Crizanteme, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 16 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Crizanteme (Chrysanthemum spp.) – sunt plante florifere din familia Asteraceae. Acestea sunt originare din Asia si nordul Europei. Mai sunt denumite tufanele, dumitrite, margarete de toamna. Denumirea genului provine de la cuvintele grecesti ‘chrysos’=aur si ‘anthemon’=floare. Sunt plante erbacee perene, ce cresc grupate in forma de tufis. Majoritatea speciilor sunt anuale. Prezinta tulpini drepte, pe care sunt inserate alternat frunzele. Frunzele sunt lobate, cu marginea dintata, de culoare verde-intens. Crizantemele infloresc toamna si au flori din septembrie pana in decembrie. Inflorescenta este un calatidiu simplu, dublu sau bulgare, alcatuit din mai multe flori divers colorate. Fructul este o achena.
Crizanteme – Specii si varietati
Exista numeroase varietati de crizanteme, cu inflorescenta de forma si culoare diferita.
Conditii de mediu
Lumina. Crizantemele au nevoie de lumina directa pentru a inflori, insa numai pentru cateva ore.
Temperatura. Crizantema in ghiveci creste optim pe terase acoperite, descoperite sau scoasa din ghiveci si plantata direct in gradina. Se simte bine la temperaturi de 5-10°C.
Sol. Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice.
Fertilizare. Se fertilizeaza saptamanal in perioada de inflorire, cu un ingrasamant specific sau pentru flori.
Comandă produsele recomandate
Crizanteme – Ingrijire
Udare. Se uda moderat, pentru a se mentine pamantul permanent reavan, dar nu umed.
Taieri. Pentru a favoriza formarea unei tufe ramificate si compacte, la sfarsitul lunii mai, se ciupesc varfurile de crestere. Dupa inflorire, se recomanda taierea tulpinilor (aprox. 15-20 cm), pentru a stimula dezvoltarea bogata a sistemului radicular si a spori rezistenta pe timpul iernii.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Inainte de plantare, se recomanda saparea solului pentru a asigura o buna aerare. Crizantemele se planteaza in pamant, in gradina, la mijlocul lunii mai, cand temperaturile nu sunt foarte scazute. Se planteaza intr-un loc semi-umbrit.
Inmultire. Crizantemele se pot inmulti prin seminte, butasire sau divizarea tufei.
- semintele unor soiuri de crizanteme se intalnesc in comert. Acestea se seamana primavara, la temperaturi de 15°C. Germinarea dureaza aproximativ doua saptamani, iar plantele vor produce flori in acelasi an.
- tufele pot fi divizate anual, primavara.
- butasii se recolteaza primavara, din portiuni de tulpina de 5-8 cm. Inradacinarea are loc la temperatura de 10°C.
Boli si daunatori
Crizantema este sensibila la atacul paduchilor de frunze si a putregaiului cenusiu sau fainarii. Se va examina periodic si se va interveni cu produse fitosanitare la primele semne ale aparitiei daunatorilor sau ale instalarii bolii.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Crizantemele in ghivece se muta in interior pe perioada iernii.
- Pentru evitarea putrezirea in ghiveci, nu se recomanda udarea in exces sau stagnarea apei in farfurie.
- Se preteaza chiar si pentru cresterea sub forma de bonsai.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Crizanteme, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
48 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi37 urează frunze verziCum se realizează polenizarea smochinului?🌿 Polenizarea smochinului este un proces fascinant și inedit în lumea plantelor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care se polenizează prin intermediul albinelor și/sau al vântului, smochinele se bazează pe... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziCrizanteme, plantele au inceput sa se usuceBuna ziua, am niste crizanteme crescute din butasi din Mai, tinute in ghiveci afara, la semi unbra, au fost ciupite varfurile acum 3 saptamani, apoi fertilizate si udate, iar dupa... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziCrizanteme, frunze galbene si vârfuri uscateSwich62,delta sap Buna ziua!crizantemele au inceput sa se îngălbenească si sa se usuce vârfurile.crizantemele sunt puse in grădina in ghiveci acoperite cu umbrar,din cauza căldurii am fost nevoită sa le... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.