Codiaeum (Croton), informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Codiaeum sau Croton este un arbust tropical, cultivat ca planta de interior, pentru frunzisul frumos colorat in combinatii de violet, rosu, portocaliu, roz, verde deschis si galben. Plantele prezinta tulpini groase, cu frunze liniare, lanceolate sau lobate, dispuse altern, cu desene galbene, rosii sau portocalii. Frunzele isi schimba culoarea in functie de varsta plantei, cele tinere dezvoltand frunze verzi ce in timp devin galbene si mai apoi rosii.
Codiaeum – Specii si varietati
- Codiaeum variegatum ‘angustifolium’ are frunzele cu marginea ondulata, lungi si liniare, de culoare verde, cu pete mici, in nuante de galben.
- Codiaeum variegatum ‘spirale’ prezinta frunze rasucite, in nuante de verde, violet si rosu.
- Codiaeum variegatum ‘Petra’ are frunzele eliptice, cu nervurile galbene si restul limbului foliar de culoare verde sau rosu.
Conditii de mediu
Crotonul este o planta decorativa prin frunze, cu vegetatie continua si crestere lenta, foarte pretentioasa fata de factorii de mediu.
Temperatura. Pentru o dezvoltare adecvata se recomanda spatiile calduroase, cu temperaturi ce pot varia intre 18 si 25°C si umiditate relativa ridicata.
Lumina. Vara poate fi plasata in aer liber, intr-un loc ferit de razele solare directe. Varietatile cu frunze mai inguste si cu o suprafata mai mare de verde si rosu in coloratia lor sunt mai putin predispuse la arsuri solare.
Substrat. Crotonul prefera un substrat fertil, permeabil, cu PH usor acid, ce favorizeaza pigmentarea frunzelor. Pentru imbunatatirea drenajului, se recomanda amestecarea substratului cu compost si nisip.
Comandă produsele recomandate
Codiaeum – Ingrijire
Udarea se face regulat pe tot parcursul sezonului cald, cu apa la temperatura camerei, deoarece apa rece poate provoca pierderea frunzelor. In timpul iernii, avand in vedere ca intensitatea luminoasa este mai scazuta, se administreaza cantitati mai reduse de apa si se permite substratului sa se usuce la suprafata, intre doua udari.
Fertilizarea se face regulat, de doua ori pe luna in perioada de vara, cu ingrasaminte minerale sau organice. In perioada iernii nu se efectueaza fertilizari. Acestea se reiau primavara, cand planta prezinta noi cresteri.
Comandă produsele recomandate
Transplantarea se recomanda sa fie facuta primavara, o data la 2-3 ani, atunci cand ghiveciul devine neincapator pentru sistemul radicular. Se recomanda ca transplantarea sa fie facuta intr-un ghiveci cu diametrul mai mare cu 2-7 cm fata de cel precedent, in functie de marimea plantei.
Inmultirea se face prin butasi de varf cu 4-5 frunze, lungi de 6-7 cm, la sfarsitul iernii si toamna, in august-septembrie, cand plantele contin mai putin latex. Butasii se pun in apa calda (27°C), timp de 10-15 minute, in vederea coagularii latexului. Acestia se recomanda sa fie plantati in ghivece de 6-7 cm, intr-un amestec de turba si perlit, la temperaturi de 22-25°C si umiditate atmosferica ridicata (90%). Inradacinarea dureaza 3-4 saptamani. O alta metoda de inmultire foarte eficienta este marcotajul aerian, ce se poate face in luna martie, pe ramificatiile plantelor mari. Tulpinile supuse acestui procedeu trebuie sa aiba 6-7 frunze deasupra zonei de marcotare.
Comandă produsele recomandate
Daunatori
cel mai des intalniti sunt: paianjenul rosu, tripsul si paduchii lanosi.
In plus
- Este recomandat ca in perioada iernii plantele sa beneficieze de un repaus relativ, printr-o usoara scadere a temperaturii, implicit a cantitatii de apa aplicate, dat fiind faptul ca intensitatea luminoasa este mai redusa comparativ cu cea din vara.
- Curentii de aer, excesul de apa si variatiile bruste de temperatura determina ofilirea si caderea frunzelor.
- In timpul verii se recomanda pulverizarea cu apa a frunzelor, de mai multe ori pe zi.
- Insuficienta luminii determina pierderea culorii frunzelor si, mai ales, stralucirea.
- Nu se recomanda schimbarea brusca a locului sau a temperaturii deoarece poate determina caderea frunzelor.
- Codiaeum este sensibil la praf si, de aceea, se recomanda stergerea regulata cu un burete umed, pe ambele fete.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Codiaeum (Croton), informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziCodiaeum, Frunze pleostite si puncte albe la baza frunzei – paduchi lanosiBun gasit, Crotonul meu (planta matura, >25 ani) este amplasat intr-un balcon inchis, orienatre NV - soare doar vara si dupa ora 17, departea de geam; a suferit acum 10... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 6 răspunsuriFrunze verzi72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziCodiaeum, Puncte albe insotite de insecte minuscule rosii – acarieniBuna ziua, Am un Croton pe care il tin la interior,iar acum 2 saptamani a suferit din cauza ca am fost plecata si nu l am udat indeajuns. Acum si... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 6 răspunsuriFrunze verzi3 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.