Sfaturi, ingrijire, cultivare, Dieffenbachia

Dieffenbachia este un gen de plante tropicale din familia Araceae, originare din Mexic, Insulele Caraibe si America de Sud. La noi in tara sunt crescute ca plante decorative de interior, in ghivece. Sunt plante perene, erbacee, ce prezinta o tulpina dreapta, pe care frunzele sunt dispuse alternat. Frunzele sunt verzi si pot prezenta pete sau dungi albe, ce ofera plantei aspectul decorativ. 

Specii si varietati. Dieffenbachia picta (D. maculata) este cea mai raspandita specie la ghiveci. Frunzele au dimensiuni mai mici decat la celelalte specii si prezinta pe frunze pete mari, alb-verzui. Varietatea Mariann este deosebita prin faptul ca aproape intreaga suprafata a frunzei este ivorie, marginile si nervura principala ramanand verzi. 

Dieffenbachia amoena are frunzele mai lungi decat la celelalte specii (50-60 cm), au forma oval-alungita, varful ascutit si culoare verde inchis. De-a lungul nervurilor, prezinta pete albe sau galben-pal. 

Dieffenbachia x bausei are frunzele mari, verzi, cu pete ivorii, inegal distribuite pe suprafata acestora. 

Dieffenbachia oerstedii are frunzele alungite, ascutite si se deosebeste prin faptul ca prezinta o dunga alba de-a lungul nervurii principale. 

Lumina. Prefera locurile luminoase, la fereastra, insa nu trebuie amplasata in razele directe ale soarelui. Sunt preferate ca plante de apartament deoarece tolereaza si umbra. In locurile partial umbrite, frunzele isi pot schimba culoarea de la galben spre verde.

Temperatura. Se dezvolta optim la temperatura 20 ºC. Iarna, prefera o camera mai racoroasa, cu temperatura de aproximativ 13 ºC, nu mai scazuta. 

Umiditatea aerului. Prefera o umiditate a aerului de peste 80%. Pentru a creste umiditatea, se pulverizeaza zilnic cu apa. 

Substrat. Creste bine intr-un substrat poros, usor, care permite drenarea rapida a apei. Acesta poate fi alcatuit din turba si pamant de frunze, la care se poate adauga nisip pentru imbunatatirea drenajului.

Produse recomandate

Ingrijire. Se adauga apa regulat, astfel incat substratul sa fie permanent reavan. Se adauga ingrasamant in perioada de crestere activa, administrarea se intrerupe in perioada de repaus. Se poate folosi un ingrasamant pentru plante verzi.

Produse recomandate

Transplantarea este necesar sa se efectueze in fiecare an, in luna aprilie. Odata cu transplantarea plantei, se recomanda si schimbarea substratului.  

Inmultire. Inmultirea plantei se poate face prin butasi din tulpina, care au atins lungimea de 10 cm. Acestia pot fi pusi la inradacinat pe un amestec din turba si nisip, iar dupa doua luni vor forma radacini. Butasii din varf pot fi lasati la inradacinat in vase cu apa.

Produse recomandate

Produse recomandate

Daunatori. Principalii daunatori care pot aparea sunt afidele, acarienii si paduchii lanosi

In plus:

  • Frunzele bazale se usuca treptat, odata cu imbatranirea plantei. Aceasta are o longevitate de aproximativ 5 ani.
  • Tineti planta intr-un loc ferit de curentii reci de aer.
  • Excesul de umiditate poate determina aparitia bolilor.
  • Suporta cu greu uscaciunea aerului din camera.
  • Seva plantei este toxica, de aceea se recomanda manipularea cu grija.
  • Taierea frunzelor uscate favorizeaza formarea de noi cresteri.