Ananas, informatii si sfaturi de ingrijire

ananas-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Ananas este un gen de plante din familia Bromeliaceae, originare din America Centrala si America de Sud, ce cuprinde atat specii cultivate, cat si specii decorative. Frunzele sunt dispuse in rozeta, sunt lungi, lanceolate, cu marginile prevazute cu tepi. Acestea pot atinge lungimea de 1 metru. Inflorescenta apare din mijlocul rozetei, prezinta bractee rosiatice, la subsuoara carora se afla florile mici. Mai tarziu, aceasta se transforma intr-un fruct comestibil in forma de con.

Ananas – Specii si varietati

  • Ananas comosus sau ananasul comun, prezinta flori de culoare rosie si un fruct mare, savuros.
  • Ananas bracteatus este crescut ca planta decorativa datorita fructului rosu. Din cauza climatului din tara noastra, poate fi crescut doar in interior. 

Conditii de mediu

Lumina. Este o planta iubitoare de lumina, de aceea poate fi amplasat in lumina directa chiar si in perioada verii. Pentru o dezvoltare sanatoasa, acesta are nevoie de minimum 6 ore de soare pe zi. 

Temperatura optima de crestere este in intervalul 20-28°C. Iarna, temperatura din camera nu trebuie sa fie mai scazuta de 16°C. Pe timpul verii, ananasul in ghiveci se poate scoate afara, insa, odata cu venirea toamnei, trebuie mutat in interior. 

Umiditate. Nu are pretentii majore fata de umiditatea atmosferica, fiind rezistent la aerul uscat din apartament.

Substratul trebuie sa permita un drenaj bun al apei, acesta poate fi alcatuit din pamant de frunze, turba si nisip, in parti egale.

Ananas – Ingrijire

Udare. In perioada de inflorire si fructificare, se recomanda ca udarea sa se faca saptamanal, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, nu umed. In perioada de repaus, se diminueaza cantitatea de apa administrata si frecventa udarilor, astfel incat substratul sa aiba timp se usuce intre doua udari. 

Fertilizare. Se face in perioada de crestere (aprilie-septembrie).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Nu este necesara decat pentru plantele tinere, care nu au produs inca flori. Momentul ideal pentru transplantare este primavara. 

Inmultire. Ananasul se poate inmulti pe cale vegetativa, prin separarea lastarilor. Acestia trebuie sa aiba  lungimea de minim 20 cm pentru a-i detasa de planta-mama. O alta metoda de inmultire este butasirea, prin detasarea rozetei de frunze din varful fructului. Pentru inradacinare, butasul necesita un substrat alcatuit din turba si nisip si o temperatura de 25°C.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Bolile ce pot afecta ananasul sunt fuzarioza si putregaiul coletului.  In special iarna, pot aparea paduchii lanosi sau acarienii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

– ananasul suporta cu usurinta lipsa apei o perioada indelungata de timp, de aceea se recomanda sa fie udat putin;
– bolile fungice pot aparea din cauza udarii excesive, drenajului slab al substratului, stagnarii apei la baza plantei;
– uscarea frunzelor de la baza este un proces normal, odata cu cresterea frunzelor noi in varf, de aceea, se recomanda indepartarea acestora.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile