capsicum-sfaturi-ingrijire

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Capsicum

Ardeiul decorativ este o planta originara din America Centrala si de Sud. In tara noastra, este intalnit ca planta ornamentala, fiind decorativ prin fructele colorate in diferite culori: rosu, galben, mov. Creste sub forma de tufa, are dimensiuni mici, de pana la 20-50 cm. Frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde-intens, ascutite la varfuri. Prezinta flori nesemnificative din punct de vedere ornamental, efemere, de culoare alba. Fructele sunt mici, au forma conica sau rotunjita, sunt verzi la inceput, pe masura ce se coc devin galbene, oranj, rosii, violacee. 

Specii si varietati. Specia ornamentala Capsicum annuum prezinta mai multe varietati ce difera prin forma fructelor (rotunde sau alungite, ascutite, in forma de clopot).   

capsicum-ingrijire-cultivare

Lumina. Prefera pozitionarea in locuri insorite, cu soare direct dimineata si dupa amiaza. Insuficienta luminii poate afecta formarea normala a florilor si fructelor.    

Temperatura. Necesita temperaturi optime de 18°C, maxim 22°C in sezoanele calde. Iarna se mentine intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de minim 13-15°C. 

Umiditate. Caldura si aerul uscat pot duce la caderea fructelor, de aceea, la temperaturi mai ridicate se recomanda pulverizarea frunzisului, seara.

Substrat. Nu prezinta pretentii mari fata de substrat, dar se prefera unul cu o textura mai grea. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  9.72 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  16.77 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete

Udare. In anotimpul cald, udarea se face astfel incat pamantul sa se mentina permanent reavan, dar nu umed. Iarna, la temperaturi mai scazute, udarea se face mai rar (aproximativ o data pe saptamana).

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, in special in timpul formarii fructelor, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante florifere sau ingrasamant granulat pentru fructe.

Produse recomandate

 • Ingrasamant organic flori Hauert, 800 g

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant organic flori Hauert, 800 g

  (1)
  19.71 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 800 g Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: flori de balcon, flori taiate, plante ornamentale Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu, substante organice Culturi bio: potrivite

Transplantarea. Primavara, plantele achizitionate recent se muta intr-un alt ghiveci corespunzator. 

Taieri. Pentru a dezvolta o tufa densa si compacta, se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor noi, deasupra a 3-4 frunze.  

Inmultire. Inmultirea se poate face prin seminte, semanate primavara, in martie-aprilie. Germinarea are loc la temperaturi de 21°C si dureaza aproximativ 2 saptamani. Rasadurile obtinute se muta in ghivece dupa alte doua saptamani. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  17.67 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: legume, plante medicinale, plante ornamentale

Boli si daunatori. Pot aparea acarienii si paduchii de plante, iar ca boli, antracnoza si fainarea

In plus:

 • Desi poate rezista in ghiveci mai multi ani, este preferata ca planta anuala, inlocuindu-se in fiecare primavara cu una tanara. 
 • Inflorirea are loc la inceputul verii, iar fructele apar vara si se mentin decorative pana in iarna.
 • Inlaturarea fructelor uscate favorizeaza dezvoltarea celor tinere.
 • Ingalbenirea si caderea frunzelor este cauzata de umiditatea ridicata la nivelul substratului si aerul prea cald. 

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor