Secvoia, sfaturi, ingrijire, cultivare

Publicat pe: 3 octombrie 2023 Modificat pe: 11 iunie 2024

secvoia-arbore-ingrijire-cultivare
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Denumirea de secvoia (sau sequoia) poate fi asociata cu mai multe specii de conifere din familia Cupressaceae, si anume: Sequoia sempervirens, Sequoiadendron giganteum si Metasequoia glyptostroboides. Acestea sunt specii rasinoase care realizeaza dimensiuni impresionante in arealul natural. Toate cele trei specii prezinta interes ornamental, fiind plantate adesea in parcuri si spatii verzi. Pe langa dimensiunile mari, aceste specii se remarca prin portul frumos, coroana piramidala si trunchiul drept, ingrosat la baza.

Specii si varietati
sequoia-lujeri-ace-frunzis
Sequoia sempervirens

Este amintit adesea drept secvoia sempervirescenta sau bradul rosu de California sau bradul rosu de coasta si este originar din America de Nord. In patria sa de origine se regasesc exemplare de dimensiuni impresionante, cu inaltimi de peste 100 m si diametre de peste 9 m. Arealul natural al speciei cuprinde regiuni cu altitudini de pana la 800-900 m, insa se regasesc exemplare si la altitudini foarte mici, chiar si in apropiere de tarm. Trunchiul drept este acoperit cu scoarta groasa, fibroasa. In sectiune, scoarta se coloreaza in rosu intens la taiere. Frunzele sunt aciculare si turtite, de culoare verde-deschisa si cu doua dungi albicioase pe fata inferioara. Conurile sunt mici (cca. 2 cm lungime), globuloase si prezinta cca. 15-25 de solzi scutiformi. Sub fiecare solz se regasesc cate 3-7 seminte, prevazute la randul lor cu cate doua aripioare.

Sequoiadendron giganteum

Aceasta specie este cunoscuta drept arborele mamut sau secvoia si este originar din America de Nord. In arealul natural (Muntii Sierra Nevada) se regaseste la altitudini de peste 1400 m. Cele mai mari exemplare de arbore mamut au inaltimi de peste 90 m, respectiv diametru de peste 8 m. Au fost identificate exemplare cu varste aproximate la peste 3000 de ani.

Prezinta tulpina bine elagata, scoarta groasa si adanc crapata, coroana deasa si regulata, respectiv frunze solziform-aciculare si asezate circular pe lujeri. Frunzele cad la varsta de cca. 5 ani, impreuna cu lujerii. Semintele inaripate (fiecare cu cate doua aripioare) sunt grupate cate 3-9 sub fiecare solz scutiform al conului. Conurile au cca. 4-8 cm lungime si se matureaza in anul urmator formarii: se lemnifica, solzii se descid, iar semintele cad la sol.

Metasequoia glyptostroboides

Este un arbore rasinos de dimensiuni mari, cu inaltimi de pana la 50 m in patria de origine (China). Arealul natural al speciei cuprinde regiuni cu altitudini cuprinse intre 500 si 1400 m. Arborii prezinta scoarta subtire si exfoliata in fasii, respectiv coroana rara si deschisa la culoare. Lujerii sunt de doua tipuri: lungi si scurti. Cei lungi sunt persistenti, in timp ce lujerii scurti cad toamna impreuna cu frunzele aciculare turtite. Conurile sunt mici (cca. 2 cm lungime), globuloase, cu solzi rotunjiti la varf si cu cateva bractee rasfrante. Semintele prezinta cate doua aripioare inegale.


Conditii de mediu

Lumina. Secvoia sempervirescenta se dezvolta bine in lumina plina sau la semiumbra. Arborele mamut are temperament de semiumbra, insa poate fi plantat si in zonele expuse la soare. Metasequoia are pretentii ridicate in ceea ce priveste lumina, tolereaza cu greu umbrirea.

Temperatura. Toate cele trei specii sunt adaptate conditiilor climatice moderate, iar astfel pot fi afectate de extremele termice (atat de seceta, cat si de ger). Sequoia sempervirens are cerinte ridicata fata de umiditatea atmosferica, de aceea se dezvolta bine in regiunile aflate in apropiere de larg sau in cele caracterizate de ceata deasa si frecventa.

Solul. Speciile de secvoia se dezvolta bine pe solurile profunde, afanate si bine aprovizionate cu substante nutritive. Tolereaza solurile cu umiditate periodic ridicata (apa provenita din topirea zapezilor, inundatii si ploi abundente).

Ingrijire

Udarea. Necesita udare din abundenta in perioadele secetoase sau in zonele cu deficienta de umiditate in sol.

Fertilizarea. Pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii optime, in perioada de vegetatie (primavara-toamna) pot fi aplicate ingrasaminte specifice, special formulate pentru cerintele coniferelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. In general nu este necesara interventia prin taieri. Totusi, in cazul in care apar portiuni uscate, acestea pot fi indepartate prin taiere in orice perioada a anului.

Specia Metasequoia se preteaza si pentru a fi cultivat sub forma de bonsai.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Se recomanda a fi efectuata toamna sau primavara. Prinderea puietilor poate fi favorizata prin administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare.

Inmultirea. Speciile de secvoia pot fi inmultite pe cale germinativa (din semintele inaripate aflate in conuri) sau pe cale vegetativa, din parti de planta (marcotaj, lastari sau butasi). Puterea germinativa a semintelor este redusa, iar astfel inmultirea din seminte este greoaie si rara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Aceste specii sunt rareori afectate de boli si daunatori. In cazul in care se observa simptome specifice unor boli sau prezenta unor daunatori, se recomanda aplicarea tratamentelor specifice, cu insecticide si fungicide omologate.

sequoia-arbore-dimenisuni-mari
In plus:
  • longevitatea este lunga:
    • peste 3000 de ani la arborele mamut
    • peste 2000 de ani la secvoia sempervirens
    • peste 200 de ani la Metasequoia (posibil si mai mult, insa inca nu au fost studiate exemlare mai batrane);
  • in conditii optime de vegetatie cresterea este activa;
  • lemnul arborelui mamut este apreciat datorita coloritului rosiatic a partii centrale (duramen);
  • lemnul de secvoia este moale, usor si totodata rezistent, durabil.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Ficus
paulownia-sfaturi-ingrijire
Paulownia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
Buruieni Dicotiledonate
fasole-cultivare-ingrijire
Fasole
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
lonicera-sfaturi-ingrijire
Lonicera
Cactusi
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Par
monilioza-solutii-tratamente
Monilioza
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
afide-sfaturi-combatere
Afide
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Guzmania
Orhidee
Bonsai

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Secvoia, sfaturi, ingrijire, cultivare

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile