Sfaturi, ingrijire, cultivare, Crini

crini-sfaturi-ingrijire

Crini – fac parte din genul Lilium, ce cuprinde pana la 100 de specii de plante cu flori, originare din Asia, Europa si America de Nord. 

Crinii sunt plante perene, cu tulpina dreapta, cu inaltimi cuprinse intre 60 si 180 cm, in functie de specie. In sol formeaza bulbi solzosi. Frunzele sunt lungi, lanceolate, de culoare verde, iar florile sunt mari, divers colorate si intens sau discret parfumate. Plantele infloresc primavara tarziu sau vara. 

Specii si hibrizi
  • Lilium speciosum: prezinta bulbi mari, solzosi, de culoare purpurie. Florile sunt mari, puternic parfumate, albe, roz sau cu pete rosii. Infloreste mai tarziu decat celelalte specii (iulie-august). 
  • Lilium candidum: prezinta o tulpina inalta, si frunze lucioase, de culoare verde inchis. Florile sunt parfumate, de culoare alba, dispuse cate 12-20 in raceme terminale. Infloresc in luna iunie. 
  • Lilium longiflorum: prezinta flori mari, albe, sub forma de trompeta. Florile sunt usor parfumate. Infloresc in luna iunie-iulie. 
  • Hibrizii asiatici – au rezultat in urma incrucisarii mai multor specii botanice. Prezinta bulbi mari, sferici si tulpini ce ating inaltimi de 75-100 cm. Florile sunt marii, divers colorate, cu nuante de rosu, portocaliu, galben, alb etc. In mare parte, acestea nu prezinta miros. Inflorirea are loc in prima jumatate a verii.
  • Hibrizii orientali – au rezultat din incrucisarea speciilor Lilium auratium si Lilium speciosum. Bulbii sunt mari, rotunzi, iar tulpinile pot ajunge la 80 cm inaltime. Frunzele sunt dispuse altern sau in verticil. Florile sunt divers colorate si foarte parfumate. Infloresc in a doua jumatate a verii.
  • Hibrizii LA – au rezultat din incrucisarea speciei Lilium longiflorum cu hibrizii asiatici. Acestia au tulpini inalte (pot ajunge pana la 2 metri), ce prezinta in varf flori mari, numeroase, viu colorate. Infloresc la inceputul verii.

Conditii de mediu

Lumina. Crinii sunt plante de zi lunga, astfel este indicat sa fie cultivati in zone insorite, luminoase. Totodata, crinii au cerinte ridicate si fata de intensitatea luminii, cu efect asupra calitatii florilor.

Temperatura. Este un factor important in procesul de inflorire. Crinii tolereaza temperaturile ridicate din timpul zilei.

Sol. Prefera solurile usoare, care sa asigure un drenaj bun, fertile, usor acide. 

Umiditate. Crinii prezinta cerinte moderate fata de umiditatea aerului si pentru cea din sol.

Ingrijire Crini

Udarea

Se va face moderat, astfel incat solul sa se mentina reavan, nu umed. Udarea excesiva poate determina putrezirea bulbilor.

Fertilizarea

Pe parcursul perioadei de vegetatie se pot aplica ingrasaminte granulare sau lichide, pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Inmultire

Cea mai frecventa metoda de inmultire este prin separarea bulbilor subterani ai plantei mama. Dupa separare, este indicat sa plantati bulbii cat mai curand.

De asemenea, crinii se pot inmulti si prin separarea bulbilor aerieni, butasi de solzi sau prin seminte (mai rar). 

Plantare

De regula, aceasta operatiune se realizeaza toamna, cu cateva saptamani inainte de inghet. In zonele cu ierni aspre, plantarea se poate realiza si primavara, iar bulbii trebuie achizitionati cu putin timp inainte de plantare. 

Boli si daunatori

Crinii pot fi afectati de putregaiul cenusiu, fuzarioza si putregaiul radacinilor. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt afidele, tripsii si acarienii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Anumite specii de crini sunt cultivate pentru bulbii lor comestibili.
  • Toate partile plantei sunt toxice pentru pisici.
  • Tulpinile florale se pot recolta atunci cand primii boboci sunt semi-deschisi.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile