Bougainvillea, informatii si sfaturi de ingrijire

Este un arbust florifer viguros, originar din zona tropicala a Americii de Sud (Brazilia, Peru, Argentina). Se cunosc in jur de 18 specii, dintre care Bougainvillea glabra si Bougainvillea spectabilis s-au folosit pentru obtinerea de numerosi hibrizi.

Descriere. Tulpinile cataratoare ajung in medie pana la 3 metri inaltime si prezinta spini. Frunzele sunt simple, ovale, de culoare verde stralucitor pe partea superioara si verde mai deschis pe partea inferioara. Au dimensiuni de aproximativ 5-8 cm si sunt dispuse alternat. Inflorescentele apar in lunile mai-noiembrie si sunt dispuse sub forma de ciorchini. Sunt formate din bractee lungi de 3-5 cm, de culoare rosu, violet, roz, alb si o floare tubulara, alba, in centrul lor.

Specii si cultivaruri

B. glabra Chois prezinta frunze de culoare verde inchis si inflorescente alcatuite din 3 bractee purpurii, ce inconjoara floarea tubulara de culoare galbena. Cultivaruri: Alexandra, Jamaica white (bractee albe), Snow white (bractee alb-verzui).

B. spectabilis Willd prezinta tulpini si ramificatii acoperite cu spini mari si inflorescente cu bractee colorate in rosu-purpuriu. Cultivaruri: Californian Gold (bractee de culoare galbena), Princessin Muhara (bractee albe sau violacee).
B. x Buttiana prezinta frunze cu lungime de 4-8 cm, eliptice. Cultivaruri: Golden Glow (bractee oranj), Scarlet Queen (bractee de culoare rosu-aprins).

Bougainvillea se preteaza atat pentru interior, insa poate fi amplasata si afara, in gradina, vara, in zonele cu climat cald

Conditii de mediu

Lumina. In exterior, prefera un climat bland si trebuie asezata intr-un loc unde va beneficia complet de soare. Daca este pusa langa ziduri, prefera partile cu expunere sudica, unde soarele straluceste in cea mai mare parte a zilei. In interior, trebuie amplasata intr-un loc luminos, cat mai aproape de o fereastra. Bougainvillea are nevoie de minim 6 ore de soare pe zi. 

Temperatura. Prefera temperaturi ridicate in timpul verii, insa iarna are nevoie de racoare (minim 10℃) pentru a putea intra intr-un usor repaus. Inflorirea plantei este direct influentata de climat. Intr-un climat mai racoros, cum este cel din tara noastra, bougainvillea nu reuseste sa produca atatea flori precum plantele crescute in zona mediteraneeana. 

Umiditate. Nu are cerinte specifice fata de umiditate, insa, in conditii de caldura puternica si aer uscat, se pot pulveriza frunzele cu apa necalcaroasa. 

Substrat. Prefera un substrat fertil, care sa permita drenarea usoara a apei. In general, cresc bine in substraturi alcatuite din pamant de gradina, turba si nisip. pH-ul optim este de 5,5-6,0.

Produse recomandate

Udarea

In perioada de vegetatie, primavara si vara, udarea se face astfel incat pamantul sa se mentina mereu reavan, nu umed. In medie, se recomanda sa fie udat o data sau de doua ori pe saptamana. Ca regula generala, planta are nevoie de apa atunci cand substratul este uscat in primii 3-5 cm de la suprafata. Toamna, udarea se micsoreaza treptat, o data cu intrarea plantei in repausul vegetativ. In anotimpul rece, iarna, se uda moderat, in functie de temperatura camerei, o data la doua saptamani. 

Fertilizarea

Trebuie fertilizata in perioada de crestere si inflorire. Astfel, se recomanda utilizarea unui ingrasamant special pentru plantele cu flori, din aprilie pana in septembrie. Odata cu venirea toamnei, se recomanda oprirea administrarii ingrasamintelor pentru a se pregati de intrarea in repaus.

Produse recomandate

Lucrari de taiere

In primul rand, taierile se recomanda sa fie facute primavara, inainte de intrarea plantei in vegetatie, pentru scurtarea ramurilor si corectarea formei arbustului. A doua serie de taieri se recomanda a se face dupa inflorire. Se taie lastarii care au inflorit, la jumatate din lungime, pentru a stimula abundenta florilor in anul ce urmeaza. 

Transplantarea

Se face la o luna dupa cumparare si primavara, dupa taieri, inainte de pornirea plantei in vegetatie. Daca doriti sa pastrati arbustul intr-un ghiveci, alegeti unul voluminos, cu diametrul si adancimea proportionale cu sistemul radicular al plantei, cu gauri de drenare mari, care sa permita scurgerea usoara a apei. 

Inmultirea

In perioada august-septembrie, se recolteaza butasi semilignificati, care nu au inflorit. Acestia se trateaza cu hormoni de crestere sau stimulatori pentru inradacinare si se mentin in substrat, la temperaturi de 22-25°C.

Produse recomandate

Produse recomandate

Daunatori

Uneori, poate sa apara paduchele lanos, insa nu prezinta risc mare de atac al daunatorilor. Mai pot ataca acarieni sau musculita alba.

In plus:
 • Daca apar lastari lacomi, acestia se elimina. 
 • Iarna se mentine intr-o camera mai racoroasa.
 • Pentru a creste ca planta urcatoare pe ziduri, are nevoie de un suport. 
 • Iarna se muta ghiveciul in interior. 
 • Discuții pe teme similare

  Rux
  11 ianuarie 2021
  Am mutat toate florile în mansarda neincalzita (adică la temp de 10-15grade) și le-am udat excesiv (fiecare dintre noi uda florile 1 data pe săptămâna, și uite asa au fost udate la dublu). Bougainvillea și-a pierdut brusc toate frunzele (inițial am zis ca e de la acomodare), dar acum, pe lumina, am observat ca are mucegai pe crenguțe. Ce pot face? O mai pot salva? Trebuie sa tai ce e mucegait, sa schimb pământul? Sa o izolez de restul florilor? In vârful fiecărei crenguțe, exista floricele și câteva frunze Mulțumesc pentru sfaturi
  1
  1
  DianaD
  7 octombrie 2020
  Buna ziua! Bougainvillea mea a fost fericita toata vara pe pervazul ferestrei, dar acum dintr-o data au inceput sa ii apara niste pete urate asemanatoare unor arsuri pe frunze. Mentionez ca nu s-a schimbat nimic, nici frecventa udarii (2/sapt), nici pozitia, nici fertilizarea (fertilizant lichid in apa de udare 1 data/3 sapt). Va rog sa ma ajutati, imi este frica sa nu o pierd, deja ii cad frunzele si nu are niciun fel de daunatori vizibili. Multumesc mult!
  0
  3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile