Chlorophytum, informatii si sfaturi de ingrijire

chlorophytum-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Chlorophytum sau “voalul miresei” este un gen de plante perene, florifere, ce face parte din subfamilia Agavoideae. Cuprinde aproximativ 200 de specii originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Africii, Asiei si Australiei. Ca planta de apartament, are o longevitate de peste 10 ani, iar la maturitate poate ajunge la 50-60 cm lungime. Prezinta o rozeta compacta de frunze subtiri, iar radacinile sunt carnoase. Florile sunt mici, albe si se dezvolta pe stolonii lungi.

Specii si varietati

Exista mai multe specii de Chlorophytum cu valoare decorativa, precum: C. comosum, C. holstii, C. inornatum, C. laxum, C. tuberosum. La noi in tara, cea mai intalnita specie este Chlorophytum comosum, utilizata ca planta decorativa de interior. Aceasta specie se deosebeste prin plantulele ce cresc in varful inflorescentei si sunt capabile sa formeze radacini adventive in contact cu solul. Prezinta doua varietati cu frunzele variegate, apreciate pentru valoarea decorativa:

  • Variegatum – frunzele au culoare verde-inchis, cu marginile albe, iar stolonii sunt verzi.
  • Vittatum – are frunzele albe spre interior, cu margini verzi , iar stolonii sunt albi.

Conditii de mediu – Chlorophytum


Lumina.
Chlorophytum are cerinte mici fata de lumina, rezistand si in spatiile cu mai putina lumina naturala, insa pentru a dezvolta o tufa densa, se recomanda sa fie amplasat intr-un loc luminos. 

Temperatura. Se dezvolta optim intr-un interval de temperatura cuprins intre 18 si 30°C, dar tolereaza si temperaturi mai scazute, insa nu mai mici de 7°C. 

Umiditatea aerului. Este o planta care suporta aerul uscat, insa pentru o dezvoltare corespunzatoare se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa calduta o data pe saptamana. 

Substrat. Nu are cerinte specifice fata de substrat, insa este indicat ca acesta sa aiba o capacitate buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Udare. Vara, in perioada de crestere vegetativa, are nevoie moderata de apa, de aceea se recomanda udarea plantei atunci cand substratul este uscat la suprafata. Iarna se uda mai rar, insa se va avea in vedere si temperatura din incapere. Este foarte important ca planta sa nu fie udata in exces, deoarece radacinile pot putrezi.

Fertilizare. In perioada de crestere activa (mai-septembrie) este indicata administrarea unui ingrasamant specific.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Deoarece este o planta cu crestere rapida si densa, necesita transplantare in fiecare an, primavara, intr-un ghiveci suficient de incapator. 

Inmultire. Chlorophytum este o planta care poate fi inmultita foarte usor, prin divizarea tufei sau prin sadirea plantutelor ce cresc in varful stolonilor. Acestea pot fi separate de planta-mama dupa ce au minim 5 frunze formate si depasesc 5 cm. Dupa plantare, acestea se mentin la o temperatura optima de 20°C.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Fiind originare din zona tropicala, in tara noastra, plantele de Chlorophytum sunt foarte rar afectate de boli fungice. Cei mai frecventi daunatori care pot aparea sunt acarienii.

In plus:

  • Creste si se dezvolta bine intr-un loc ferit de curentii de aer reci. 
  • Pentru a evidentia valoarea decorativa a plantelor de Chlorophytum, acestea pot fi amplasate in ghivece suspendate. 
  • Pentru a curata planta de praf, poate fi spalata cu dusul din cand in cand. 
  • Nu este indicata folosirea produselor ce dau luciu funzelor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile