Sfaturi, ingrijire, cultivare, Beaucarnea

Beaucarnea recurvata este un arbust ce face parte din familia Asparagaceae, denumit popular “picior de elefant”, datorita tulpinii ingrosate la baza. Este originar din Mexic si America Centrala, pe continentul european, fiind intalnita ca planta decorativa de interior. In ghiveci are o crestere lenta si ajunge rar la inaltimea de 1,5 m. Tulpina, asemanatoare celor de palmier, prezinta la baza o ingrosare numita caudex, cu rol de inmagazinare a apei. In varful tulpinii se gasesc frunzele lungi, subtiri, dispuse sub forma de tufa. Infloreste foarte rar in ghiveci, formand un panicul cu flori albe, mici.

Cerinte specifice. Prefera locurile cu lumina puternica, insa nu trebuie amplasat in soare direct. Temperatura optima de crestere se incadreaza in intervalul 22-24°C. Iarna, poate fi amplasat intr-o camera mai racoroasa, dar temperatura nu trebuie sa scada sub 8-10°C. Nu are cerinte foarte mari fata de umiditatea aerului, insa la temperaturi mai ridicate de 20°C se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa. Acest arbust are nevoie de un substrat usor, cu un drenaj bun, care sa nu retina apa, pentru a preveni putrezirea radacinilor. Acesta poate fi alcatuit din pamant de ericacee, mranita si pietris fin.

Ingrijire. Beaucarnea este o planta ce nu necesita cantitati mari de apa si care suporta mai usor lipsa apei decat umiditatea excesiva. Primavara si vara, se recomanda udarea numai atunci cand substratul este uscat la suprafata; iarna are nevoie de apa o data pe luna. Este indicat sa folositi apa la temperatura camerei, deoarece apa rece poate cauza un soc termic. 

Este o planta ce nu necesita fertilizare, insa in perioada primavara-vara, se poate adauga ingrasamant o data pe luna. 

Nu trebuie transplantata foarte des, deoarece ii pot fi afectate radacinile subtiri. Mutarea intr-un alt ghiveci se poate face o data la 3 ani, in martie-aprilie. Noul ghiveci nu trebuie sa fie foarte mare, deoarece acest arbust creste cel mai bine in ghivece inguste. 

Inmultire. Inmultirea se poate face prin seminte, care se seamana in primavara si au nevoie de temperaturi de aproximativ 20°C pentru a germina. De asemenea, se inmulteste si prin inradacinarea lastarilor ce apar pe trunchi, primavara. 

Boli si daunatori. Pot aparea paduchii lanosi si acarienii, care trebuie combatuti inca de la primele semne ale atacului. 

Udarea excesiva si drenajul slab al substratului pot determina putrezirea radacinilor. 

In plus:

  • Uscarea frunzelor bazale reprezinta un proces natural, ce apare odata cu imbatranirea plantei si se recomanda indepartarea lor.
  • Este de evitat amplasarea arbustului langa o fereastra cu expunere sudica.
  • Iarna, pe timpul repausului, planta nu trebuie mutata din loc.  

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor