Scapa de tatu – capcane si metode

scapa-de-tatu-metode

Tatu, cunoscut si sub denumirea de armadillo este un mamifer placentar, ce apartine ordinului Cingulata, recunoscut prin scutul pielos care ii acopera spatele si ghearele lungi, adaptate special pentru sapat. Este raspandit doar pe teritoriul Americilor, nefiind intalnit in tara noastra. Se cunosc aproape 21 de specii de armadillo existente, adaptate la diverse habitate. Nu sunt animale periculoase pentru oameni, atunci cand se simt amenintati, se incolacesc in forma sferica.

Semnele prezentei tatuului

Pentru a putea alege metoda optima de indepartare, se recomanda identificarea zonelor pe care tatuul le frecventeaza si a tipului de daune pe care il produce. Printre pagubele pe care le poate aduce unei anumite proprietati amintim: 

daune tatu gradina
  • Saparea gropilor in peluza/gazon;
  • Deteriorarea tevilor si a firelor subterane;
  • Saparea tunelurilor sub diferite structuri, trotuar, sub gramezile de resturi vegetale etc. 
  • Crearea de fisuri/crapaturi in trotuare, alei sau in fundatiile cladirilor, ca urmare a sapatului. 
  • Scoaterea din pamant a plantelor/rasadurilor; 

Tatuul patrunde pe o anumita proprietate in cautare de hrana si de adapost, insa, intrucat majoritatea hranei pe care acestia o prefera se regaseste sub pamant, eliminara in totalitate a acesteia este aproape imposibila. Totusi, exista o serie de masuri ce se pot intrprinde, pentru ca spatiul respectiv sa nu-i atraga in mod special. 

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

  • Indepartarea locurilor ce le pot oferi adapost, precum gramezile de lemne, anumite tufisuri si arbusti. Tatuul prefera sa isi faca vizuina in zonele acoperite, astfel, prin indepartarea acestora, tatuul va fi mai putin predispus sa patrunda in perimetrul respectiv. 
  • Indepartarea fructelor cazute, care i-ar putea atrage. 

Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile tatuului, se recomanda alegerea metodei adecvate, in functie de situatie. Pentru ca indepartarea acestora sa aiba un grad de eficienta ridicat, cel mai indicat este sa fie utilizate metode multiple (repelenti, capcane).

Utilizarea capcanelor 

Se recomanda utilizarea capcanelor atunci cand se doreste indepartarea unui tatu ce si-a gasit adapost pe o anumita proprietate. Utilizarea capcanelor este o metoda facila, daca acestea se amplaseaza in locul potrivit. Tatuul foloseste aceleasi trasee atunci cand sapa, de aceea, comportamentul lor este foarte previzibil. 

Sfaturi generale privind amplasarea capcanelor: 

amplasare capcana tatu
  • Se recomanda amplasarea capcanei noaptea, in fata intrarii in vizuina.
  • Pozitionati capcana de-a lungul zidurilor sau a gardurilor, cat mai aproape de locul unde au provocat daune.
  • Este indicata crearea unui ‘’V’’ utilizand scanduri de lemn pentru a indruma tatuul spre intrarea in capcana. 

Tatuul este un animal adept al  anumitor obiceiuri, cu un vaz slab dezvoltat si care depinde de anumite trasee de deplasare specifice, care il ghideaza spre si dinspre vizuina. Astfel, este important sa incercati identificarea vizuinii si traseele de deplasarea din apropiere. 

Printre locurile in care se pot amplasa capcanele amintim:

  • Deasupra intrarii in vizuina;
  • De-a lungul unui perete sau a unui gard, la o distanta mica fata de intrarea in vizuina;
  • Pe un traseu intens circulat, marcat de urmele lasate de acesta;

In plus: 

Daca nu se poate identifica vizuina tatuului, se recomanda amplasarea capcanei de-a lungul unui zid sau gard, in apropierea zonei in care au produs pagube.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
momeala tatu

Totodata, se pot utiliza si momeli in interiorul capcanei. Intrucat tatuul se hraneste rareori la suprafata, adesea nu se opteaza pentru folosirea acestora, pentru a nu atrage in capcana alte animale (de exemplu ratoni). Totusi, s-au obtinut rezultate bune cu momeli ce vizeaza preferintele specifice tatuului precum viermi, larve sau alimente putrede. De asemenea, este important de mentionat ca fiecare tatu este diferit de aceea, utilizarea unei momeli impreuna cu capcana va va ajuta sa determinati daca acestea sunt eficiente pentru populatia de tatu din zona respectiva. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta. 

Recomandari generale privind amplasarea momelii:

  • Distanta dintre momeala si fiecare usa deschisa trebuie sa fie suficienta pentru a atrage tatuul in intregime in capcana.
  • Pentru a ajunge la momeala, este necesar ca tatuul sa actioneze declansatorul (sa paseasca pe placa de metal);
  • Se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);

In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca tatuul sa ajunga la ea din exterior.

In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in spatele declansatorului sau poate fi pusa in pamant, chiar sub declansator/capcana sau se poate agata de partea superioara a capcanei. 

In plus: 

  • Tatuul poate rasturna capcana in incercarea de a ajunge la momeala, de aceea, este indicata plasarea unei greutati sau a unei caramizi deasupra ei.
  • Este indicata amplasarea capcanelor pe o suprafata dreapta, plana.
  • In cazul in care sesizati ca au fost capturate alte animale, este indicat sa nu se mai utilizeze momeala si sa va asigurati ca pozitionarea acesteia este adecvata, in zonele in care tatuul isi desfasoara activitatea. 
  • Este recomandat sa purtati manusi, pentru a evita sa transferati mirosul, intrucat orice urma de miros uman poate descuraja tatuul sa patrunda in capcana.

Amplasarea capcanei

amplasare-capcana perioada

Se recomanda amplasarea capcanei chiar inainte ca acestia sa iasa sa se hraneasca. In general, tatuul este un animal nocturn, dar in timpul iernii, in zonele cu climat mai rece, ies adesea si in timpul zilei. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese. 

Monitorizarea capcanei 

Un aspect cunoscut despre tatu este acela ca au tendinta sa scape din capcana dupa un anumit timp, sapand in partea de jos a acesteia sau alergand spre peretii capcanei. De aceea, dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata constant, pentru a nu lasa tatuul capturat o perioada indelungata de timp. 

Tatu – Capturare  

Dupa ce tatuul a fost capturat, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, fiind indicat ca aceasta sa fie tinuta la o distanta mai mare de corp, pentru a evita contactul direct cu animalul. Mutarea acestuia in alta zona se va face respectand prevederile legale in vigoare.

De regula, este indicata alegerea unui mediu umed, impadurit, in apropierea unui parau sau a unui rau. Atunci cand veti elibera tatuul, este recomandat sa va indepartati de usa capcanei, permitand astfel acestuia sa iasa incet. In plus, este indicat sa verificati daca vechea vizuina a tatuului este goala, apoi, aceasta poate fi umpluta cu pietris pentru a impidica ca alte animale sa o foloseasca pentru adapost. 

Utilizarea repelentilor

Pentru a tine tatuul la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acesta a produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le are in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra. In general sunt 3 modalitati pentru indepartarea acestora: 

  • Stricarea surselor de hrana subterane;
  • Crearea unui miros neplacut in vizuinile acestora;
  • Prin speriarea acestora utilizand diferite tactici; 


Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special. Respectiv, indepartarea gramezilor cu resturi vegetale/lemne, a tufisurilor, a fructelor cazute etc. 

In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea unui tatu, este indicat sa fie alese metodele optime, in conformitate cu prevederile legale, fara a-i vatama. Totodata este indicat sa se intreprinda anumite masuri (strangerea resturilor vegetale, instalarea gardurilor de protectie) pentru ca spatiul respectiv sa nu ii atraga in mod special si sa nu faciliteze reintoarcerea acestora. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile