Billbergia, informatii si sfaturi de ingrijire

bilbergia-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Billbergia este un gen de plante epifite din familia Bromeliaceae, alcatuit din aproximativ 60 specii de plante. Sunt originare din America de Sud, in Brazilia se pot gasi cele mai multe exemplare ale acestui gen. Sunt apreciate ca plante de interior datorita florilor deosebite. Are o longevitate de pana la 5 ani.

Specii si varietati

Billbergia nutans, popular “lacrimile reginei”, este una dintre cele mai intalnite specii. Prezinta frunze verzi cu reflexii argintii dispuse sub forma de rozeta, ce dau plantei aspect de vaza. Poate atinge o inaltime de pana la 60 cm si o latime de 30 cm. Inflorescentele sunt pendente si sunt alcatuite din bractee de culoare roz, in diferite nuante si flori tubulare, mici, de culoare albastra sau mov. Uneori, florile pot secreta un nectar specific. 

Billbergia pyramidalis este o specie ce poate fi cultivata si in exterior datorita rezistentei sale la temperaturi scazute. Inflorescenta este mare, rotunda, cu flori rosii, roz sau violet. Lumina soarelui poate influenta culoarea frunzelor.

Billbergia saundersii prezinta frunze de culoare verde inchis, cu pete albe. Infloreste atunci cand beneficiaza de soare din abundenta, iar inflorescenta este pendanta, alcatuita din bractee roz si flori de culoare alba sau albastra.

Billbergia zebrina se deosebeste de celelalte specii prin liniile argintii dispuse orizontal pe frunze. Produce inflorescente mari, pendante, cu bractee de culoare roz si flori cu petale verzi, rasucite.

Billbergia – Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile luminoase sau semiumbrite, insa poate fi afectata de expunerea prelungita la soare. Poate fi amplasata atat in exterior, cat si in interior, in ghivece ce permit drenajul apei.

Temperatura. Optimul este de aproximativ 23 °C, si poate suporta o temperatura minima de 10 °C. Expunerea la temperaturi ridicate si lumina puternica poate provoca decolorarea frunzelor, insa isi poate reveni daca este mutata intr-un loc partial umbrit, cu temperatura moderata. De asemenea, la fel ca toate bromeliile, se dezvolta excelent in locuri bine aerisite.

Umiditate. Umiditatea optima a aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 60-70%. Se recomanda pulverizarea zilnica cu apa necalcaroasa.

Substratul poate fi alcatuit din turba, compost de frunze si nisip si trebuie sa aiba o capacitatea foarte buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Udarea. Trebuie sa se faca moderat, la 8-12 zile, in functie de temperatura mediului. In mod normal, se uda atunci cand substratul este uscat la suprafata. Se va evita umiditatea excesiva a substratului si stagnarea apei in tavita pentru a preveni aparitia bolilor. In lunile de iarna se va uda mai putin.

Fertilizare. Se recomanda fertilizarea saptamanala, incepand din aprilie pana in septembrie. Aveti grija la doza administrata, deoarece o concentratie prea mare de fertilizant poate afecta culoarea frunzelor. De asemenea, fertilizantii foarte bogati in azot incurajeaza cresterea vegetativa abundenta a plantei si aceasta nu va mai produce flori. In lunile de iarna se recomanda stoparea fertilizarii pentru a favoriza intrarea plantei intr-un semirepaus.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. In conditii optime de dezvoltare, Bilbergia produce mai multi lastari, care pot fi separati si replantati pentru inmultirea plantei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Se recomanda schimbarea ghiveciului si a substratului in fiecare an, primavara. 

Billbergia – Daunatori

Bilbergia este susceptibila la atacul paduchilor lanosi si testosi.

In plus:

  • Pentru o dezvoltare optima a plantei, trebuie mentinuta intr-un spatiu aerisit si semiumbrit.
  • Se recomanda folosirea ingrasamantului pentru orhidee. 
  • Pentru a inflori abundent, lasati-o sa formeze o tufa densa.
  • Pentru ca apa sa se dreneze corespunzator, puteti aseza in ghiveci (la baza) un strat de pietris.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile