Carpen, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 3 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Carpen (Carpinus spp.) – este un gen de arbori foiosi din familia Betulaceae, originari din America de Nord, Europa si Asia. Sunt raspanditi in zonele temperate din emisfera nordica. Cele mai multe specii se intalnesc in China. Sunt arbori de talie medie spre mare, cu inaltimea de pana la 30 m.
Trunchiul este neregulat, cu adancituri longitudinale superficiale (asemeni fagului). Frunzele au 3-10 cm, sunt dispuse alternat pe ramuri, sunt simple si au marginea serata. Sunt specii monoice, cu inflorescentele mascule si cele femele pe aceeasi planta. Se prezinta sub forma de amenti pendulari. Polenizarea este realizata de vant. Fructul este alcatuit dintr-o nucula, prevazuta cu o bractee membranoasa, deseori trilobata. Carpenul este un arbore cu longevitate redusa. Lastareste puternic, insa nu drajoneaza. Se planteaza in parcuri si gradini, solitar sau in grupuri. Este deseori folosit la garduri si ziduri verzi. Lemnul de carpen este un lemn tare, din care se confectioneaza instrumente muzicale, unelte, parchet sau piese de sah.
Carpen – Specii si varietati
Carpinus betulus (carpenul)
Este o specie autohtona. Creste ca arbore de talia a II-a, formand o coroana larga si deasa. Frunzele au dispunere distiha si sunt dublu-serate. Toamna, capata o culoare ruginie. Inflorescentele apar primavara, in aceeasi perioada cu frunzele. Varietati:
- ‘Fastigiata’ – coroana piramidala, ingusta. Ramurile cresc orientate in sus.
- ‘Pendula’ – varietate scunda. Prezinta ramuri subtiri si pendente.
Carpinus orientalis (carpinita)
Este o specie indigena. Poate creste ca arbore de talie mica sau arbust. Are o crestere lenta si formeaza o coroana deasa. Are frunzisul verde-inchis, lucios. Frunzele sunt mai mici decat la celelalte specii.
Carpinus caroliniana (carpenul american)
Este originar din America de Nord. Creste ca arbore scund sau arbust, formand o coroana globulara. Frunzisul este verde inchis, toamna capata nuante de galben, aramiu, rosu.
Conditii de mediu
Lumina. Carpenii sunt arbori iubitori de lumina, insa cresc si in locuri semiumbrite.
Temperatura. C. betulus si C. caroliniana sunt specii rezistente la ger. C. orientalis este o specie termofila, sensibila la temperaturile scazute. In general, carpenii nu tolereaza seceta.
Solul. Carpenul nu are cerinte speciale fata de sol, se dezvolta cel mai bine pe solurile fertile, bogate si permeabile.
Carpen – Ingrijire
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Sunt arbori ce suporta bine taierile. In perioada de repaus, se pot efectua taieri de corectare a formei.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate realiza primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important ca materialul saditor sa fie procurat de la pepiniere autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire. Carpenul poate fi inmultit prin seminte, butasire sau altoire.
- semintele se recolteaza in faza de parga, se stratifica un an, dupa care se planteaza in februarie-martie (primavara urmatoare).
- inmultirea prin butasi se face cu portiuni de lastari semilignificati.
- altoirea se face in sera, prin copulatie sau triangulatie. Procedeu recomandat profesionistilor.
Boli si daunatori
Bolile care pot afecta carpenul sunt fainarea si cancerul deschis al pomilor. Printre daunatorii ce pot aparea la carpen se numara afidele si diferite specii de omizi.
Comandă produsele recomandate
In plus
- In primii ani, carpenii au o crestere lenta, dupa care cresc destul de rapid.
- C. betulus este rezistent la poluarea atmosferica si se preteaza pentru mediile urbane.
- Fructele se dezvolta dupa 15-20 ani.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Carpen, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
50 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi68 urează frunze verziSondaje, Recunoaște planta decorativă de exteriorAi o pasiune pentru plantele decorative de exterior? Atunci această provocare este pentru tine! Participă la sondajul nostru și încearcă să identifici planta misterioasă ghidându-te după forma și culoarea florilor.... mai multFrunze verzi27 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.