Castanul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Aesculum hippocastanum (Castanul salbatic)

Castanulflori de castanfructfruct castan

Este un arbore original din Peninsula Balcanica si Asia Mica.

Descriere: Este un arbore inalt cu trunchiul drept, coroana larga, ramuri incovoiate si muguri mari, cleiosi.

Frunzele sunt mari, frumoase, cu petiolul lung, format din 5 foliole. Florile sunt de culoare alba, grupate in panicule numeroase. Infloreste in mai-iunie. Fructele sunt capsule mari, verzi, cu numerosi ghimpi, cu 1-2 seminte mari, brune-lucioase, care la maturitate cad.

Conditii de crestere: Are o longevitate mare, pana la 150 ani si cresc viguros dupa primii 2-3 ani. Sunt rezistenti la ger, dar in primii 2 ani sunt mai sensibili.

Nu rezista la seceta, dar suporta semiumbra usor. Prefera solurile profunde, permeabile, dar vegeteaza si pe soluri sarace.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte, semanate direct dupa coacere si altoire prin oculatie, despicatura si placaj, in luna aprilie.

16 comentarii la “Castanul

 1. Despre castanul comestibil nu am gasit nimic pe acest blog, ne puteti spune cate ceva despre cultivarea castanilor comestibili? Am gasit in “mr bricolage” dar nu am putut afla mai multe informatii de la oamenii de la magazin. Multumesc.

  • Castanul este pretentios fata de caldura, productia cea mai buna aparand in zonele unde temperatura medie trece de 11 grade, nu suporta temperaturi ma scazute de -24 grade. Legat de umiditate, cerintele sunt mari. Solul trebuie sa fie bine drenat, acid, care sa nu contina mult calcar. Principalele boli sunt cancerul scoartei (Endothia parasitica), boala albastra (Phytophtora cambivora), rugina (Mycospherella maculiformis) si patarea bruna a fructelor (Rachodiella castaneae). Principalii daunatori sunt gargarita fructelor si molia fructelor.

 2. Am un castan de acum 5-6 ani si acum au aparut primele inflorescente masculine. Inteleg ca abia prin iulie voi avea si flori masculine si feminine. Problema e ca pamantul meu e putin cam calcaros si inteleg ca trebuie sa fie acid. Ce am de facut?

 3. ma puteti ajuta cu o minimala Schema de tratament pe principale fenofaze ale castanului

 4. Eu am un castan, si unul mic langa el; ca rezerva daca nu se prinde primul.
  Puteti sa-mi raspundeti la intrebarea domnului Pirvo?
  Multumesc

 5. Deocamdata au aparut inflorescente lungi la partea superioara a castanului. Trebuie sa apara si altele la baza? E primul ani cand are flori.
  Multumesc

 6. Sant din zona Vaii Dambovitei Bazinul pomicol Voinesti . Din pasiune am plantat mai multi puieti de castan comestibil.semintele le-am luat de la Baia de Arama si o parte din comert(eticheta de Italia si China) Din cei de la Baia de Arama am 5 care sant si cei mai mari avand circa 2 metri in inaltime.La acestia de cateva zile am observat ca la mijlocul ramurilor frunzele au inceput sa se ingalbeneasca dar baza si varful sant verzi.Saptamana trecuta am stropit merii cu calipso,dithan si thiovit si am dat si pe ei. Care sa fie cauza ? Va multumesc !

 7. Sant din zona Vaii Dambovitei Bazinul pomicol Voinesti . Din pasiune am plantat mai multi puieti de castan comestibil.semintele le-am luat de la Baia de Arama si o parte din comert(eticheta de Italia si China) Din cei de la Baia de Arama am 5 care sant si cei mai mari avand circa 2 metri in inaltime.La acestia de cateva zile am observat ca la mijlocul ramurilor frunzele au inceput sa se ingalbeneasca dar baza si varful sant verzi.Saptamana trecuta am stropit merii cu calipso,dithan si thiovit si am dat si pe ei. Care sa fie cauza ? Va multumesc !

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor