Codiaeum (Croton), informatii si sfaturi de ingrijire

Codiaeum sau Croton este un arbust tropical, cultivat ca planta de interior, pentru frunzisul frumos colorat in combinatii de violet, rosu, portocaliu, roz, verde deschis si galben. Plantele prezinta tulpini groase, cu frunze liniare, lanceolate sau lobate, dispuse altern, cu desene galbene, rosii sau portocalii. Frunzele isi schimba culoarea in functie de varsta plantei, cele tinere dezvoltand frunze verzi ce in timp devin galbene si mai apoi rosii. 

Codiaeum – Specii si varietati

  • Codiaeum variegatum ‘angustifolium’ are frunzele cu marginea ondulata, lungi si liniare, de culoare verde, cu pete mici, in nuante de galben.
  • Codiaeum variegatum ‘spirale’ prezinta frunze rasucite, in nuante de verde, violet si rosu. 
  • Codiaeum variegatum ‘Petra’ are frunzele eliptice, cu nervurile galbene si restul limbului foliar de culoare verde sau rosu.

Conditii de mediu

Crotonul este o planta decorativa prin frunze, cu vegetatie continua si crestere lenta, foarte pretentioasa fata de factorii de mediu. 

Temperatura. Pentru o dezvoltare adecvata se recomanda spatiile calduroase, cu temperaturi ce pot varia intre 18 si 25°C si umiditate relativa ridicata.

Lumina. Vara poate fi plasata in aer liber, intr-un loc ferit de razele solare directe. Varietatile cu frunze mai inguste si cu o suprafata mai mare de verde si rosu in coloratia lor sunt mai putin predispuse la arsuri solare. 

Substrat. Crotonul prefera un substrat fertil, permeabil, cu PH usor acid, ce favorizeaza pigmentarea frunzelor. Pentru imbunatatirea drenajului, se recomanda amestecarea substratului cu compost si nisip.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Codiaeum – Ingrijire

Udarea se face regulat pe tot parcursul sezonului cald, cu apa la temperatura camerei, deoarece apa rece poate provoca pierderea frunzelor. In timpul iernii, avand in vedere ca intensitatea luminoasa este mai scazuta, se administreaza cantitati mai reduse de apa si se permite substratului sa se usuce la suprafata, intre doua udari.

Fertilizarea se face regulat, de doua ori pe luna in perioada de vara, cu ingrasaminte minerale sau organice. In perioada iernii nu se efectueaza fertilizari. Acestea se reiau primavara, cand planta prezinta noi cresteri.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se recomanda sa fie facuta primavara, o data la 2-3 ani, atunci cand ghiveciul devine neincapator pentru sistemul radicular. Se recomanda ca transplantarea sa fie facuta intr-un ghiveci cu diametrul mai mare cu 2-7 cm fata de cel precedent, in functie de marimea plantei. 

Inmultirea se face prin butasi de varf cu 4-5 frunze, lungi de 6-7 cm, la sfarsitul iernii si toamna, in august-septembrie, cand plantele contin mai putin latex. Butasii se pun in apa calda (27°C), timp de 10-15 minute, in vederea coagularii latexului. Acestia se recomanda sa fie plantati in ghivece de 6-7 cm, intr-un amestec de turba si perlit, la temperaturi de 22-25°C si umiditate atmosferica ridicata (90%). Inradacinarea dureaza 3-4 saptamani. O alta metoda de inmultire foarte eficienta este marcotajul aerian, ce se poate face in luna martie, pe ramificatiile plantelor mari. Tulpinile supuse acestui procedeu trebuie sa aiba 6-7 frunze deasupra zonei de marcotare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

cel mai des intalniti sunt: paianjenul rosu, tripsul si paduchii lanosi.

In plus

  • Este recomandat ca in perioada iernii plantele sa beneficieze de un repaus relativ, printr-o usoara scadere a temperaturii, implicit a cantitatii de apa aplicate, dat fiind faptul ca intensitatea luminoasa este mai redusa comparativ cu cea din vara.
  • Curentii de aer, excesul de apa si variatiile bruste de temperatura determina ofilirea si caderea frunzelor.
  • In timpul verii se recomanda pulverizarea cu apa a frunzelor, de mai multe ori pe zi.
  • Insuficienta luminii determina pierderea culorii frunzelor si, mai ales, stralucirea.
  • Nu se recomanda schimbarea brusca a locului sau a temperaturii deoarece poate determina caderea frunzelor. 
  • Codiaeum este sensibil la praf si, de aceea, se recomanda stergerea regulata cu un burete umed, pe ambele fete.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile