Chamaedorea, informatii si sfaturi de ingrijire

Chamaedorea-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Chamaedorea, denumit popular “palmier pitic” sau “palmier de munte”, este un gen de plante ce cuprinde aproximativ 107 specii de palmieri de dimensiuni relativ mici (intre 0,3 si 6 metri). Sunt originari din zona tropicala si subtropicala a Americii. 

Specii si varietati

Chamaedorea elegans. Are tulpinile subtiri, asemanatoare trestiei si infloreste tot timpul anului, inflorescentele fiind de culoare galbena. Este o planta dioica, cu flori femeiesti si flori barbatesti. Acest palmier este recunoscut pentru proprietatea sa de a filtra aerul. Frunzele sunt penate, cu foliole lanceolate, de culoare verde intens. Aceasta specie poate ajunge pana la inaltimea de 1,5 m, dar in mod obisnuit, creste pana la aproximativ 60 cm. 

Chamaedorea metallica, o alta specie a genului Chamaedorea, se deosebeste prin forma frunzelor, care este bifida si prin culoarea verde inchis, usor albastruie. Totodata, frunzele lucioase confera plantei un aspect metalizat.

Chamaedorea seifrizii, se aseamana foarte mult cu plantele de bambus si este mai inalta si mai deasa decat celelalte doua specii. Are frunzele verzi inchis, inguste si ascutite.

Chamaedorea – Conditii de mediu

Lumina. Palmierul pitic prefera pozitionarea in locuri luminoase, dar nu sub actiunea directa a razelor soarelui. Cel mai indicat este sa il pozitionati langa o fereastra cu o perdea fina, care sa filtreze lumina puternica. 

Temperatura. Pentru a avea o creste normala, palmierii au nevoie de un mediu relativ cald. Acestia se dezvolta cel mai bine la temperaturi de peste 20°C, dar suporta si temperaturile mai scazute, de pana la 10-16°C. Totusi, la temperaturi mai scazute de 10°C cresterea plantelor poate fi afectata.

Umiditatea atmosferica. Palmierul pitic prefera o umiditate usor ridicata a aerului. Pentru a asigura o umiditate optima, se recomanda pulverizarea periodica a frunzelor cu apa necalcaroasa.

Substratul. Trebuie sa dreneze bine apa si sa aiba un pH cuprins intre 5 si 7,5. Acesta poate fi reprezentat de pamant de ericacee sau pamant de gradina.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Chamaedorea

Udarea. Se uda moderat, de preferat atunci cand pamantul este uscat la suprafata, deoarece palmierii sunt sensibili la excesul de apa. Odata cu scaderea temperaturilor se diminueaza si cantitatea de apa.  

Fertilizare. Este indicata aplicarea unui ingrasamant specific, in perioada primavara-vara. In general, in lunile de iarna se intrerupe fertilizarea.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Este recomandat ca transplantarea sa se efectueze o data la 2-3 ani. Totodata, acesta are radacinile foarte sensibile, care se pot rupe daca nu sunt manipulate cu grija. 

Inmultirea la Chamaedorea se realizeaza prin seminte, primavara. 

Boli si daunatori

Palmierul pitic poate fi afectat  de acarieni, mai ales in conditii de umiditate atmosferica scazuta. Palmierii mai pot fi atacati de paduchii lanosi si testosi

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Umiditatea atmosferica scazuta poate cauza brunificarea si uscarea varfurilor frunzelor.
  • Aparitia unor pete maro pe frunze poate fi provocata de excesul de apa la nivelul radacinilor si de temperaturile scazute.
  • Ingalbenirea fruzelor poate fi cauzata de udarea deficitara sau de lipsa nutrientilor in substrat.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Chamaedorea-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Chamaedorea, informatii si sfaturi de ingrijire
Chamaedorea, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile