Clivia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Clivia este o planta originara din Africa de Sud. In tara noastra este intalnita ca planta de apartament, decorativa prin frunze si flori. Frunzele sunt liniare, de culoare verde inchis, asezate sub forma unui evantai pe tulpina scurta si ingrosata. Florile sunt reunite intr-o inflorescenta de tip umbela. Acestea apar in varful tijelor florale lungi de 30-60 cm, sunt colorate in nuante de rosu-portocaliu si sunt asemanatoare florilor de crin.
Clivia – Specii si varietati
- Clivia miniata – este cel mai des intalnita ca planta de apartament; prezinta flori in nuante de rosu-portocaliu.
- Clivia nobilis – prezinta flori colorate in rosu-portocaliu, cu margini vezi.
- Clivia gardenii – prezinta flori de culoare galben-portocaliu, cu margini verzi.



Conditii de mediu
Lumina. Prefera pozitionarea in locuri luminoase, insa nu tolereaza actiunea directa a razelor soarelui, care ii poate arde frunzele. De asemenea, se dezvolta destul de bine si la semiumbra.
Temperatura. Pentru o dezvoltare corespunzatoare, Clivia are nevoie de temperaturi intre 18-21℃. Incepand cu luna noiembrie pana la sfarsitul iernii (perioada de repaus) prefera pozitionarea in locuri mai racoroase, cu temperaturi de 10-12℃.
Umiditate. Are nevoie de o umiditate moderata, atat atmosferica, cat si in substrat. Excesul de apa la nivelul radacinilor poate duce la putrezirea acestora.
Substrat. Se dezvolta bine intr-un substrat fertil, cu o capacitate foarte buna de drenare.
Clivia – Ingrijire
Fertilizare. Pe parcursul perioadei de vegetatie, se aplica ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Clivia se inmulteste cel mai usor prin divizare sau prin separarea plantutelor aparute la baza plantei-mama.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Este o planta destul de rezistenta la atacul bolilor si daunatorilor. Prezinta, insa, sensibilitatea la paduchii lanosi. Pentru combaterea acestora se pot efectua tratamente cu insecticide specifice.
In plus
- Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de udarea in exces a plantei.
- Dupa trecerea florilor, se recomanda inlaturarea tijelor florale.
- Se recomanda stergerea frunzelor cu o laveta umeda.
- Atentie! Toate organele plantei sunt toxice.
-
Discuții pe teme similare
47 urează frunze verziCum decizi ca este necesara aplicarea tratamentelor?Protejarea plantelor de daunatori si boli este o parte importanta a gradinaritului. Exista o varietate de metode care pot fi folosite pentru a combate aceste probleme, inclusiv tratamente chimice, biologice... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.