Scapa de vulpi, solutii si metode

scapa-de-vulpi

Vulpi (Vulpes vulpes) – sunt mamifere omnivore din familia Canidae si sunt raspandite pe toate continentele, exceptand Antarctica. Vulpile se regasesc preponderent in salbaticie, in zonele bogate in vegetatie (paduri, pajisti). Totusi, acestea se pot intalni si in zonele alpine si aride. Vulpile isi construiesc vizuini inguste, cu numeroase intrari si iesiri, in care isi depoziteaza hrana si isi cresc puii. Cu toate acestea, atunci cand se produc schimbari in habitatul lor, vulpile isi pot face aparitia in zonele urbane sau rurale, in cautare de adapost si hrana.

In general, vulpile se hranesc cu rozatoare, pesti, broaste, pasari, insecte, fructe, legume, seminte, oua de pasare etc. Exemplarele care traiesc in apropierea zonelor urbane si sub-urbane sunt atrase de resturile alimentare din cosurile de gunoi/pubele.

In timp ce unele specii sunt considerate pe cale de disparitie, vulpea rosie este cea mai raspandita la nivel global si este des intalnita in zonele populate de oameni. Aceasta se poate adapta cu usurinta si isi poate construi vizuini in apropierea casei sau a gradinii.

Pe langa daunele pe care le provoca in gospodarie, vulpile pot raspandi o serie de boli (precum rabia) si paraziti (precum purici, capuse). In plus, daca se simt amenintate, acestea pot deveni destul de agresive. 

Semnele infestarii

Prezenta vulpilor poate fi semnalata prin daunele provocate in gradina, in adaposturile pentru pasari/animale (lipsa pasarilor, a oualor sau a animalelor mici). De asemenea, daca mediul este favorabil, acestea isi pot construi vizuini sub constructiile din lemn, magazii sau langa casa.

Alte semne ale prezentei vulpilor: zgomotele specifice, urme, semne de sapaturi, miros intepator de amoniac in urma marcarii teritoriului, prezenta excrementelor in locuri vizibile, pubele/tomberoane ravasite etc. 

Metode de a mentine vulpile la distanta

Pentru a evita aparitia vulpilor, se recomanda crearea si mentinerea unui mediu neprimitor. Astfel, este indicata depozitarea gunoaielor in containere inchise ermetic, indepartarea surselor de hrana care pot atrage vulpile (resturi de alimente, hrana pentru animale), indepartarea gramezilor de lemne si blocarea intrarilor in spatiile de sub casa, terasa, sopron sau alte structuri. 

In plus, este importanta consolidarea gardurilor de protectie si a adaposturilor pentru animale si pasari. 

Daca prezenta vulpilor a fost sesizata, pentru a le alunga se pot utiliza dispozitive sonore – tunuri pentru animale. In plus, se pot folosi capcane speciale pentru a le captura si elibera in siguranta, inapoi in salbaticie. 

Tunuri pentru vulpi 

Sunt echipamente ce emit zgomote puternice (de explozie), utilizate pentru indepartarea in siguranta a vulpilor din ferme, culturi agricole si alte spatii deschise. De regula, tunul este alimentat de o butelie cu gaz si functioneaza pe baza unui motor piezoelectric, fiind independent de orice sursa de energie. In functie de tipul aparatului, intervalul si frecventa detonarilor se pot programa sau sunt prestabilite. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capcane pentru capturare vulpi

Capcanele se pot utiliza atat pentru monitorizarea prezentei vulpilor, cat si pentru capturarea in siguranta a acestora. Se recomanda amplasarea capcanelor in zonele frecventate de vulpi, de-a lungul gardurilor sau la intrarea in vizuini (daca acestea sunt prezente). Deoarece vulpile sunt animale nocturne, se recomanda amplasarea capcanelor spre sfarsitul zilei si verificarea acestora in fiecare dimineata. 

Pentru a atrage vulpea in interiorul capcanei, este indicata utilizarea unei momeli (carne cruda, peste sau alimente cu miros puternic). Totodata, este indicata si indepartarea surselor alternative de hrana din jurul capcanei.

Dupa capturare, capcanele mecanice pot fi reutilizate. Totusi, inainte de reutilizare este indicat ca acestea sa fie spalate si dezinfectate. In plus, este importanta utilizarea manusilor de protectie la amplasarea capcanei, pentru ca animalele sa nu depisteze mirosul mainilor, precum si in momentul manipularii, dupa capturare, pentru a evita o posibila contaminare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a preveni aparitia vulpilor intr-o anumita zona, se recomanda crearea si mentinerea unui mediu cat mai nefavorabil. Astfel, este indicata indepartarea tuturor surselor de hrana si consolidarea gardurilor de protectie si a adaposturilor pt pasari si animale. La primele semne de aparitie, pentru a indeparta in siguranta vulpile, se pot utiliza tunuri pentru animale si capcane. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile