Ardisia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 19 decembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ardisia (Ardisia crenata) este o specie de arbust florifer din familia Primulaceae. Este originara din Asia de Est, la noi in tara fiind intalnita ca planta decorativa de interior.
Aspectul ornamental este dat, in special, de fructele bace, de culoare rosu-aprins. Acestea apar pe planta iarna, in apropierea Craciunului, devenind una din plantele simbol ale acestei sarbatori. In ghiveci, creste pana la inaltimea de maxim 1 m.
Are un port rar, cu ramurile dispersate. Frunzele sunt coriacee, au forma lanceolata, cu varful ascutit. Au culoare verde-inchis, sunt lucioase, cu reversul verde-deschis. Infloreste in luna iunie. Florile sunt mici, de culoare roz-albicioasa, parfumate. Acestea persista mai multe luni pe planta. Fructele sunt bace de marimea boabelor de mazare. Au culoare o rosie-intensa, persista pe planta mai multe luni.
Ardisia – Specii si varietati
Ardisia crenata este singura specie crescuta in interior.
O alta specie este Ardisia japonica, planta arbustiva intalnita in zonele de coasta.




Conditii de mediu
Lumina. Trebuie amplasata intr-un loc luminos, langa o fereastra. Trebuie ferita insa de razele directe ale soarelui.
Temperatura. Optimul de temperatura pentru ardisia este de aproximativ 18°C. Iarna, prefera o camera mai racoroasa.
Umiditatea aerului. Se recomanda pulverizarea periodica a frunzisului, inaintea infloririi sau cand temperatura ambianta depaseste 15°C.
Substrat. Substratul trebuie sa fie usor, sa permita drenajul apei. Se recomanda utilizarea unui substrat cu continut in materie fibroasa.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Ardisia
Udare. In perioada de crestere vegetativa, se uda regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan. Iarna, frecventa udarilor se reduce.
Fertilizare. In perioada vegetativa (martie-august), se administreaza un ingrasamant special pentru plante cu flori.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Nu necesita transplantare regulata. Primavara, se inlocuieste ghiveciul si substratul, in cazul in care devine prea mic.
Inmultire. Ardisia poate fi inmultita prin seminte sau prin butasire.
Semintele se extrag din fructe si se seamana la sfarsitul iernii sau primavara. Se repica in ghivece atunci cand plantele au 2-3 frunze.
Butasirea se face primavara-vara, cu butasi de tulpina. Este un procedeu destul de dificil, recomandat profesionistilor.
Boli si daunatori
Daunatorii care pot aparea sunt paduchii lanosi sau afidele. O atmosfera prea uscata favorizeaza aparitia lor.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Nu tolereaza curentii de aer.
- Pentru a facilita polenizarea si formarea fructelor, se pot stimula florile cu o pensula.
- Isi pierde valoarea decorativa dupa 5 ani.
- Pentru un decor specific de Craciun, puteti aseza Ardisia langa Amarilis si Violeta africana.
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.