castanul-sfaturi-ingrijire-cultivare

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Castanul

Aesculus (castanul) este un gen ce cuprinde aproximativ 24 de specii de arbori si arbusti din familia Sapindaceae, originari din Europa, Asia si America de Nord. Pot creste pana la 30 m inaltime si formeaza un coronament des, globular. Sunt arbori cu crestere viguroasa, in special dupa 2-3 ani si au o longevitate de aproximativ 150 ani. Prezinta o deosebita valoare decorativa, fiind intalniti in parcuri, gradini, ca exemplare solitare, grupuri sau aliniamente. Pot fi plantati pe marginea strazilor, dar in zone neacoperite, deoarece radacinile pot deteriora pavajul.

Specii si hibrizi. Dintre speciile de castan, cei mai intalniti arbori decorativi sunt:

Aesculus hippocastanum (castanul porcesc, castanul de India) 

Este un arbore de talia II-I, ce poate creste pana la inaltimea de 25 m. Are un trunchi drept, cu ritidom care se exfoliaza si o coroana globuloasa, larga. Prezinta ramuri curbate si lastari grosi, cu muguri cleiosi. Frunzele sunt mari, palmat-compuse (5-7 foliole) si au petiolul lung. Florile apar in mai-iunie, sunt grupate in panicule lungi de 20-30 cm si au culoare alba, cu detalii rosii. Fructele sunt capsule dehiscente, de culoare verde, cu suprafata acoperita cu ghimpi. In interiorul acestora se afla 1-3 seminte maronii, lucioase, care cad la maturitate. Cultivaruri:

  • ‘Plena’ – florile sunt duble, sterile.
  • ‘Pyramidalis’ – coroana piramidala. 
  • ‘Pendula’ – ramurile sunt pendulare.

Aesculus pavia (castanul rosu) 

Este o specie arbustiva, cu inaltimea maxima de 6 m si muguri cleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5 foliole eliptice, cu marginea dintata. Florile apar vara si sunt grupate in panicule lungi de 16 cm, au culoare rosu-deschis. 

Aesculus x carnea (castanul roz hibrid)

Este un hibrid obtinut din speciile A. hippocastanum si A. pavia. Are portul asemanator cu cel al castanului porcesc, insa are talia mai redusa (maxim 20 m inaltime). Prezinta lujeri pubescenti, de culoare gri si muguri cleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5-7 foliole. Infloreste spre sfarsitul primaverii, florile cresc in panicule mici (15-20 cm) si au culoare roz-inchis. Cultivaruri: 

  • ‘Briotii’ – inflorescente foarte mari si flori colorate in rosu intens. 

Aesculus octandra (castanul galben)

Este un arbore de talie inalta, cu inaltimea de pana la 22 m. Frunzele sunt compuse din 5 foliole inguste, eliptice, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde-deschis pe cea inferioara.  Infloreste in primavara-vara, florile au petalele verzi-galbui si caliciul roz. Fructul este lipsit de ghimpi. 

Aesculus parviflora (castanul pitic)

Specie arbustiva de maxim 4 m inaltime, cu ramuri slab ramificate si muguri necleiosi. Frunzele sunt palmat-compuse, alcatuite din 5-7 foliole oblongi, de 20 cm, cu varful ascutit. Florile apar vara, sunt dispuse in panicule lungi de 30 cm, au culoare alba, cu anterele rosii. 

Ingrijire castan

Lumina. Castanii cresc optim in zone partial semiumbrite. 

Temperatura. Castanii sunt arbori ce cresc pana in zona montana inferioara si nu sunt afectati de ger. Totusi, exemplarele tinere de pana la doi ani sunt sensibile la inghet.

Solul. Au nevoie de soluri fertile, usoare, profunde. Nu suporta seceta, de aceea solul trebuie mentinut permanent reavan. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Taierile. Suporta foarte bine tunderea, astfel, se pot face anual taieri pentru corectarea formei, in perioada repausului vegetativ (iarna tarziu sau primavara devreme). 

Produse recomandate

Plantarea

Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.

Produse recomandate

Inmultirea

Castanii ornamentali pot fi inmultiti prin seminte sau altoire.

  • semintele trebuie semanate imediat dupa coacere, cu partea alba in sus, iar plantutele obtinute se mentin pe loc 2 ani. 
  • altoirea se poate face in despicatura, numai la castanii hibrizi.

Produse recomandate

Boli si daunatori

Cel mai intalnit daunator ce poate afecta castanul este molia miniera a frunzelor de castan. Pentru mai multe detalii click aici

In plus: 

  • Castanii plantati in zonele urbane sunt deseori afectati de caldura puternica degajata de asfalt. 
  • Seceta si poluarea pot determina brunificarea timpurie a frunzelor. 
  • Castanii nu se planteaza in soluri compacte, uscate si sarace.  

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor