Arborele de cafea, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 19 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Coffea este un gen de plante florifere ce face parte din familia Rubiaceae. Sunt originare din zonele tropicale ale Africii si Asiei si cresc sub forma de arbusti sau arbori mici. La noi in tara, arborele de cafea este crescut ca planta de interior, in ghiveci si poate ajunge la o inaltime de peste 1 m. Are frunzele dispuse opus, sunt simple, au forma ovata si culoare verde-inchis, lucioase si ondulate.
Arborele de cafea – Specii si varietati
Dintre toate speciile de arbori de cafea, Coffea arabica este cea mai des intalnita, urmata de Coffea canephora (robusta), Coffea benghalensis.
Varietati de Coffea arabica:
‘Variegata’ – cu frunzele sub forma de manunchi;
‘Nana’ – este o forma pitica si infloreste precoce.



Conditii de mediu
Lumina. Arborele de cafea prefera spatiile cu lumina puternica, indirecta. Poate fi amplasat langa o fereastra, protejat de o perdea fina. Razele directe ale soarelui pot cauza brunificarea si uscarea frunzelor.
Temperatura. Optimul de temperatura la care se dezvolta arborele de cafea este de 18-22°C. Iarna este indicat sa fie mentinuta o temperatura mai joasa, insa nu mai scazuta de 12°C. Scaderile bruste de temperatura pot afecta planta.
Umiditatea aerului. Fiind originar din zonele tropicale, unde creste in conditii de umiditate ridicata, arborele de cafea are nevoie de o umiditate atmosferica de peste 50%. Se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa in fiecare zi, iar in anotimpul rece, se asaza ghiveciul pe un pat de pietris umed.
Substrat. Creste intr-un substrat usor, proaspat, bogat in nutrienti, care sa permita drenarea usoara a apei. Poate fi alcatuit din turba, nisip si pamant de frunze. Aceasta planta prefera un substrat usor acid, cu pH-ul cuprins intre 6-6,5.
Comandă produsele recomandate
Arborele de cafea – Ingrijire
Udare. Arborele de cafea are cerinte medii pentru apa, de aceea substratul trebuie mentinut reavan, nu umed. In medie, poate fi udat de doua ori pe saptamana, iar in anotimpul rece, mai rar, o data pe saptamana.
Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa este indicat sa se administreze un ingrasamant lichid pentru plante verzi, pe timpul iernii, insa, nu se mai administreaza ingrasamant, pentru a-i permite plantei intrarea in repaus vegetativ.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Se transplanteaza anual sau o data la doi ani, dupa necesitati, primavara, intr-un ghiveci putin mai voluminos.
Inmultire. Arborele de cafea se poate inmulti prin butasi de tulpina sau prin seminte. Butasirea este un procedeu dificil de realizat la aceasta planta si este recomandat doar pentru profesionisti. In ghiveci, aceasta planta infloreste si produce seminte foarte rar, de aceea se folosesc seminte achizitionate din comert. Acestea se seamana primavara, insa planta va avea o crestere lenta.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Deoarece este o planta specifica zonelor tropicale, in climatul tarii noastre este foarte rar afectat de boli. Daunatorii care pot aparea sunt acarienii si paduchii lanosi.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Arborele de cafea nu suporta curentii reci de aer.
- Aerul prea uscat din incapere poate cauza uscarea varfurilor frunzelor.
- Dupa 3-5 ani in ghiveci, frunzele de la baza cad.
- Infloreste foarte rar, dupa 3-4 ani.
- Un procent ridicat de saruri in sol ii poate afecta frunzele, de aceea este indicat sa folositi apa dedurizata si sa nu fertilizati in exces.
- Atentie! Toate partile plantei, exceptand fructele mature, sunt toxice pentru om si animale.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Arborele de cafea, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziArborele de cafea, frunze cu pete maroniiFrunzele arborelui de cafea au inceput sa devina maronii. Doar cateva frunze au fost afectate initial, dar dupa ce l-am udat (pamantul fiind uscat) toate frunzele au devenit maronii. Despre... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 3 răspunsuri
Frunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi46 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.