Aechmea, informatii si sfaturi de ingrijire

Aechmea-informatii-sfaturi-ingrijire

Aechmea (Ecmea) este un gen de plante din familia Bromeliaceae ce cuprinde peste 250 specii de plante. Sunt originare din America Centrala si de Sud. Speciile se deosebesc intre ele prin forma si culoarea frunzelor si a inflorescentei.

In general, ecmea are frunzele voluminoase, verzi, cu aspect prafos, cu pete sau striuri albe. Marginea acestora este acoperita cu spini mici, orientati spre varful frunzei. Inflorescenta este formata din bractee de culoare roz si mici flori tubulare de culoare albastra sau mov. Ea rezista pe planta pana la cateva luni. Perioada de inflorire depinde de la o specie la alta.

Aechmea – Specii si varietati

  • Aechmea fasciata. Este cea mai des intalnita specie. Are frunzele late si groase, verzi-cenusii, cu linii argintii, dispuse transversal. Frunzele prezinta tepi fini. Bracteele de culoare roz deschis si florile albastre alcatuiesc inflorescenta. A. fasciata infloreste in lunile mai-iunie, iar bracteele rezista cateva luni. Aceasta specie moare dupa ce infloreste, lasand loc lastarilor sa se dezvolte.
  • Aechmea chantinii. Creste destul de mare, 30 cm-1m inaltime si 60 – 90cm diametru. Are frunze mari, verzi-inchis, cu linii galben-deschis, dispuse vertical si linii argintii, dispuse orizontal. Inflorescenta are bracteele de culoare rosu-oranj si florile rosii.
  • Aechmea coelestis. Are florile verzi-albastrui in forma de spice. Spre deosebire de A. fasciata, aceasta infloreste in perioada iernii. De asemenea, aceasta specie produce fructe, colorate in albastru.
  • Aechmea fosterianaAre frunzele mari, lucioase, cu culori ce variaza de la verde inchis la mov inchis, aproape negricioase. Inflorescenta are bracteele rosii, cu florile rosii, uneori albastre in varf.

Conditii de mediu

Lumina. Sunt plante iubitoare de lumina, insa nu trebuie tinute in razele directe ale soarelui. Cel mai bine o puteti amplasa la fereastra, in fata unei perdele care sa blocheze o parte din lumina.

Temperatura. Deoarece provine din zona tropicala si subtropicala, aceasta planta are temperatura optima de crestere intre 18 si 24 °C. Este o planta foarte sensibila la frig, de aceea temperatura nu trebuie sa scada sub 10 °C. In timpul iernii, rezista foarte bine la o temperatura de 15-16 °C.

Umiditate. Prezinta cerinte moderate fata de umiditatea din substrat si aer.

Substrat. Aceste plante cresc cel mai bine intr-un substrat alcatuit din turba, pamant de frunze. Se poate adauga si pamant pentru orhidee.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Aechmea

Udare. Trebuie facuta moderat. Substratul trebuie pastrat mereu reavan si apa sa se dreneze bine de fiecare data. In lunile de vara se uda saptamanal, iar rozeta de frunze se umple pe jumatate cu apa o data pe luna. Se recomanda schimbarea apei din rozeta, deoarece, stagnand, aceasta creste riscul instalarii unei boli si poate conduce in final la moartea plantei. Se uda cu apa necalcaroasa. Este recomandat ca uneori sa pulverizati frunzele cu apa pentru a creste umiditatea. In perioada iernii, udarea se face mai rar, in functie si de temperatura din incinta.

Fertilizare. Se face lunar in timpul perioadei de vegetatie, iar in perioada de repaus (iarna) se opreste.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Din cauza radacinilor nu foarte mari ale plantei, Aechmea nu trebuie transplantata. Totusi, este important de retinut faptul ca, la maturitate, centrul de greutate al plantei se afla in partea de sus. Astfel, pentru a evita rasturnarea plantei si a o stabiliza mai mult, aceasta poate fi mutata intr-un ghiveci mai mare.

Inmultire. Dupa ce planta-mama se usuca si moare, aceasta poate fi taiata, iar lastarii pot fi lasati sa creasca in acelasi ghiveci. Totusi, lastarii pot fi si separati si mutati in alte ghivece, dar numai dupa ce acestia au ajuns la doua treimi din inaltimea plantei-mama.

Boli si daunatori

Aechmea este sensibila la atacul paduchilor testosi si lanosi si al acarienilor. De asemenea, plantele pot fi atacate de fainare.

O problema frecventa care poate aparea este ingalbenirea sau brunificarea frunzelor interioare din cauza excesului de umiditate. De asemenea, se mai poate intampla ca frunzele sa isi piarda intensitatea culorii. Acest fenomen este cauzat de lipsa de nutrienti, de aceea, se recomanda folosirea unui fertilizant.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
In plus:
  • Pentru a-i asigura plantei un habitat cat mai propice, ghiveciul se poate aseza pe un bol cu pietris in care se adauga apa. Astfel, vaporii vor crea umiditatea necesara de care ecmea are nevoie.
  • Fertilizantul pentru orhidee poate fi folosit pentru a prelungi inflorirea.
  • Pentru ca apa sa se dreneze corespunzator, pe fundul ghiveciului se poate adauga un strat de pietris.
  • Se poate crea un decor special asezand mai multe plante, laolalta, intr-un vas mai mare.
  • Fiind o bromelie, aceasta infloreste o singura data. Dupa aceea, rozeta se degradeaza progresiv, fiind inlocuita de lastari. Cand acestia au ajuns la doua treimi din inaltimea plantei, pot fi separati cu grija de aceasta si pusi in alt substrat. Acestia vor inflori, la randul lor, odata ajunsi la maturitate, dupa 3-4 ani.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile