Clivia

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Clivia miniata

Stiai ca?
1. Planta poate atinge 60cm inaltime, iar anvergura frunzelor la pantele mature poate atinge si 90cm.
2. Clivia produce lastari, ce pot fi replantati dupa ce ating cel putin 15cm.
3. Primavara se face transplantarea in ghiveci, un ghiveci care sa cuprinda radacinile groase ala plantei.
4. Planta nu se tine in lumina directa a soarelui.
5. Pentru a ajuta planta, o data pe saptamana este ideal ca frunzele sa fie sterse cu o carpa umezita cu apa sau bere.
6. Este ideal sa fie plantata intr-un ghiveci de lut, ceva mai gros, astfel planta va avea stabilitate.
7. Clivia iubeste umbra, asa ca este o planta ideala pentru apartament. Poate fi tinuta si intr-un mediu mai racoros, atata timp cat nu ingheata.
8. Clivia are nevoie de racoare pentru a inflori (10°C), daca va fi tinuta la temperatura mai mare, exista posibilitatea ca aceasta sa nu infloreasca.Raspandire
Clivia miniata este o planta de camera, originara din Africa de Sud, cunoscuta sub denumirea de “Crin de camera”. Este o planta foarte apreciata pentru frumoasa ei inflorescenta, asemanatoare mult cu a crinului, de culoare oranj, cu frunze dispuse in evantai, lungi si netede. Are flori numeroase palniate, dispuse in umbele rosii-portocalii spre varf. Florile pot fi galbene sau roz. Tulpina care sustine inflorescenta, tasneste parca din mijlocul frunzelor. Din flori se vor dezvolta niste fructe mici, rosii.

Clivia

Clivia

Clivia

Amplasare:
Se aseaza singular, locul cel mai potrivit fiind la un geam insorit dimineata si seara. Pentru o buna dezvoltare are nevoie de spatiu. Asadar este nevoie sa fie sadita in ghivece mari. Planta poate produce mai multe inflorescente.

Ingrijire:
Se va uda abundent, astfel incat pamantul sa fie in permanenta umed. Incepand din luna august, in scopul formarii bobocilor, va fi lasata in repaus timp de opt saptamani. In perioada de repaus vegetal se va lasa pamantul sa se usuce si se va intrerupe tratamentul cu ingrasaminte. Florile vor fi inlaturate dupa inflorire. Prefera temperatura obisnuita si locuri luminoase(dar nu foarte luminoase, clivia preferand umbra), dar nu razele directe ale soarelui. Ii place aerul uscat. Solul va fi format dintr-un amestec de pamant de frunze, balegar si nisip.

Boli si daunatori:
Clivia este sensibila la paduchii lanosi.

7 comentarii la “Clivia

  1. Plantele mele au pe frunze pete maroniiiar pamantul lor face niste musculite provenite din niste viermisori mici…Cum se combatacestea?

  2. Plantele mele au pe frunze pete maroniiiar pamantul lor face niste musculite provenite din niste viermisori mici…Cum se combatacestea?

  3. Am si eu clivia de anul trecut si a inflorit din nou.Ii pun apă in farfuriuta ghiveciului si nu am avut probleme pana acum.Nu o tin la geam,ci puțin mai la distanță.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor