaga suprafata a frunzei este ivorie, marginile si nervura principala ramanand verzi. 

Dieffenbachia amoena are frunzele mai lungi decat la celelalte specii (50-60 cm), au forma oval-alungita, varful ascutit si culoare verde inchis. De-a lungul nervurilor, prezinta pete albe sau galben-pal. 

Dieffenbachia x bausei are frunzele mari, verzi, cu pete ivorii, inegal distribuite pe suprafata acestora. 

Dieffenbachia oerstedii are frunzele alungite, ascutite si se deosebeste prin faptul ca prezinta o dunga alba de-a lungul nervurii principale. 

Dieffenbachia – Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile luminoase, la fereastra, insa nu trebuie amplasata in razele directe ale soarelui. Sunt preferate ca plante de apartament deoarece tolereaza si umbra. In locurile partial umbrite, frunzele isi pot schimba culoarea de la galben spre verde.

Temperatura. Se dezvolta optim la temperatura 20 ºC. Iarna, prefera o camera mai racoroasa, cu temperatura de aproximativ 13 ºC, nu mai scazuta. 

Umiditatea aerului. Prefera o umiditate a aerului de peste 80%. Pentru a creste umiditatea, se pulverizeaza zilnic cu apa. 

Substrat. Creste bine intr-un substrat poros, usor, care permite drenarea rapida a apei. Acesta poate fi alcatuit din turba si pamant de frunze, la care se poate adauga nisip pentru imbunatatirea drenajului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Dieffenbachia

Se adauga apa regulat, astfel incat substratul sa fie permanent reavan. Se adauga ingrasamant in perioada de crestere activa, administrarea se intrerupe in perioada de repaus. Se poate folosi un ingrasamant pentru plante verzi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea este necesar sa se efectueze in fiecare an, in luna aprilie. Odata cu transplantarea plantei, se recomanda si schimbarea substratului.  

Inmultire. Inmultirea plantei se poate face prin butasi din tulpina, care au atins lungimea de 10 cm. Acestia pot fi pusi la inradacinat pe un amestec din turba si nisip, iar dupa doua luni vor forma radacini. Butasii din varf pot fi lasati la inradacinat in vase cu apa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

Principalii daunatori care pot aparea sunt afidele, acarienii si paduchii lanosi, impotriva carora se aplica tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Frunzele bazale se usuca treptat, odata cu imbatranirea plantei. Aceasta are o longevitate de aproximativ 5 ani.
  • Tineti planta intr-un loc ferit de curentii reci de aer.
  • Excesul de umiditate poate determina aparitia bolilor.
  • Suporta cu greu uscaciunea aerului din camera.
  • Seva plantei este toxica, de aceea se recomanda manipularea cu grija.
  • Taierea frunzelor uscate favorizeaza formarea de noi cresteri.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile