Cycas revoluta, informatii si sfaturi de ingrijire

Cycas revoluta sau Sagotierul japonez este o specie preistorica, din familia Cycadaceae. Este originar din zona tropicala si subtropicala, din Japonia, China si Malaysia. Are o longevitate de pana la 100 de ani. Se cunosc 15 specii din genul Cycas, dintre care doar Cycas revoluta poate fi crescuta ca planta de interior.

In ghiveci, are inaltimi cuprinse intre 25 si 70 cm. Prezinta un trunchi conic, sublemnos, ce se formeaza din bazele petiolurilor frunzelor care se usuca. Frunzele sunt asemanatoare celor de palmier, sunt spinoase, cu o nervura centrala. Au culoare verde inchis, cu suprafata usor lucioasa. In mijlocul tufei se dezvolta inflorescentele, in forma de con, mascule sau femele, situate pe plante diferite.

Cycas revoluta – Conditii de mediu

Lumina. Se dezvolta cel mai bine amplasat in lumina soarelui, in interior. Din luna mai pana in luna octombrie poate fi tinut in gradina, la semiumbra. Pe timpul verii, cat este amplasat in exterior, suporta temperaturi de pana la 24-30 °C, iar pe timpul iernii, are nevoie de temperaturi de 16-18 °C.  

Substratul trebuie sa dreneze bine apa, pentru a evita umiditatea crescuta la nivelul radacinilor si sa aiba un pH slab acid-neutru.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Cycas revoluta

Udarea trebuie facuta astfel incat pamantul sa se mentina reavan. In general, se poate uda o data pe saptamana sau la doua saptamani. In lunile de iarna este recomandat ca udarea sa se faca moderat, lasand suprafata substratului sa se usuce intre udari. De asemenea, in anotimpul cald sau atunci cand aerul este uscat, se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa o data pe zi. 

Fertilizarea se face pe parcursul perioadei de vegetatie, cu ingrasaminte specifice, imbogatit cu microelemente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se va face o data la 3 ani sau atunci cand radacinile au crescut destul de mult si ocupa aproape tot ghiveciul. Prezinta radacini sensibile, de aceea este recomandat ca transplantarea sa se faca fara a se indeparta pamantul de pe acestea.

Inmultire. In anumite cazuri, plantele de Cycas produc lastari laterali, care pot fi separati pentru inmultire. Separarea lastarilor se face la inceputul primaverii. Inmultirea se poate realiza si prin seminte, insa foarte rar, din cauza ritmului lent de crestere al plantei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori. Cycas revoluta este susceptibil la atacul acarienilor, al paduchilor lanosi si testosi. Acestia pot fi combatuti cu insecticide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Daca este tinut intr-un ghiveci in gradina, se recomanda ca iarna sa fie adus in interior pentru a evita daunele provocate de inghet. 
  • La plantele mari, se recomanda perierea trunchiului pentru a indeparta muschiul format pe acesta.
  • Uscarea varfurilor frunzelor poate fi un efect al aerului uscat din incapere, in acest caz se recomanda pulverizarea cu apa a plantelor.
  • Ingalbenirea frunzelor de la baza trunchiului este un proces normal, iar acestea trebuie indepartate. 
  • Atentie! Toate partile plantei Cycas revoluta sunt toxice.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile