Artar, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 3 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Artar (Acer spp.) – arbore care face parte din genul Acer, gen care cuprinde 110 specii de arbori si arbusti, originari din Asia, Europa, America de Nord si Africa de Nord. Speciile sunt decorative prin habitus si frunzis. Frunzele sunt caduce, dispuse opus, si au forma palmata sau penata. Florile sunt verzi-galbui si nu prezinta interes decorativ, iar fructele sunt disamare, la unele specii frumos colorate, decorative.
Artar – Specii si varietati
Artar american (Acer negundo).
Este un arbore inalt de pana la 20 m. Trunchiul este neregulat, cu scoarta neteda, cenusie-verzuie. Coroana este neregulata. Frunzele sunt imparipenat compuse, cu 3-5 foliole. Florile sunt verzi-galbui si apar inainte de infrunzire.
Artar japonez (Acer palmatum).
Este un arbore mic sau arbust cu un frunzis foarte decorativ. Limbul foliar este adanc lobat. Toamna culoarea frunzisului devine rosu carmin.
Paltinul de camp (Acer platanoides).
Arbore inalt, ce ajunge pana la 25 m. Trunchiul este drept si inalt, cu scoarta cenusie. Coroana este larg ovoidala. Frunzele sunt mari, palmat-lobate cu varfuri ascutite si sinusurile dintre lobi rotunjite. Petiolii au latex alb. Flori verzi-galbui, inflorirea are loc inainte de infrunzire.
Paltinul argintiu (Acer saccharinum).
Arbore cu inaltimi de pana la 15 m. Scoarta este cenusie, iar coroana larga, ovoidal rotunjita. Frunzele au 5 lobi ascutiti, colorate verde deschis, cu partea inferioara argintiu albicioasa. Toamna, frunzele devin galbene.
Paltinul de munte (Acer pseudoplatanus).
Arbore viguros, ce ajunge la inaltimi de 30-40 m. Trunchiul este drept, scoarta cenusie, neteda. Coroana este larg ovoidala. Frunzele palmate au 5 lobi cu sinusuri ascutite. Toamna se coloreaza in galben. Florile apar dupa infrunzire si sunt colorate in verde-galbui.
Jugastrul (Acer campeste).
Arbore inalt de pana la 15 m. Trunchiul este noduros si neregulat, scoarta prezinta un ritidom crapat, cenusiu galbui cu pete albicioase, caracteristice. Frunzele sunt mici-mijlocii, palmat-lobate cu 3-5 lobi rotunjiti. Florile apar dupa infrunzire.
Artar tataresc (Acer tataricum).
Este un arbore mic sau arbust inalt de pana la 10 m. Prezinta trunchi scurt si o scoarta neteda, de culoare cenusie-bruna. Frunzele sunt penate, ovat-acuminate, cu margini neregulat serate. Decoreaza mai ales prin fructele disamare de culoare rosu purpuriu.
Artar de Manciuria (Acer ginnala).
Creste sub forma de arbore mic sau arbust de pana la 7 m. Frunzele sunt trilobate, cu lobul central alungit. Decoreaza la inceputul verii prin disamarele aproape paralele, mici, colorate in rosu si prin coloritul rosu intens al frunzisului, toamna.
Conditii de mediu
Speciile de Acer prezinta plasticitate ecologica mare, adaptandu-se atat zonelor de munte, cat si de ses. Suporta foarte bine atat pozitionarea in loc luminos, cat si semiumbra. Speciile precum Acer tataricum, Acer ginnala si Acer palmatum au nevoie de o clima mai blanda pentru a se dezvolta.
Artar – Ingrijire
Speciile de Acer nu necesita ingrijiri deosebite, reusind sa se adapteze usor la conditiile de mediu.
Fertilizare. Pentru crestere si dezvoltare optima, este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Se recomanda ca taierile de intretinere sa se faca in perioada de repaus vegetativ: toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme. Se elimina ramurile uscate, rupte sau atacate de daunatori.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se face din toamna pana in primavara, pe intreaga perioada de repaus vegetativ, cand pamantul nu este inghetat. Dupa plantare, se uda cu o cantitate mare de apa, apoi regulat in primele saptamani. Dupa care, doar atunci cand este nevoie.
Inmultire. Speciile din genul Acer se pot inmulti prin mai multe metode: seminte, marcotaj, altoire. Semanatul se face, de obicei, primavara sau toamna, in teren, cu seminte stratificate. La Acer rubrum si Acer saccharinum semanatul se face in iunie, dupa recoltarea semintelor. Prin marcotaj se inmultesc speciile de Acer negundo si Acer saccharinum. Prin altoire se inmultesc majoritatea varietatilor de Acer.
Boli si daunatori
Dintre daunatori, cei mai frecvent intalniti sunt paduchii testosi, afidele si omida paroasa. Dintre boli: fainarea si verticilioza.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Artar, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
61 urează frunze verziÎn luna decembrie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziArtar, frunzele au inceput sa cada in octombrie, iar crengile sunt uscateBuna seara, Este normal ca un artar japonez sa isi piarda toata coroana din luna octombrie ? Toate frunzele au inceput sa cada si crengile sunt uscate. Oare se pregateste... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi5 urează frunze verziArtar, recomandare produs care sa ajute la dezvoltarea radacinilorBună dimineața! Am plantat un arțar și am desfăcut balotul în care era fixată rădăcina; după plantare am realizat ca iuta în care era fixat era biodegradabilă. Recomandați un stimulator... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.