Arborele de cafea, informatii si sfaturi de ingrijire

arborele-de-cafea-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Coffea este un gen de plante florifere ce face parte din familia Rubiaceae. Sunt originare din zonele tropicale ale Africii si Asiei si cresc sub forma de arbusti sau arbori mici. La noi in tara, arborele de cafea este crescut ca planta de interior, in ghiveci si poate ajunge la o inaltime de peste 1 m. Are frunzele dispuse opus, sunt simple, au forma ovata si culoare verde-inchis, lucioase si ondulate. 

Arborele de cafea – Specii si varietati

Dintre toate speciile de arbori de cafea, Coffea arabica este cea mai des intalnita, urmata de Coffea canephora (robusta), Coffea benghalensis. 

Varietati de Coffea arabica:

‘Variegata’ – cu frunzele sub forma de manunchi;

‘Nana’ – este o forma pitica si infloreste precoce.

Conditii de mediu

Lumina. Arborele de cafea prefera spatiile cu lumina puternica, indirecta. Poate fi amplasat langa o fereastra, protejat de o perdea fina. Razele directe ale soarelui pot cauza brunificarea si uscarea frunzelor.

Temperatura. Optimul de temperatura la care se dezvolta arborele de cafea este de 18-22°C. Iarna este indicat sa fie mentinuta o temperatura mai joasa, insa nu mai scazuta de 12°C. Scaderile bruste de temperatura pot afecta planta. 

Umiditatea aerului. Fiind originar din zonele tropicale, unde creste in conditii de umiditate ridicata, arborele de cafea are nevoie de o umiditate atmosferica de peste 50%. Se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa in fiecare zi, iar in anotimpul rece, se asaza ghiveciul pe un pat de pietris umed. 

Substrat. Creste intr-un substrat usor, proaspat, bogat in nutrienti, care sa permita drenarea usoara a apei. Poate fi alcatuit din turba, nisip si pamant de frunze. Aceasta planta prefera un substrat usor acid, cu pH-ul cuprins intre 6-6,5.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Arborele de cafea – Ingrijire

Udare. Arborele de cafea are cerinte medii pentru apa, de aceea substratul trebuie mentinut reavan, nu umed. In medie, poate fi udat de doua ori pe saptamana, iar in anotimpul rece, mai rar, o data pe saptamana. 

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa este indicat sa se administreze un ingrasamant lichid pentru plante verzi, pe timpul iernii, insa, nu se mai administreaza ingrasamant, pentru a-i permite plantei intrarea in repaus vegetativ.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Se transplanteaza anual sau o data la doi ani, dupa necesitati, primavara, intr-un ghiveci putin mai voluminos. 

Inmultire. Arborele de cafea se poate inmulti prin butasi de tulpina sau prin seminte. Butasirea este un procedeu dificil de realizat la aceasta planta si este recomandat doar pentru profesionisti. In ghiveci, aceasta planta infloreste si produce seminte foarte rar, de aceea se folosesc seminte achizitionate din comert. Acestea se seamana primavara, insa planta va avea o crestere lenta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Deoarece este o planta specifica zonelor tropicale, in climatul tarii noastre este foarte rar afectat de boli. Daunatorii care pot aparea sunt acarienii si paduchii lanosi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Arborele de cafea nu suporta curentii reci de aer.
  • Aerul prea uscat din incapere poate cauza uscarea varfurilor frunzelor.
  • Dupa 3-5 ani in ghiveci, frunzele de la baza cad.
  • Infloreste foarte rar, dupa 3-4 ani.
  • Un procent ridicat de saruri in sol ii poate afecta frunzele, de aceea este indicat sa folositi apa dedurizata si sa nu fertilizati in exces.
  • Atentie! Toate partile plantei, exceptand fructele mature, sunt toxice pentru om si animale. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile