Castan, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 3 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Castan (Aesculus spp.) – este un arbore care face parte din familia Sapindaceae, originar din Europa, Asia si America de Nord. Castanii pot creste pana la 30 m inaltime si formeaza un coronament des, globular. Sunt arbori cu crestere viguroasa, in special dupa 2-3 ani si au o longevitate de aproximativ 150 ani. Prezinta o deosebita valoare decorativa, fiind intalniti in parcuri, gradini, ca exemplare solitare, grupuri sau aliniamente. Pot fi plantati pe marginea strazilor, dar in zone neacoperite, deoarece radacinile pot deteriora pavajul.
Castan – Specii, cultivaruri, hibrizi
Aesculus hippocastanum (castanul porcesc, castanul de India)
Este un arbore de talia II-I, ce poate creste pana la inaltimea de 25 m. Are un trunchi drept, cu ritidom care se exfoliaza si o coroana globuloasa, larga. Prezinta ramuri curbate si lastari grosi, cu muguri cleiosi. Frunzele sunt mari, palmat-compuse (5-7 foliole) si au petiolul lung. Florile apar in mai-iunie, sunt grupate in panicule lungi de 20-30 cm si au culoare alba, cu detalii rosii. Fructele sunt capsule dehiscente, de culoare verde, cu suprafata acoperita cu ghimpi. In interiorul acestora se afla 1-3 seminte maronii, lucioase, care cad la maturitate. Cultivaruri:
- ‘Plena’ – florile sunt duble, sterile.
- ‘Pyramidalis’ – coroana piramidala.
- ‘Pendula’ – ramurile sunt pendulare.
Aesculus pavia (castanul rosu)
Este o specie arbustiva, cu inaltimea maxima de 6 m si muguri cleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5 foliole eliptice, cu marginea dintata. Florile apar vara si sunt grupate in panicule lungi de 16 cm, au culoare rosu-deschis.
Aesculus x carnea (castanul roz hibrid)
Este un hibrid obtinut din speciile A. hippocastanum si A. pavia. Are portul asemanator cu cel al castanului porcesc, insa are talia mai redusa (maxim 20 m inaltime). Prezinta lujeri pubescenti, de culoare gri si muguri cleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5-7 foliole. Infloreste spre sfarsitul primaverii, florile cresc in panicule mici (15-20 cm) si au culoare roz-inchis. Cultivaruri:
- ‘Briotii’ – inflorescente foarte mari si flori colorate in rosu intens.
Aesculus octandra (castanul galben)
Este un arbore de talie inalta, cu inaltimea de pana la 22 m. Frunzele sunt compuse din 5 foliole inguste, eliptice, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde-deschis pe cea inferioara. Infloreste in primavara-vara, florile au petalele verzi-galbui si caliciul roz. Fructul este lipsit de ghimpi.
Aesculus parviflora (castanul pitic)
Specie arbustiva de maxim 4 m inaltime, cu ramuri slab ramificate si muguri necleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5-7 foliole oblongi, de 20 cm, cu varful ascutit. Florile apar vara, sunt dispuse in panicule lungi de 30 cm, au culoare alba, cu anterele rosii.
Conditii de mediu
Lumina. Castanii cresc optim in zone partial semiumbrite.
Temperatura. Castanii sunt arbori ce cresc pana in zona montana inferioara si nu sunt afectati de ger. Totusi, exemplarele tinere de pana la doi ani sunt sensibile la inghet.
Solul. Au nevoie de soluri fertile, usoare, profunde. Nu suporta seceta, de aceea solul trebuie mentinut permanent reavan.
Castan – Ingrijire
Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Taierile. Suporta foarte bine taierile, astfel, se pot face anual taieri pentru corectarea formei, in perioada repausului vegetativ (iarna tarziu sau primavara devreme).
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important ca materialul saditor sa provina de la pepiniere autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Castanii ornamentali pot fi inmultiti prin seminte sau altoire.
- semintele trebuie semanate imediat dupa coacere, cu partea alba in sus, iar plantutele obtinute se mentin pe loc 2 ani.
- altoirea se poate face in despicatura, numai la castanii hibrizi.
Boli si daunatori
Cel mai intalnit daunator ce poate afecta castanul este molia miniera a frunzelor de castan.
In plus
- Castanii plantati in zonele urbane sunt deseori afectati de caldura puternica degajata de asfalt.
- Seceta si poluarea pot determina brunificarea timpurie a frunzelor.
- Castanii nu se planteaza in soluri compacte, uscate si sarace.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Castan, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziPlante Ornamentale de Exterior, paltin argintiu, perioada de vegetatieAm un paltin argintiu….anul trecut am făcut tăierile pentru modelarea coroanei prin februarie. Este OK sa procedez la fel și anul acesta? În zona noastră iarna asta este prea blândă,... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi16 urează frunze verziSe efectueaza tratamente si in timpul iernii?🍁 Tratamentele din perioada repausului vegetativ (tratamente de iarna) se pot aplica la toate speciile lemnoase (inclusiv ornamentale). Tratamentele sunt obligatorii pentru reducerea incidentei bolilor si daunatorilor din plantatiile pomicole... mai multFrunze verzi75 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.