Buxus, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 9 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Buxus (Buxus sempervirens) este un arbust originar din Europa Sudica, Nordul Africii si Asia Mica. Creste ca arbust, iar in timp poate ajunge la o inaltime de 6 m, insa cresterea este lenta. In tara noastra este mult utilizat in scop ornamental atat la ghiveci, cat si plantat in sol, decorand prin port si frunze. Frunzele sunt mici, persistente, pieloase, de forma ovala sau eliptica, pe fata superioara de culoare verde inchis, iar pe cea inferioara verde deschis. Florile sunt mici, de culoare verde-galbui, nesemnificative.
Buxus – Specii si varietati
Buxus nana – specie pitica ce ajunge la maxim 30 cm inaltime, utilizata in special pentru decorul bordurilor.
Buxus sempervirens prezinta multe varietati, printre care:
- Buxus sempervirens var. Arborescens – prezinta o talie mai inalta, frunze ovale;
- Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ – prezinta o talie mai mica, frunzele sunt mici;
- Buxus sempervirens ‘Nana Variegata’ – varietate pitica, frunzele au marginea alba.
Conditii de mediu
Lumina. Plantele de Buxus se dezvolta foarte bine la semiumbra sau chiar umbra, insa tolereaza bine si expunerea directa la soare.
Temperatura. Este o specie rezistenta la ger, insa temperaturile foarte scazute (-25℃) pot provoca degeraturi.
Umiditate. Prefera umiditatea moderata, fiind o specie ce tolereaza seceta doar pentru o perioada scurta de timp.
Sol. Se adapteaza usor la orice tip de sol, insa se dezvolta optim in soluri fertile, cu un pH neutru si cu capacitate buna de drenare.
Buxus – Ingrijire
Buxus sempervirens nu este o planta pretentioasa, fiind foarte usor de ingrijit daca dispune de conditiile de mediu corespunzatoare.
Udare. Udarea se face regulat, mai ales in perioadele calduroase, cu o cantitate moderata de apa. Apa in exces poate duce la asfixierea radacinilor si implicit pierderea plantei.
Taieri. Aceasta operatiune se poate face in perioada mai-iunie sau in august.
Comandă produsele recomandate
Fertilizare. Se face in perioada de crestere activa (primavara-vara) cu ingrasaminte specifice.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se face in perioada de repaus vegetativ: toamna sau primavara devreme, cand pamantul nu este inghetat. Se recomanda plantarea cu balot de pamant pe radacina.
Inmultire. Se realizeaza prin butasire. Butasii se recolteaza vara pana toamna tarziu, dar si primavara.
Acestia se pun la inradacinat intr-un loc umbrit cu substrat ce se va mentine in permanenta reavan.
Boli si daunatori
Buxusul este sensibil, in special, la daunatori. Dintre acestia, cei mai frecventi sunt: omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis), puricele melifer al buxusului (Cacopsylla busi) si paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Buxus, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziBuxus, Frunze căzute și ramuri complet uscateVara aceasta buxusul din grădină a avut două noi probleme. La două plante mai multe frunze, în special din partea de jos a plantei, s-au uscat și au căzut. După... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi2 urează frunze verziBuxus, Simptome variate (frunze roase, ingalbenire)Bună ziua, De curând am cumpărat câteva zeci de tufe mature de buxus, crescute în grădină în zona Giurgiu, pe care le-am replantat în grădina personală din București. Menționez că... mai multCitește Sfatul specialistului și încă un răspunsFrunze verzi2 urează frunze verziBuxus, afide mici negre si frunze uscateBuna ziua! Am plantat in balcon, in jardiniere de baton, mici tufisuri de buxus. Intr-una din jardiniere tufisurile se usuca, lent, la partea inferioara, dar in acelas timp sunt crengute... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi20 urează frunze verziLumea fascinantă a moliilor🐛 Lumea fascinantă a moliilor găzduiește o diversitate uimitoare de specii, cu caracteristici și adaptări extraordinare. Moliile joacă un rol crucial în echilibrul ecologic. Ele sunt polenizatori importanți, contribuind la reproducerea... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.