Chamaedorea, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 12 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Chamaedorea, denumit popular “palmier pitic” sau “palmier de munte”, este un gen de plante ce cuprinde aproximativ 107 specii de palmieri de dimensiuni relativ mici (intre 0,3 si 6 metri). Sunt originari din zona tropicala si subtropicala a Americii.
Specii si varietati
Chamaedorea elegans. Are tulpinile subtiri, asemanatoare trestiei si infloreste tot timpul anului, inflorescentele fiind de culoare galbena. Este o planta dioica, cu flori femeiesti si flori barbatesti. Acest palmier este recunoscut pentru proprietatea sa de a filtra aerul. Frunzele sunt penate, cu foliole lanceolate, de culoare verde intens. Aceasta specie poate ajunge pana la inaltimea de 1,5 m, dar in mod obisnuit, creste pana la aproximativ 60 cm.
Chamaedorea metallica, o alta specie a genului Chamaedorea, se deosebeste prin forma frunzelor, care este bifida si prin culoarea verde inchis, usor albastruie. Totodata, frunzele lucioase confera plantei un aspect metalizat.
Chamaedorea seifrizii, se aseamana foarte mult cu plantele de bambus si este mai inalta si mai deasa decat celelalte doua specii. Are frunzele verzi inchis, inguste si ascutite.



Chamaedorea – Conditii de mediu
Lumina. Palmierul pitic prefera pozitionarea in locuri luminoase, dar nu sub actiunea directa a razelor soarelui. Cel mai indicat este sa il pozitionati langa o fereastra cu o perdea fina, care sa filtreze lumina puternica.
Temperatura. Pentru a avea o creste normala, palmierii au nevoie de un mediu relativ cald. Acestia se dezvolta cel mai bine la temperaturi de peste 20°C, dar suporta si temperaturile mai scazute, de pana la 10-16°C. Totusi, la temperaturi mai scazute de 10°C cresterea plantelor poate fi afectata.
Umiditatea atmosferica. Palmierul pitic prefera o umiditate usor ridicata a aerului. Pentru a asigura o umiditate optima, se recomanda pulverizarea periodica a frunzelor cu apa necalcaroasa.
Substratul. Trebuie sa dreneze bine apa si sa aiba un pH cuprins intre 5 si 7,5. Acesta poate fi reprezentat de pamant de ericacee sau pamant de gradina.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Chamaedorea
Udarea. Se uda moderat, de preferat atunci cand pamantul este uscat la suprafata, deoarece palmierii sunt sensibili la excesul de apa. Odata cu scaderea temperaturilor se diminueaza si cantitatea de apa.
Fertilizare. Este indicata aplicarea unui ingrasamant specific, in perioada primavara-vara. In general, in lunile de iarna se intrerupe fertilizarea.
Comandă produsele recomandate
Transplantarea. Este recomandat ca transplantarea sa se efectueze o data la 2-3 ani. Totodata, acesta are radacinile foarte sensibile, care se pot rupe daca nu sunt manipulate cu grija.
Inmultirea la Chamaedorea se realizeaza prin seminte, primavara.
Boli si daunatori
Palmierul pitic poate fi afectat de acarieni, mai ales in conditii de umiditate atmosferica scazuta. Palmierii mai pot fi atacati de paduchii lanosi si testosi.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Umiditatea atmosferica scazuta poate cauza brunificarea si uscarea varfurilor frunzelor.
- Aparitia unor pete maro pe frunze poate fi provocata de excesul de apa la nivelul radacinilor si de temperaturile scazute.
- Ingalbenirea fruzelor poate fi cauzata de udarea deficitara sau de lipsa nutrientilor in substrat.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Chamaedorea, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
76 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi73 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.