Clematis, informatii si sfaturi de ingrijire

clematis-informatii-sfaturi-ingrijire

Clematis este un gen ce cuprinde aproximativ 300 de specii de plante ornamentale agatatoare, din familia Ranunculaceae. Sunt originare din Europa si Asia. In unele regiuni, anumite specii sunt considerate invazive. Denumirea genului provine din greaca veche, “klematis” facand referire la o planta cataratoare. 

Formeaza tulpini agatatoare lemnoase, mai sensibile la inceput si viguroase la maturitate. Speciile caracteristice climatului temperat au frunzisul caduce, in timp ce unele specii din climatul cald, au frunzisul persistent. Frunzele au dispunere opusa pe ramuri si sunt compuse. Prezinta petioluri care se curbeaza si se prind de suporturi. Genul cuprinde si specii arbustive sau erbacee. Perioada de inflorire si pozitionarea inflorescentelor pe planta difera in functie de specie.

Se intalnesc in gradini si parcuri, pe ziduri, garduri sau structuri, fiind foarte apreciate pentru desimea frunzisului si abundenta florilor. Este crescuta ca planta decorativa inca din secolul 17 (China), iar in Europa din secolul 18. 

Clematis – Specii si cultivaruri 

Clematitele sunt impartite in doua grupe: clematite cu flori mici si clematite cu flori mari

Clematis cu flori mici
  • Clematis montana este o specie originara din China si Himalaya, des intalnita in zonele temperate. Creste sub forma de liana viguroasa, cu ramuri ce ajung la lungimea de 8-10 m. Frunzele sunt compuse din trei foliole. Inflorirea are loc in aprilie-mai. Formeaza flori albe, de 4 cm, parfumate, alcatuite din 4 sepale petaloide. Cultivaruri: 
    • ‘Rubens’ – florile sunt roz/rosii; frunzele au o nuanta violacee la inceput, dupa care devin verzi-bronz.
    • ‘Tetrarose’ – frunzele au o nuanta rosiatica, iar florile sunt roz-lila.
  • Clematis tangutica este o specie originara din China si Mongolia, creste pana la 3-4 m. Frunzele sunt penate, alcatuite din foliole mici, cu marginea serata. Infloreste in iunie, formand flori galbene, de 5-8 cm, pendente, cu forma de clopot. Fructele au aspectul unor buchete de stile pufoase, lungi.
  • Clematis vitalba este o specie indigena, invaziva. Infloreste in perioada iulie-septembrie, formand panicule de flori mici, albe. Este stanjenitoare pentru alte specii decorative, de aceea nu se planteaza in scop ornamental. In schimb, se utilizeaza ca portaltoi. 
  • Clematis viticella este specifica zonelor mai calde, fiind originara din Bazinul Mediteranean. Ramurile cresc pana la 2-4 m lungime, iar frunzele sunt penate, uneori cu foliolele lobate. Florile au culoare roz sau indigo, cu diametrul de 3-5 m. Infloreste tardiv, in iunie-august. 
Clematis cu flori mari      
  • Clematis x jackmanii este o specie hibrida intre C. languinosa si C. viticella. Creste pana la inaltimea de 3-4 m, are frunzele simple sau compuse (3 foliole), mari de 10-12 cm. Formeaza flori mari, violacee, alcatuite din 4-6 sepale petaloide. Cultivaruri:
  • ‘Gipsy Queen’, ‘President’, ‘Jackmanii Superba’ – cultivaruri cu flori violet-albastrui.
  • ‘Nelly Moser’, ‘Vyvyan Pennell’ – flori roz-mov.
  • ‘Ville de Lyon’ – flori rosu-carmin.
  • ‘Duchess of Edinburgh’, ‘Henry’ – flori albe. 

Conditii de mediu 

Lumina. Cresc atat in conditii de lumina, cat si de semiumbra. Nu suporta expunerea sudica si necesita umbrirea permanenta a bazei cu flori sau plante perene. 

Temperatura. In general, clematitele sunt rezistente la ger, mai putin C. tangutica, ce este mai sensibila. 

Solul. Prefera un sol bogat, permeabil, cu un drenaj bun.

Clematis – Ingrijire

Udare. Se va uda regulat, astfel incat pamantul sa se mentina mereu reavan. 

Fertilizare. Se poate fertiliza in perioada de crestere vegetativa cu un ingrasamant universal. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se recomanda tunderea clematitelor pentru a stimula inflorirea. C. x jackmanii, C. tangutica, C. viticella necesita taieri puternice, primavara. C. montana se tunde numai dupa caderea florilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. 

Inmultirea. Clematitele pot fi inmultite prin seminte, butasire, altoire si marcotaj.

  • prin seminte se inmultesc C. tangutica, C. viticella, C. vitalba. Acestea se seamana in martie-aprilie.  
  • butasirea se face in sere, in lunile iunie-iulie. Se folosesc ramuri semilignificare, care se lasa la inradacinat in atmosfera inchisa. Este un procedeu mai dificil, recomandat specialistilor.  
  • altoirea se face pentru clematitele cu flori mari, pe portaltoi de C. vitalba sau C. viticella. Procedeul dureaza 1-2 ani. 
  • marcotajul este mai usor de efectuat (tehnica marcotajului serpuit)

Boli si daunatori

Daunatorii care pot afecta clematitele sunt afidele, melcii si unele specii de omizi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • In general, clematitele sunt sensibile la transplantare. 
  • Unele specii infloresc pe ramuri batrane (C. montana si varietatile), iar altele infloresc pe ramurile din sezonul curent.
  • C. vitalba drajoneaza puternic si este foarte usor de inmultit. 
  • Dirijarea ramurilor pe suport se face din timp. 
  • Se evita interventiile asupra lastarilor tineri, deja fixati. 
  • Suporta un pH slab acid-neutru. 
  • Este o planta toxica pentru oameni.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile