Scapa de plosnita marmorata, solutii si tratamente

scapa-de-plosnita-marmorata

Plosnita marmorata (Halyomorpha halys) este o insecta ce face parte din ordinul Hemiptera, originara din Asia de Est. Se poate intalni adesea in exteriorul locuintei (prinse de ziduri, ferestre), iar deseori patrund si in interior. De aceea, pe langa daunele pe care le produce plantelor de cultura, este o insecta deranjanta si pentru oameni. Au o raspandire vasta, in majoritatea regiunilor globului. Sunt specii polifage, atacand diverse culturi cum ar fi pomii si arbustii fructiferi, cereale, legume, plante ornamentale.

Plosnitele marmorate au un ciclu biologic ce dureaza 30-40 zile. Pot avea chiar 3-4 generatii pe an, in functie de conditiile climatice. Sunt active incepand din martie/aprilie, pana in septembrie, cand incearca sa patrunda in locuinte, pentru a hiberna. Insectele ierneaza in stadiul de adult, de aceea este recomandat sa prevetini intrarea lor in casa. In acest fel evitati neplacerile pe care le pot face primavara, cand se trezesc din hibernare si incep depunerea pontei.

Plosnita marmorata – Metode de preventie

Pentru a va asigura ca insectele nu intra in casa, mai ales toamna, cand cauta un loc potrivit pentru hibernare, trebuie intreprinse anumite masuri.

In primul rand, este important sa sigilati toate crapaturile de langa geamuri, usi, guri de aerisire sau canalizare, ce pot reprezenta cai de acces ale plosnitelor in locuinta. Odata intrate in casa sunt mai greu de controlat, de aceea este mai bine sa respectati metodele de preventie. Pentru izolarea orificiilor, se poate utiliza silicon, iar ulterior se pot pulveriza insecticide de contact pe exteriorul peretilor, pentru a asigura o protectie mai sporita.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Totusi, este important de luat in considerare faptul ca tratamentele chimice nu au un efect de lunga durata, iar plosnitele vor contina sa apara dupa o perioada de cateva zile. De aceea, izolarea cailor de acces si acoperirea ferestrelor cu plase de insecte sunt esentiale in controlul acestor daunatori.

Daca sunt depistate in interior, o metoda de eliminare a plosnitelor urat mirositoare este prin aspirare. Utilizand un aspirator puternic, se pot aspira insectele si ouale lor din locurile ascunse. Se recomanda folosirea unui aspirator cu sac de unica folosinta sau care se poate goli usor, pentru a evita strivirea lor si degajarea mirosului neplacut, specific. 

In plus, pentru a tine sub control populatia de plosnite, este important sa eliminati buruienile din jurul casei (ce pot reprezenta plante-gazda pentru insecte) si sa mentineti curtea curata de cutii, materiale, in care plosnitele se pot adaposti.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile