Abutilon, informatii si sfaturi de ingrijire

abutilon-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Abutilon este un gen vast ce cuprinde aproximativ 200 de specii de plante ornamentale raspandite in zonele tropicale si subtropicale din America, Africa, Asia si Australia. Sunt denumite popular “artar de camera” sau “pristolnic”. Se prezinta sub forma de plante erbacee perene, arbusti sau mici arbori.

Frunzele sunt palmate, lobate la unele specii, asemanatoare celor de artar (de unde si de numirea populara). Totusi, acestea nu sunt inrudite cu artarul. Florile au 5 petale unite la baza, ce dau un aspect de clopot sau de roata. La majoritatea speciilor, acestea sunt colorate in portocaliu sau galben, dar sunt si specii cu flori rosii, roz, mov.

Este o planta ce infloreste din primavara pana in toamna daca ii sunt asigurate toate conditiile.

Abutilon – Conditii de mediu

Lumina. Plantele inflorite trebuie tinute la soare sau semiumbra.

Temperatura. Prefera temperaturi moderate vara, iar in perioada iernii are nevoie de un minimum de 10°C. Se preteaza excelent pentru mentinerea in ghivece, acest lucru constituind un avantaj in perioada iernii, cand trebuie mutate in interior. De asemenea, plantele trebuie ferite de inghet si mentinute intr-o camera racoroasa, pentru a asigura o perioada de repaus. 

Umiditate. Plantele de abutilon au cerinte medii fata de umiditatea din substrat. Nu prezinta cerinte speciale fata de umiditatea aerului, insa pot fi pulverizate din cand in cand cu apa pe frunze. 

Substrat. Nu are preferinte specifice pentru substrat. Acesta trebuie sa permita drenarea usoara a apei si poate fi alcatuit din pamant de gradina, mranita si nisip.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Abutilon

Udare. In perioada primavara-toamna se recomanda a se uda din abundenta pentru a favoriza cresterea si inflorirea. Pe timpul iernii trebuie redusa udarea plantelor, evitand totusi uscarea completa a substratului.

Fertilizare. Plantele de Abutilon necesita fertilizare regulata, incepand de la sfarsitul iernii, pana in toamna.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Aceasta operatiune se executa primavara, in fiecare an sau o data la doi ani. Pentru ca planta sa creasca mai mare, trebuie mutata intr-un ghiveci mai voluminos. 

Inmultire. Abutilon se poate inmulti atat prin butasi, cat si prin seminte. Pentru butasi, se taie lastari de dimensiuni cuprinse intre 8-10 cm, in primavara-vara. Caldura determina inradacinarea rapida a acestora.
Semintele se insamanteaza primavara si germineaza in aproximativ 3 saptamani. Poate dura pana la un an pentru ca planta obtinuta din seminte sa infloreasca.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Abutilon are tendinta de a creste foarte mult, de aceea, pentru mentinerea unei tufe dense si compacte, este necesar sa efectuati taieri ale ramurilor. Mai mult, acest lucru va stimula cresterea noilor lastari si inflorirea mai abundenta.
In general, taierile trebuie efectuate primavara devreme. Pentru a stimula o noua lastarire si inflorire este indicat sa scurtati ramurile si dupa perioada infloririi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

In special in perioada cand sunt tinute in interior, plantele de abutilon pot fi atacate de musculita alba, paianjenul rosu si afide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Florile de abutilon atrag fluturii;
  • In general, hibrizii produc foarte rar fructe. Speciile, insa, produc fructe. Acestea sunt reprezentate de un schizocarp de forma rotunda/hemisferica, alcatuit din mai multe segmente in interiorul carora se afla mai multe seminte. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile