Aglaonema, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Aglaonema (Aglaonema sp.) este o planta stufoasa, cu tulpina scurta, originara din Malaysia. In tara noastra, este intalnita ca planta de apartament. Decoreza prin frunzele lanceolate de culoare verde cu dungi alb-argintii, crem sau verde inchis. Inflorescenta este in forma de spic, produce fructe in forma de boabe rosii, iar plantele mature pot atinge inaltimi de pana la 1 metru.
Aglaonema – Specii si varietati
- Aglaonema pictum – prezinta frunze ascutite si oblongi cu aspect catifelat, de culoare verde inchis, patate cu alb si gri.
- Aglaonema costatum – are frunzele de culoare verde argintiu si verde oliv.
- Aglaonema commutatum poate atinge inaltimi de 40-60 cm, frunzele sunt oval alungite, ascutite la varf, de culoare verde sau usor cenusii, puternic patate cu verde inchis sau alb-crem. Plantele tinere prezinta tulpini bine imbracate cu frunze, iar pe masura ce imbatraneste isi pierde frunzele de la baza si formeaza un aspect de trunchi. Aceasta specie prezinta mai multe varietati:
- Silver Queen, cu frunze cenusii;
- Silver Spear, frunzele sunt verzi cu petete transversale cenusii;
- Silver king, prezinta frunze cenusii, cu margini si nervuri de culoare verde-inchis.
- Aglaonema trebii este o specie mai zvelta, cu frunze alungite si inguste, de culoare verde-albastrui, cu centrul frunzei gri-argintiu.
- Aglaonema silver bay nu atinge inaltimi mai mari de 1 m, frunzele prezinta pete gri, o perioada lunga de timp ramane sub forma de tufis. Pe masura ce planta inainteaza in varsta culoarea frunzelor devine mai inchisa si isi pierde din stralucire. Este o varietate cu rezistenta ridicata la temperaturi scazute.
- Aglaonema friedman. Frunzele sunt mari, cu margini ondulate si verzi iar in mijloc prezinta pete argintii.
- Aglaonema valentine sunt plante cu o crestere lenta, de culoare rozalie, cu pete de culoare verde inchis. Aceasta specie poate atinge o inaltime de 75 de cm.
Conditii de mediu
Lumina. Aglaonema este o planta care prefera pozitionarea in locuri luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor solare. Aceasta se poate dezvolta si in spatii inchise, precum holuri sau incaperi, in care nu patrunde lumina naturala.
Temperatura. Este o planta tropicala, de aceea este sensibila la temperaturile scazute. Frunzele bazale se decoloreaza si cad la temperaturi mai mici de 10°C. Este recomandat ca in perioada iernii plantele sa beneficieze de un repaus relativ, printr-o usoara scadere a temperaturii, implicit a cantitatii de apa aplicate, dat fiind faptul ca intensitatea luminoasa este mai redusa comparativ cu cea din vara.
Umiditate. Prefera valori ridicate ale umiditatii aerului. Este sensibila la conditiile de caldura excesiva si umiditate ridicata.
Substrat. Aglaonema prefera un substrat poros, cu un pH acid si cu o capacitate buna de drenare.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Aglaonema
Udare. Se face regulat pe tot parcursul sezonului cald cu apa la temperatura camerei, intrucat apa rece poate provoca caderea frunzelor. In timpul iernii, avand in vedere ca intensitatea luminoasa este mai scazuta, se administreaza cantitati mai reduse de apa si se permite substratului sa se usuce intre doua udari.
Fertilizare. Se face regulat, o data pe luna cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin frunze. In perioada de vara, se recomanda ca fertilizarea sa se faca de doua ori pe luna.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Se face atunci cand planta este prea mare pentru ghiveciul in care se afla. Acesta lucrare se recomanda sa fie facuta primavara, la interval de 1 – 3 ani, intrucat planta prezinta cresteri mai lente.
Inmultire. Se face prin marcotaj aerian, divizarea tufei sau prin butasi de varf sau tronsoane de tulpina, inradacinati in substrat cald.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Aglaonema este sensibila la atacul ciupercii Botrytis. Dintre daunatori, cei mai intalniti sunt paduchii testosi si acarienii.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Excesul de apa, curentii de aer si frigul pot cauza ingalbenirea si caderea frunzelor, incetinirea cresterii si putrezirea bazei plantelor.
- Expunerea indelungata la razele solare poate provoca arsuri pe frunze si pete brune.
- Aerul uscat din incaperi poate determina brunificarea varfurilor frunzelor.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Aglaonema, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziAglaonema, varietatea pink – frunze cu varf uscatAm aceasta planta de 2 luni. Nu i am schimbat ghiveciul initial, am pozitionat o intr-o zona fara curenti de aer, cu lumina indirecta la aprox 4 m de fereastra.... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi48 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi4 urează frunze verziAglaonema, frunze arse in varfBună ziua.Pe planta mea au apărut niște pete galbene spre maroniu.O ud în fiecare săptămână cu un fertilizanți universal de la Compo.Nu am administrat nici un fel de tratament pana... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 3 răspunsuriFrunze verzi20 urează frunze verziLumea fascinantă a moliilor🐛 Lumea fascinantă a moliilor găzduiește o diversitate uimitoare de specii, cu caracteristici și adaptări extraordinare. Moliile joacă un rol crucial în echilibrul ecologic. Ele sunt polenizatori importanți, contribuind la reproducerea... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.