Sfaturi, ingrijire, cultivare, Buxus

Buxus sempervirens este un arbust originar din Europa Sudica, Nordul Africii si Asia Mica. Creste ca arbust, iar in timp poate ajunge la o inaltime de 6 m, insa cresterea este lenta. In tara noastra este mult utilizat in scop ornamental atat la ghiveci, cat si plantat in sol, decorand prin port si frunze. Frunzele sunt mici, persistente, pieloase, de forma ovala sau eliptica, pe fata superioara de culoare verde inchis, iar pe cea inferioara verde deschis. Florile sunt mici, de culoare verde-galbui, nesemnificative.

Specii si varietati.

Buxus nana – specie pitica ce ajunge la maxim 30 cm inaltime, utilizata in special pentru decorul bordurilor.
Buxus sempervirens prezinta multe varietati, printre care:

  • Buxus sempervirens var. Arborescens – prezinta o talie mai inalta, frunze ovale;
  • Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ – prezinta o talie mai mica,  frunzele sunt mici;
  • Buxus sempervirens ‘Nana Variegata’ – varietate pitica, frunzele au marginea alba.

buxus-arbust-ingrijire

Lumina. Plantele de Buxus se dezvolta foarte bine la semiumbra sau chiar umbra, insa tolereaza bine si expunerea directa la soare.

Temperatura. Este o specie rezistenta la ger, insa temperaturile foarte scazute (-25℃) pot provoca degeraturi. 

Umiditate. Prefera umiditatea moderata, fiind o specie ce tolereaza seceta doar pentru o perioada scurta de timp. 

Sol. Se adapteaza usor la orice tip de sol, insa se dezvolta optim in soluri fertile, cu un pH neutru si cu capacitate buna de drenare.

Ingrijire. Buxus sempervirens nu este o planta pretentioasa, fiind foarte usor de ingrijit daca dispune de conditiile de mediu corespunzatoare.

Udarea se face regulat, mai ales in perioadele calduroase, cu o cantitate moderata de apa. Apa in exces poate duce la asfixierea radacinilor si implicit pierderea plantei. 

Fertilizare. Se face in perioada de crestere activa (primavara-vara) cu ingrasaminte specifice.

Plantare. Se face in perioada de repaus vegetativ: toamna sau primavara devreme, cand pamantul nu este inghetat. Se recomanda plantarea cu balot de pamant pe radacina. Pentru mai multe informatii click aici.

Inmultire. Se realizeaza prin butasire. Butasii se recolteaza vara pana toamna tarziu, dar si primavara.
Acestia se pun la inradacinat intr-un loc umbrit cu substrat ce se va mentine in permanenta reavan.

Boli si daunatori. Buxusul este sensibil, in special, la daunatori. Dintre acestia, cei mai frecventi sunt: omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis), puricele melifer al buxusului (Cacopsylla busi) si paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae). Pentru mai multe informatii click aici.

4 comentarii la “Sfaturi, ingrijire, cultivare, Buxus

  1. Cu ce se poate trata aceasta planta, au aparut niste vermi de culoare verde care maninca frunzele si se produce un fel de fainare a acestora.

  2. Buna ziua,
    Am si eu o problema cu acest soi de planta,le am plantat la sfarsitul lunii septembrie ,fiind verzi si acum la mijlocul lui octombrie au capatat o culoare aramie…de la ce poate fii?solul este normal,le am udat constanta,nu zilnic pentru ca a tot plouat,cand le am plantat,am inmuiat radacina si am pus pamant de calitate..ce pot face sa le ajut?ceva nu este ok.multumesc!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor