Ananas este un gen de plante din familia Bromeliaceae, originare din America Centrala si America de Sud, ce cuprinde atat specii cultivate, cat si specii decorative. Frunzele sunt dispuse in rozeta, sunt lungi, lanceolate, cu marginile prevazute cu tepi. Acestea pot atinge lungimea de 1 metru. Inflorescenta apare din mijlocul rozetei, prezinta bractee rosiatice, la subsuoara carora se afla florile mici. Mai tarziu, aceasta se transforma intr-un fruct comestibil in forma de con.
Ananas – Specii si varietati
- Ananas comosus sau ananasul comun, prezinta flori de culoare rosie si un fruct mare, savuros.
- Ananas bracteatus este crescut ca planta decorativa datorita fructului rosu. Din cauza climatului din tara noastra, poate fi crescut doar in interior.
Conditii de mediu
Lumina. Este o planta iubitoare de lumina, de aceea poate fi amplasat in lumina directa chiar si in perioada verii. Pentru o dezvoltare sanatoasa, acesta are nevoie de minimum 6 ore de soare pe zi.
Temperatura optima de crestere este in intervalul 20-28°C. Iarna, temperatura din camera nu trebuie sa fie mai scazuta de 16°C. Pe timpul verii, ananasul in ghiveci se poate scoate afara, insa, odata cu venirea toamnei, trebuie mutat in interior.
Umiditate. Nu are pretentii majore fata de umiditatea atmosferica, fiind rezistent la aerul uscat din apartament.
Substratul trebuie sa permita un drenaj bun al apei, acesta poate fi alcatuit din pamant de frunze, turba si nisip, in parti egale.
Ananas – Ingrijire
Udare. In perioada de inflorire si fructificare, se recomanda ca udarea sa se faca saptamanal, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, nu umed. In perioada de repaus, se diminueaza cantitatea de apa administrata si frecventa udarilor, astfel incat substratul sa aiba timp se usuce intre doua udari.
Fertilizare. Se face in perioada de crestere (aprilie-septembrie).
Produse recomandate
Transplantare. Nu este necesara decat pentru plantele tinere, care nu au produs inca flori. Momentul ideal pentru transplantare este primavara.
Inmultire. Ananasul se poate inmulti pe cale vegetativa, prin separarea lastarilor. Acestia trebuie sa aiba lungimea de minim 20 cm pentru a-i detasa de planta-mama. O alta metoda de inmultire este butasirea, prin detasarea rozetei de frunze din varful fructului. Pentru inradacinare, butasul necesita un substrat alcatuit din turba si nisip si o temperatura de 25°C.
Produse recomandate
Boli si daunatori
Bolile ce pot afecta ananasul sunt fuzarioza si putregaiul coletului. In special iarna, pot aparea paduchii lanosi sau acarienii.
Produse recomandate
Produse recomandate
In plus
– ananasul suporta cu usurinta lipsa apei o perioada indelungata de timp, de aceea se recomanda sa fie udat putin;
– bolile fungice pot aparea din cauza udarii excesive, drenajului slab al substratului, stagnarii apei la baza plantei;
– uscarea frunzelor de la baza este un proces normal, odata cu cresterea frunzelor noi in varf, de aceea, se recomanda indepartarea acestora.