Carpen, informatii si sfaturi de ingrijire

carpen-informatii-sfaturi-ingrijire

Carpen (Carpinus spp.) – este un gen de arbori foiosi din familia Betulaceae, originari din America de Nord, Europa si Asia. Sunt raspanditi in zonele temperate din emisfera nordica. Cele mai multe specii se intalnesc in China. Sunt arbori de talie medie spre mare, cu inaltimea de pana la 30 m.

Trunchiul este neregulat, cu adancituri longitudinale superficiale (asemeni fagului). Frunzele au 3-10 cm, sunt dispuse alternat pe ramuri, sunt simple si au marginea serata. Sunt specii monoice, cu inflorescentele mascule si cele femele pe aceeasi planta. Se prezinta sub forma de amenti pendulari. Polenizarea este realizata de vant. Fructul este alcatuit dintr-o nucula, prevazuta cu o bractee membranoasa, deseori trilobata. Carpenul este un arbore cu longevitate redusa. Lastareste puternic, insa nu drajoneaza. Se planteaza in parcuri si gradini, solitar sau in grupuri. Este deseori folosit la garduri si ziduri verzi. Lemnul de carpen este un lemn tare, din care se confectioneaza instrumente muzicale, unelte, parchet sau piese de sah. 

Carpen – Specii si varietati

Carpinus betulus (carpenul) 

Este o specie autohtona. Creste ca arbore de talia a II-a, formand o coroana larga si deasa. Frunzele au dispunere distiha si sunt dublu-serate. Toamna, capata o culoare ruginie. Inflorescentele apar primavara, in aceeasi perioada cu frunzele. Varietati:

  • ‘Fastigiata’ – coroana piramidala, ingusta. Ramurile cresc orientate in sus. 
  • ‘Pendula’ – varietate scunda. Prezinta ramuri subtiri si pendente. 

Carpinus orientalis (carpinita) 

Este o specie indigena. Poate creste ca arbore de talie mica sau arbust. Are o crestere lenta si formeaza o coroana deasa. Are frunzisul verde-inchis, lucios. Frunzele sunt mai mici decat la celelalte specii. 

Carpinus caroliniana (carpenul american)

Este originar din America de Nord. Creste ca arbore scund sau arbust, formand o coroana globulara. Frunzisul este verde inchis, toamna capata nuante de galben, aramiu, rosu. 

Conditii de mediu

Lumina. Carpenii sunt arbori iubitori de lumina, insa cresc si in locuri semiumbrite. 

Temperatura. C. betulus si C. caroliniana sunt specii rezistente la ger. C. orientalis este o specie termofila, sensibila la temperaturile scazute. In general, carpenii nu tolereaza seceta.

Solul. Carpenul nu are cerinte speciale fata de sol, se dezvolta cel mai bine pe solurile fertile, bogate si permeabile.

Carpen – Ingrijire

Fertilizare. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Sunt arbori ce suporta bine taierile. In perioada de repaus, se pot efectua taieri de corectare a formei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate realiza primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important ca materialul saditor sa fie procurat de la pepiniere autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.

Inmultire. Carpenul poate fi inmultit prin seminte, butasire sau altoire. 

  • semintele se recolteaza in faza de parga, se stratifica un an, dupa care se planteaza in februarie-martie (primavara urmatoare). 
  • inmultirea prin butasi se face cu portiuni de lastari semilignificati. 
  • altoirea se face in sera, prin copulatie sau triangulatie. Procedeu recomandat profesionistilor. 

Boli si daunatori

Bolile care pot afecta carpenul sunt fainarea si cancerul deschis al pomilor. Printre daunatorii ce pot aparea la carpen se numara afidele si diferite specii de omizi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • In primii ani, carpenii au o crestere lenta, dupa care cresc destul de rapid. 
  • C. betulus este rezistent la poluarea atmosferica si se preteaza pentru mediile urbane.
  • Fructele se dezvolta dupa 15-20 ani. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile