Capsicum, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Capsicum – denumit popular ardei decorativ, este o planta originara din America Centrala si de Sud. In tara noastra, este intalnit ca planta ornamentala, fiind decorativ prin fructele colorate in diferite culori: rosu, galben, mov. Creste sub forma de tufa, are dimensiuni mici, de pana la 20-50 cm. Frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde-intens, ascutite la varfuri. Prezinta flori nesemnificative din punct de vedere ornamental, efemere, de culoare alba. Fructele sunt mici, au forma conica sau rotunjita, sunt verzi la inceput, pe masura ce se coc devin galbene, oranj, rosii, violacee.
Capsicum – Specii si varietati
Specia ornamentala Capsicum annuum prezinta mai multe varietati ce difera prin forma fructelor (rotunde sau alungite, ascutite, in forma de clopot).
Conditii de mediu
Lumina. Prefera pozitionarea in locuri insorite, cu soare direct dimineata si dupa amiaza. Insuficienta luminii poate afecta formarea normala a florilor si fructelor.
Temperatura. Necesita temperaturi optime de 18°C, maxim 22°C in sezoanele calde. Iarna se mentine intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de minim 13-15°C.
Umiditate. Caldura si aerul uscat pot duce la caderea fructelor, de aceea, la temperaturi mai ridicate se recomanda pulverizarea frunzisului, seara.
Substrat. Nu prezinta pretentii mari fata de substrat, dar prefera unul cu o textura mai grea.
Comandă produsele recomandate
Capsicum – Ingrijire
Udare. In anotimpul cald, udarea se face astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan, dar nu umed. Iarna, la temperaturi mai scazute, udarea se face mai rar (aproximativ o data pe saptamana).
Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, in special in timpul formarii fructelor, se administreaza un ingrasamant lichid pentru plante florifere sau ingrasamant pentru fructe/legume
Comandă produsele recomandate
Transplantarea. Primavara, plantele achizitionate recent se muta intr-un alt ghiveci corespunzator.
Taieri. Pentru a dezvolta o tufa densa si compacta, se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor noi, deasupra a 3-4 frunze.
Inmultire. Inmultirea se poate face prin seminte, semanate primavara, in martie-aprilie. Germinarea are loc la temperaturi de 21°C si dureaza aproximativ 2 saptamani. Rasadurile obtinute se muta in ghivece dupa alte doua saptamani.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Pot aparea acarienii si paduchii de plante, iar ca boli, antracnoza si fainarea.
In plus
- Desi poate rezista in ghiveci mai multi ani, este preferata ca planta anuala, inlocuindu-se in fiecare primavara cu una tanara.
- Inflorirea are loc la inceputul verii, iar fructele apar vara si se mentin decorative pana in iarna.
- Inlaturarea fructelor uscate favorizeaza dezvoltarea celor tinere.
- Ingalbenirea si caderea frunzelor este cauzata de umiditatea ridicata la nivelul substratului si aerul prea cald.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Capsicum, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.