Cala, informatii si sfaturi de ingrijire

Zantedeschia, denumita si Cala, este un gen de plante perene, erbacee, originare din Africa de Sud, fiind destul de restrans (cuprinde doar 8 specii). Are inaltimi cuprinse intre 50-100 cm. In varful fiecarei tulpini se afla care o floare alcatuita dintr-un spadix si o spata de diferite culori (alb, galben, roz, lila). Frunzele au culoare verde-inchis, sunt lucioase si au forma sagitata.

Specii si cultivaruri

Zantedeschia aethiopica si Zatedeschia pentlandii. Sunt speciile acestui gen care prezinta rizomi, au inflorescenta de culoare alba.
Zantedeschia albomaculata. Prezinta tuberculi, are frunze verzi, prevazute cu pete de culoare alba si cu varful ascutit. Florile sunt de culoare alba, usor verzui in zona de insertie.
Zantedeschia elliottiana este, de asemenea, o specie cu tuberculi, are frunze cordiforme, verzi cu picatele albe. Florile pot avea culoare galbena, roz sau violet.
Zantedeschia rehmannii. Are frunzele lanceolate si florile de culoare roz sau violet, prezinta tuberculi. 

Cala – Conditii de mediu

Substratul trebuie sa dreneze foarte bine apa. Se poate adauga un strat de pietris la baza pentru a impiedica infundarea orificiilor de scurgere a apei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Temperatura. Zantedeschia are nevoie de o temperatura medie de 16-18°C si un substrat bogat in humus, cu pH-ul 5-5,6.

Ingrijire Cala

Udarea. Deoarece, cala nu tolereaza foarte bine perioadele indelungate fara apa, se recomanda sa fie udata moderat, dar nu excesiv. Udarea se face ori de cate ori pamantul este uscat la suprafata. 

Fertilizarea. In perioada de crestere activa, le puteti adauga un fertilizant specific plantelor decorative prin flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Se face ori de cate ori este nevoie, iar inlocuirea partiala a substratului se face anual, la sfarsitul perioadei de repaus vegetativ. Cala infloreste din toamna pana in primavara, insa are nevoie sa i se asigure si o perioada de repaus. Aceasta se recomanda sa se faca vara, pentru ca apoi, din toamna sa poata forma noi frunze si flori.

Inmultirea. Cala este o specie ce poate fi inmultita vegetativ, prin rizomi/tuberculi, dar si pe cale generativa, prin seminte (insa este mai dificil). Atunci cand cala intra in repaus vegetativ, putem diviza si replanta tuberculii/rizomii in scopul inmultirii ei. Acestia nu trebuie ingropati foarte adanc in substrat, deoarece acest lucru va ingreuna intrarea in vegetatie.

In cazul inmultirii prin seminte, acestea se vor semana primavara, la distanta de 8 cm intre ele. Semintele germineaza in cateva saptamani, dar pentru aceasta au nevoie de o temperatura constanta de aproximativ 21°C. Prin aceasta modalitate, inflorirea va avea loc dupa 2-3 ani.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Umiditatea excesiva in substrat poate determina aparitia diverselor boli, ce se pot trata cu fungicide specifice. Se recomanda ca partile afectate sa fie eliminate, precum si schimbarea ghiveciului sau substratului, daca este cazul.

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii si musculita alba, insa se pot combate cu insecticide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Zantedeschia este sensibila la temperaturile foarte scazute.
  • Toamna, inainte ca planta sa intre in repaus vegetativ, frunzele si tulpinile trebuie taiate, acest lucru stimuland o inflorire mai bogata. Foarte important este sa taiati doar frunzele ingalbenite, nu si cele verzi. Tulpinile se taie de la baza, foarte aproape de radacina.
  • Atentie! Toate organele plantei sunt toxice pentru om si animale, in urma manipularii pot aparea iritatii pe piele sau senzatia de voma. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile