Begonia, informatii si sfaturi de ingrijire

begonia-informatii-ingrijire

Originar din America Centrala si de Sud, India si Indonezia, genul Begonia cuprinde plante erbacee, suculente, decorative atat prin flori, cat si prin frunze. In tara noastra se intalnesc aproximativ 400 de specii de begonii, intalnite ca plante de apartament, dar si de gradina. Begonia are aspect de tufa si o inaltime cuprinsa intre 20 si 50 cm, in functie de specie.

Specii si varietati

In functie de organul ce asigura perenitatea, begoniile se impart in:

Begonii rizomatoase – speciile decorative prin varietatea frunzelor, raman permanent verzi:

  • Begonia coralina – prezinta frunze mari, asimetrice (mult mai lungi decat late), colorate in verde inchis cu pete argintii neregulate pe suprafata lor. Florile sunt mari, de culoare rosu-corai, dispuse in ciorchini lungi, apar aproape tot anul. 
  • Begonia rex – frunzele sunt cordiforme, asimetrice, gofrate, cu varf ascutit si margine ondulata. Culoarea frunzelor variaza de la verde la rosu cu diferite pete sau mozaicuri. Florile sunt roz sau rosii, mici, nesesizabile.
  • Begonia masoniana – frunzele sunt verzi cu o pata purpurie-maronie pe linia nervurilor. 

Begonii tuberculate – speciile care produc pe timpul verii flori mari si colorate:

  • Begonia x tuberhybrida – prezinta frunze asimetrice, palmat ovate, dintate. Florile sunt mari, divers colorate, involte, dispuse cate 3 axilar. 

Begonii fasciculare sau fibroase – speciile care iarna isi pierd partial frunzele: 

Begonia semperflorens – are frunze carnoase, cu forma ovala , lucioase, de culoare verde sau rosietica. Florile sunt simple sau batute, colorate in rosu, roz, alb, portocaliu. 

Begonia metalica – frunzele sunt groase, pieloase, colorate in verde aramiu, prezinta luciu metalic pe fata superioara, iar pe cea inferioara sunt rosietice. Florile sunt mici, albe sau roz.

Begonia – Conditii de mediu

Lumina. Begoniile prefera expunerea in locuri luminoase, insa ferite de razele directe ale soarelui.

Temperatura. Sunt plante iubitoare de caldura, temperatura optima fiind de 20-25°C. Begoniile decorative prin flori pot inflori tot timpul anului, daca dispun de conditii favorabile, insa se recomanda o perioada de semirepaus, iarna, cand temperatura va fi mentinuta la 14-15°C, iar plantele se vor uda mai rar si cu mai putina apa. Begoniile cu tuberculi au repaus profund in timpul iernii, in cazul acestora, in perioada repausului, se recomanda incetarea udarii.

Umiditate. Begonia are nevoie de umiditate atmosferica ridicata si trebuie ferita de curentii de aer. Substratul trebuie mentinut reavan.

Substrat. Se recomanda ca acesta sa fie bogat in humus, usor acid si sa prezinte o capacitate buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire begonie

Udarea. Udarea se face cu cantitati moderate de apa, fara sa se stropeasca frunzele, deoarece pot aparea pete cafenii pe acestea. Intre doua udari substratul de la supratafa se lasa sa se usuce.

Umiditatea atmosferica se pastreaza ridicata prin pulverizarea apei in aer, fara a se stropi frunzele. O alta metoda este asezarea plantei pe o tava cu pietricele, in care se pune si apa. Substratul de la baza ghiveciului nu trebuie sa fie permanent umed, pentru ca radacinile sa nu putrezeasca.

Fertilizarea. Se face din primavara pana in toamna, cu ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Se face primavara, insa doar atunci cand este necesar.

Inmultirea. Cel mai usor, begoniile se inmultesc prin butasi de frunze, care sa cuprinda o parte din nervura principala sau prin butasi de tulpina, de 3-4 cm. Butasii se pun la inradacinat in nisip sau amestec de nisip si turba.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli

Fainarea – se dezvolta in conditii de caldura excesiva si aer uscat si se manifesta pe frunze sub forma unei pulbere albe.

Putregaiul cenusiu – se dezvolta in conditii de exces de umiditate si aer inchis. Tesuturile atacate putrezesc si se acopera cu un puf cenusiu.

Uneori, pot sa apara si bacterioze, care se manifesta pe frunze sub forma unor pete uleioase.  

In plus:

  • Frunzele ingalbenite si florile ofilite se vor indeparta, acestea fiind o sursa de infectie pentru planta. In plus, prin indepartarea florilor trecute se favorizeaza o noua inflorire. 
  • Excesul de apa in substrat impreuna cu aerul prea rece din incapere pot cauza ingalbenirea frunzelor si putrezirea radacinilor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile