Artarul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Acer negundo (Artar american)

artar americanartar american-fructe

artar american inflorescentaartar american

Descriere: Are o inaltime de aproximativ 10 m, formeaza adesea o tulpina neregulata, cu coroana larga, lujerii verzi, brumati. Frunzele sunt inaripate, caduce (cazatoare), compuse din 3-5 foliole ovate, de culoare verde-deschis.

Florile sunt galben-verzui, cu 5-6 sepale, dioice. Florile mascule sunt dispuse in fascicule, iar cele femele in raceme. Fructele sunt insotite de aripioare lungi, cenusii-albicioase.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, iubitoare de lumina. Prefera solurile fertile, bogate in humus, bine drenate si afanate. Este o specie cu crestere rapida in tinerete (15-20 ani).

Inmultire: Se inmulteste prin seminte si altoire. Semanatul se face toamna imediat dupa recoltare sau primavara.
Este sensibil la fainare si verticiloza, la paduchii de frunze, paduchii testosi si omida paroasa a dudului.

2.Acer palmatum (Artar japonez)

artar japonez

artar japonez fructe

Descriere: Specie decorativa prin frunze si port. Poate creste ca arbust sau arbore mic, cu un frunzis foarte decorativ. Lastarii sunt de culoare rosu, luciosi.

Frunzele sunt caduce (cazatoare), de 5-7 cm, de culoare verde-deschis, lucioase. Toamna culoarea frunzelor se schimba in rosu-cenusiu.

Florile sunt mici, de culoare purpurie. Fructul are lungimea de 1.5 cm si prezinta aripioare.

Conditii de crestere: Este o specie sensibila la ger, mai ales in tinerete, de aceea este bine sa fie plantat in zone mai ferite, fara temperaturi extreme iarna.

Prefera soluriele fertile, afanate, bogate in humus. Prefera locurile insorite sau semiumbroase.

Inmultire: Se face prin altoire, primavara.

3.Acer platanoides (Paltin de camp)

paltin de camppaltin de camp flori 

paltin de camp floripaltin de camp fruct

 

Descriere: Este un arbore cu coroana deasa, frunzele sunt cazatoare, palmat-lobate, cu lobii prelung ascutiti, de culoare verde-deschis, iar toamna galbene.

Florile sunt galben-verzui si apar intotdeauna inaintea infrunzirii, chiar din luna aprilie.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, care prefera solurile bogate in humus, bine drenate. Prefera locurile de semiumbra, dar vegeteaza bine si in locurile insorite.

Inmultire: Se face prin seminte, care se planteaza in primvara sau toamna imediat dupa recoltat si prin altoire. Este sensibil la verticiloza, paduchii testosi si afide.

4.Acer saccharinum (Artar argintiu)

artar argintiuartar argintiu

 

artar argintiu floriartar argintiu flori

Descriere: Specie decorativa prin frunze, de 5-14 cm dimensiune. Partea superioara a frunzei este de culoare verde, fara perisori, iar partea inferioara este de culoare argintie, cu perisori. Toamna frunzele se coloreaza in galben-rosu.

Florile sunt andro-dioice, cu codita scurta, care apar inaintea infrunzirii. Fructele sunt disamare, de 3-6 cm lungime.

Conditii de crestere: Specie rezistenta la ger, care prefera solurile bogate in humus, bine drenate. Prefera locurile insorite, dar vegeteaza bine si la semiumbra.

Inmultire: Se face prin seminte, care se planteaza primavara sau toamna si prin altoire. Este sensibil la paduchii testosi, afide si la verticiloza.

5.Acer pseudoplatanus (Paltin de munte)

paltin de muntepaltin de munte

paltin de munte flori paltin de munte fructe

Descriere: Frunzele sunt caduce, de 15-20 cm diametru, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde-albastrui pe partea inferioara.

Florile sunt poligame, verzi-galbui, poligame, grupate in panicule lungi, inguste si atarnatoare, ce apar in luna mai, inaintea frunzelor.

Conditii de crestere: Este o specie rezistenta la ger si seceta, prefera solurile bogate in humus, bine drenate. Prefera locurile semiumbroase, dar se dimte bine si in locurile insorite.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte, care se planteaza primavara sau toamna si prin altoire. Este sensibil la paduchii testosi, afide si la verticiloza.

28 de comentarii la “Artarul

 1. Iertati-ma ca va intreb de molid, arbore netrecut pe lista. Am un molid in curte, in Bucuresti, plantat 5 ani, cand vea 1,65 m
  In ultimii 2 ani a crescut cu cate 1 metru pe an (a ajuns la 4 metri).
  Anul asta varful nu s-a mai inverzit si nu a dat muguri si evident nu a mai luat in inaltime.
  In rest pomul a inmugurit, dar clat mai putin ca in anii trecuti.
  Primii muguri au aparut in 3 aprile, azi suntem in 5 mai.
  Ce pot face? S-a atins limita maxima de inaltare?

  Cu multe multumiri,

  • Nu s-a atins limita de inaltare, dar se poate ca varful molidului sa fi fost afectat de temperaturile scazute neobisnuite din aceasta primavara.

 2. Buna ziua! Am achiziționat un arțar japonez, iar pe frunzele noi apărute am sesizat o secreției lipicioasa, transparentă. Îmi puteti spune despre ce dăunător e vorba si cum îl pot combate. Mulțumesc!

 3. Mulțumesc pentru sprijin, dar între timp l-am stropit cu Mospilan. Pe teaca frunzelor tinere se instalasera niște insecte mici, maronii, destul de multe care produceau substanța transparentă, lipicioasa. Oarecum aceleași simptome ca la petunii. Dupa tratament, am constatat ca au murit si picat, iar frunzele si-au revenit.
  Daca mai apar, negreșit voi face o poza pentru edificare.
  Mulțumesc!

 4. Buna ziua. ma puteti ajuta, va rog, cu cateva informatii? Am un artar pe care as vrea sa-l relochez dupa ce cade frunza. Are cam 3,5-4 cm diametru la baza si cam 2,5 m pana la cea mai de sus frunza. Nu stiu cat are radacina si cat sa sap in jurul lui fara sa-i fac rau. Inca nu stiu daca este un lastar iesit din vreun trunchi taiat desi din ce vad pare a fi singur inconjurat numai de rugi de mur.

 5. Buna ziua. ma puteti ajuta, va rog, cu cateva informatii? Am un artar pe care as vrea sa-l relochez dupa ce cade frunza. Are cam 3,5-4 cm diametru la baza si cam 2,5 m pana la cea mai de sus frunza. Nu stiu cat are radacina si cat sa sap in jurul lui fara sa-i fac rau. Inca nu stiu daca este un lastar iesit din vreun trunchi taiat desi din ce vad pare a fi singur inconjurat numai de rugi de mur.

 6. Buna ziua.Am un artar japonez rosu plantat de un an, iar frunzele se usuca deja la varf,inclusiv ramurile.Are semiumbra si a fost unat la 2-3 zile.Se poate sa il pierd ?? Sa fie atins de o boala ?Va rog ajutati-ma cu un sfat.Multumesc

 7. Buna ziua.Am un artar japonez rosu plantat de un an, iar frunzele se usuca deja la varf,inclusiv ramurile.Are semiumbra si a fost unat la 2-3 zile.Se poate sa il pierd ?? Sa fie atins de o boala ?Va rog ajutati-ma cu un sfat.Multumesc

 8. Buna! am cumparat niste seminte de acer si mi>au zis sa le pun in apa calduta apoi la frigider. intrebarea mea e ca nu stiu cat timp trebuie tinute in apa si daca e ok aceasta netoda. Multumesc!

  • Pentru a forta germinarea, puteti folosi urmatoarea metoda: Intr-o punga de plastic (resigilabila, transparenta) se aplica un substrat cu ph neutru. Se pulverizeaza apa pe substrat pentru a fi umed. Surplusul se poate scurge. Se introduc si semintele in substrat. Se ruleaza punga pentru a elimina surplusul de aer si se sigileaza. Apoi se plaseaza intr-un spatiu cu temperatura constanta de 1-5 grade. Dureaza aproximativ 90 de zile pentru a germina.

 9. Buna! am cumparat niste seminte de acer si mi>au zis sa le pun in apa calduta apoi la frigider. intrebarea mea e ca nu stiu cat timp trebuie tinute in apa si daca e ok aceasta netoda. Multumesc!

  • Pentru a forta germinarea, puteti folosi urmatoarea metoda: Intr-o punga de plastic (resigilabila, transparenta) se aplica un substrat cu ph neutru. Se pulverizeaza apa pe substrat pentru a fi umed. Surplusul se poate scurge. Se introduc si semintele in substrat. Se ruleaza punga pentru a elimina surplusul de aer si se sigileaza. Apoi se plaseaza intr-un spatiu cu temperatura constanta de 1-5 grade. Dureaza aproximativ 90 de zile pentru a germina.

 10. Bună seara,
  Ajutati_ma, va rog:) Am plantat în mai un arțar flamingo căruia i_a mers bine…. la început. Când am săpat groapa am observat ca la 30 cm adâncime se cam acumula apa dar fiind multă seceta în general nu mi-am făcut griji, l-am plantat. Dar acum, cu atâta ploaie, e pur și simplu balta în jurul lui și au început să-i cada mugurii, e pleostit de tot. Ce sa fac să-l salvez? Sa-scot și să-l replantez? Să-l pun într-un ghiveci pana se mai opresc ploile și sa tratez rădăcina sa nu putrezească… E micuț, are vreo vreo 70 cm și parca se vedea crescând… Pana au început ploile. Ma puteți ajuta?
  Mulțumesc.

  • Buna ziua, excesul de apa in sol pe perioade indelungate este extrem de daunator pentru radacinile plantelor, conducand intr-un sfarsit la putrezirea lor si moartea plantei. Solutia plantarii in ghiveci il poate salva pe moment, dar este una temporara. Daca la plantare ati observat apa acumulandu-se, probabil ca panza freatica este superficiala si situatia se va repeta la fiecare episod de ploaie. Ideal ar fi sa-i gasiti un alt loc, intr-o alta zona din gradina, unde, asa cum corect ati observat, nu se acumuleaza apa. In plus, la baza gropii, asezati un strat de nisip sau pietris, care va ajuta la drenarea excesului de apa. De asemenea, daca solul din gradina este lutos sau argilos, tot pentru a drena mai usor apa, va recomand sa amestecati pamantul folosit la plantare cu nisip (3 parti pamant, 1 parte nisip). Transplantarea o veti face in perioada de repaus, la toamna sau la primavara. Acum il puteti ajuta aerand foarte bine solul in jurul lui, cu ajutorul dintilor unei furci.

   • Va multumesc. L-am mutat. E pelostit in continuare, si-a cam pierdut frunzele…, sunt arse pe margini cele care au ramas… Totusi ma incurajeaza tulpina care e inca verde si are niste mugurasi pt anul viitor. Am dat cu Atonik sa-i ajut radacina, Nissorun pt acarieni….Vom vedea la primavara…
    Cele bune,
    Barbara

 11. Am un Acer Ginala (Artar siberian). Asa l-am solicita la magazin, asa mi s-a zis ca am cumparat. Este normal ca toamna, in noiembrie, sa nu mai aiba nicio frunza, in schimb sa fie plin (PLIN) pe ramuri de seminte cu spect de elitra (cred ca asa are si salcamul !?) grupate in ciorchini ? Sincer, nu l-am vazut inca trecandu-si frunzele prin toata gama de galben si rosu, asa cum mi-am dorit (nu locuiesc permanent la casa unde este plantat).

  • Acer ginnala este o specie cu frunze caduce (cazatoare), acestea cad la sfarsitul perioadei de vegetatie. Este posibil ca acest fenomen sa fi aparut din cauza conditiilor de mediu/ingrijire intrucat ati spus ca nu locuiti in mod permanent acolo.
   Semintele acelea cu aspect de elitra, asa cum ati specificat se numesc samare si in cazul acestei specii raman pe planta pana toamna tarziu.
   De asemenea, va rugam sa ne precizati daca ati sesizat prezenta daunatorilor. Multumim

 12. Buna seara Am cumparat un Acer campestre carnival. Nu gasesc informatii aici. Puteti sa-mi spuneti ceva sfaturi de ingrijire!

  • Buna ziua, ca si informatii generale despre Acer campestre ‘Carnival’, trebuie sa stiti ca este o specie ce prefera semi-umbra si solurile alcaline (dar poate creste si in alte tipuri de sol) fertile, bine drenate.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor