Chlorophytum, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 18 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Chlorophytum sau “voalul miresei” este un gen de plante perene, florifere, ce face parte din subfamilia Agavoideae. Cuprinde aproximativ 200 de specii originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Africii, Asiei si Australiei. Ca planta de apartament, are o longevitate de peste 10 ani, iar la maturitate poate ajunge la 50-60 cm lungime. Prezinta o rozeta compacta de frunze subtiri, iar radacinile sunt carnoase. Florile sunt mici, albe si se dezvolta pe stolonii lungi.
Specii si varietati
Exista mai multe specii de Chlorophytum cu valoare decorativa, precum: C. comosum, C. holstii, C. inornatum, C. laxum, C. tuberosum. La noi in tara, cea mai intalnita specie este Chlorophytum comosum, utilizata ca planta decorativa de interior. Aceasta specie se deosebeste prin plantulele ce cresc in varful inflorescentei si sunt capabile sa formeze radacini adventive in contact cu solul. Prezinta doua varietati cu frunzele variegate, apreciate pentru valoarea decorativa:
- Variegatum – frunzele au culoare verde-inchis, cu marginile albe, iar stolonii sunt verzi.
- Vittatum – are frunzele albe spre interior, cu margini verzi , iar stolonii sunt albi.
Conditii de mediu – Chlorophytum
Lumina. Chlorophytum are cerinte mici fata de lumina, rezistand si in spatiile cu mai putina lumina naturala, insa pentru a dezvolta o tufa densa, se recomanda sa fie amplasat intr-un loc luminos.
Temperatura. Se dezvolta optim intr-un interval de temperatura cuprins intre 18 si 30°C, dar tolereaza si temperaturi mai scazute, insa nu mai mici de 7°C.
Umiditatea aerului. Este o planta care suporta aerul uscat, insa pentru o dezvoltare corespunzatoare se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa calduta o data pe saptamana.
Substrat. Nu are cerinte specifice fata de substrat, insa este indicat ca acesta sa aiba o capacitate buna de drenare.
Comandă produsele recomandate
Udare. Vara, in perioada de crestere vegetativa, are nevoie moderata de apa, de aceea se recomanda udarea plantei atunci cand substratul este uscat la suprafata. Iarna se uda mai rar, insa se va avea in vedere si temperatura din incapere. Este foarte important ca planta sa nu fie udata in exces, deoarece radacinile pot putrezi.
Fertilizare. In perioada de crestere activa (mai-septembrie) este indicata administrarea unui ingrasamant specific.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Deoarece este o planta cu crestere rapida si densa, necesita transplantare in fiecare an, primavara, intr-un ghiveci suficient de incapator.
Inmultire. Chlorophytum este o planta care poate fi inmultita foarte usor, prin divizarea tufei sau prin sadirea plantutelor ce cresc in varful stolonilor. Acestea pot fi separate de planta-mama dupa ce au minim 5 frunze formate si depasesc 5 cm. Dupa plantare, acestea se mentin la o temperatura optima de 20°C.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori. Fiind originare din zona tropicala, in tara noastra, plantele de Chlorophytum sunt foarte rar afectate de boli fungice. Cei mai frecventi daunatori care pot aparea sunt acarienii.
In plus:
- Creste si se dezvolta bine intr-un loc ferit de curentii de aer reci.
- Pentru a evidentia valoarea decorativa a plantelor de Chlorophytum, acestea pot fi amplasate in ghivece suspendate.
- Pentru a curata planta de praf, poate fi spalata cu dusul din cand in cand.
- Nu este indicata folosirea produselor ce dau luciu funzelor.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Chlorophytum, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
5 urează frunze verziChlorophytum, pete galbene pe frunzeBuna seara! De cateva zile apar aceste pete galbene pe frunzele de la Chlorophytum, apoi acestea se îngălbenesc și mor(planta nu mai este la fel de deasă ca înainte). Mentionez... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziChlorophytum, pete maronii pe frunzeBună ziua. Am achiziționat acum 3 luni aceasta planta, chlorophytum orchidastrum. Pe lângă faptul îmbucurător ca am observat apariția uei tije florale, ma îngrijorează ca au apărut niște pete maronii... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.