Aloe, informatii si sfaturi de ingrijire

Genul Aloe cuprinde plante suculente originare din Africa de Sud. In tara noastra, plantele de Aloe sunt intalnite in special ca plante de apartament. Au aspect de rozeta, iar frunzele sunt carnoase, cu marginile netede sau spinoase. Florile sunt tubulare sau campanulate si apar in martie-septembrie, in functie de specie.

Specii si varietati

Aloe arborescens – planta prezinta o tulpina viguroasa, cu ramificatii laterale si poate ajunge pana la 1 m inaltime. Frunzele au forma de lance, de culoare verzi-albastrui, cu marginile spinoase. Florile au culoarea rosu-corai si sunt grupate in varfurile lastarilor.

Aloe aristata – planta de dimensiuni mici, cu aspect de rozeta. Frunzele au 10-12 cm lungime, sunt carnoase, cu marginile spinoase, iar pe ambele fete ale frunzelor sunt prezente mici striatii albe.

Aloe humilis – planta de dimensiuni mici, asemanatoare cu Aloe aristata, insa nu prezinta striatii albe pe suprafata frunzelor. Florile campanulate, de culoare rosie se formeaza pe tulpini florale inalte de 20-30 cm.

Aloe vera (A. barbadensis) – este una dintre cele mai cunoscute specii din genul Aloe. Se intalneste ca planta de apartament si are o crestere lenta. Prezinta frunze late, verzi, cu marginile spinoase. Florile galbene, tubulare apar vara si  se formeaza in varful unor tulpini florale lungi de 70-80 cm.

Conditii de mediu

Lumina. Prefera pozitionarea in locuri luminoase. Unele specii tolereaza foarte bine si soarele direct, insa nu prea arzator.

Temperatura. Plantele se dezvolta optim la o temperatura de 22-25°C, iar iarna se recomanda ca aceasta sa nu scada sub 8-10°C. 

Umiditate. Are nevoie de o umiditate moderata la nivelul substratului, insa poate suporta si perioade fara apa. 

Substrat. Se poate folosi un substrat pentru suculente. Acesta trebuie sa aiba o capacitate foarte buna de drenare, pentru ca apa sa nu stagneze la nivelul radacinilor.

Produse recomandate

Udarea

Se face moderat, astfel incat intre doua udari sa se usuce complet pamantul. Din toamna, plantele se pot muta intr-un loc mai racoros reducandu-se udarile. In perioada calda, plantele pot fi scoase afara. 

Se recomanda stergerea frunzelor de praf cu o laveta umeda sau o pensula. 
Fertilizarea

Se face in perioada primavara-vara cu un ingrasamant lichid pentru plante suculente.

Produse recomandate

Inmultirea

Plantele de Aloe se inmultesc prin divizarea tufei sau prin butasire.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori

Plantele sunt sensibile, in special, la daunatori. Cei mai frecventi sunt paduchii si acarienii

In plus:
  • Excesul de apa la nivelul radacinilor provoaca putrezirea acestora. 
  • Aloe vera (A. barbadensis) se utilizeaza in scop medicinal, sucul din frunze avand diferite proprietati.

Discutii din comunitate

author-avatar
Ivanciu ana
22 noiembrie 2020
inmultire aloe
Bună ziua am cumpărat un ghiveci cu mulți pui de aloe Vera stau la bloc când trebuie sai despart și cum sai îngrijesc multumesc
author-avatar
Georgiana
22 septembrie 2020
Aoe vera - frunzele au inceput sa capete o culoare maronie
Buna ziua. Aloe vera- frunzele au inceput sa capete o culoare maronie si sa fie moi. Iar pe alocuri are si cateva pete negre micute. A fost amplasata pe pervazul unei ferestre. In plina lumina/soare. Sa fie asta cauza? Sau are ceva daunatori? Iar faptul ca frunzele sunt moi e din cauza udarilor? Desi nu o ud rar (1 data/sap). Ps: ce ingrasamant/fertilizant imi recomandati pentru plantele de interior? Mai mult pentru plante verzi ma intereseaza si care as putea sa il aplic in sol, nu foliar. Sau care e mai eficient. Multumesc.
author-avatar
Mihaela
13 mai 2020
tratament pete aloe vera
Bună! Am doua ghivece cu aloe Vera. Pe ambii aloe au apărut aceste pete. Ma poate îndruma cineva va rog ce trebuie sa fac?
author-avatar
Maria P
3 august 2020
Aloe frunze noi, fără seva, aplecate
Salut! Am primit aceasta aloe acum câteva luni. Era ft vioaie când am primit o, frunzele era fructuoase la atingere. Acum sunt parca seci, nu se simte seva în ele deloc, s au molesit, s au aplecat și acele mici ace de pe ele au culoarea maro. Dat fiind ca am avut afide și limax la o Gardenie care a stat lângă ea, i am administrat și ei un tratament cu moapilan și câteva boabe de Optimol. Menționez ca stau la apartament și planta sta pe balcon, unde e foarte cald. Nu sta în soare direct, are substrat de cactuși și plante suculente și la baza ghiveciului are granule de argila expandata. Ce ar trebui sa ii fac ca să își revină? Mulțumesc!
author-avatar
eugen
14 aprilie 2020
Aloe vera - paduchi testosi
Buna ziua !Ce boala are aceasta aloe si care este tratamentul .Multumesc !!!
author-avatar
Melania
7 iunie 2019
aloe cu varfuri brunificate
Imi cer scuze, nu am gasit sectiunea cu aloe. Va rog sa mutati postul daca e necesar. Am mutat o aloe recent si am impresia ca moare. O ud foarte rar si pamantul nu pare compactat deloc. Nici cel vechi nu era bun si atunci cand am mutat o ramasese aproape 0 pamant pe radacini, desi era special de catusi. Nici puiului nu i merge bine. Am mutat o si la soare si tot degeaba. Am impresia ca ghiveciul meu e prea mare prntru radacina mica. Si eu am gresit ca o mut prea des. Ce fac acum? Multumesc

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor