Scapa de pisici – repelenti si metode

Pisici (Felis catus) – sunt mamifere carnivore, domesticite si indragite de oameni, fiind apreciate ca si animale de companie, precum si pentru abilitatea lor de a vana rozatoare. Acestea nu provoaca pagube, insa, uneori, pot cauza probleme sau pot deveni periculoase atunci cand se simt amenintate, mai ales cele fara stapan. 

Semnele prezentei pisicilor

Pentru a putea alege metoda cea mai adecvata de indepartare a pisicilor, se recomanda identificarea zonelor pe care acestea obisnuiesc sa le frecventeze in curte, precum si a tipului de daune pe care le produc. Printre pagubele pe care le le pot aduce pisicile unei anumite proprietati amintim: 

pisici in gazon
  • Utilizarea gradinii ca si litiera;
  • Dezgroparea plantelor si a rasadurilor;
  • Deprecierea gazonului, prin urinarea pe acesta; 
  • Zgarierea scoartei arborilor;
  • Vanarea pasarilor;

In general, pisicile sunt atrase de o anumita proprietate, deoarece zona respectiva le poate asigura hrana si pot avea un loc cald si uscat in care se pot adaposti. Astfel, daca sunt indepartate toate sursele de mancare, pisicile pot manifesta un interes mai scazut fata de zona respectiva.

Printre masurile ce se pot aplica, amintim: 

  • evitarea hranirii pisicilor sau a altor animale salbatice pe proprietatea respectiva; 
  • strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate, intrucat resturile alimentare din gunoi reprezinta una dintre sursele principale de hrana ale pisicilor abandonate;
  • sigilarea/impiedicarea accesului pisicilor in locurile uscate si acoperite, precum verande, magazii, garaje etc.
  • indepartarea resturilor alimentare sau a resturilor ramase in urma hranirii animalelor de companie. 
indepartare pisici

Pentru a alege metoda optima de indepartare a pisicilor din curte, este foarte important sa identificati ce tip de pisici sunt prezente, respectiv pisici abandonate sau pisici ce apartin vecinilor. Astfel, dupa ce ati observat obicieiurile pisicilor, zonele in care au provocat pagube, precum si tipul acestora (din vecini sau abandonate), se recomanda alegerea metodei adecvate (capcane, repelenti), in functie de situatie. 

Utilizarea capcanelor

Inainte de a captura o pisica abandonata, este important sa stabiliti cum o veti ingriji in perioada in care se va afla la dumneavoastra. Daca veti captura o pisica cu intentia de a avea grija de ea cateva zile, aceasta va trebui sa ramana pe parcursul acelor zile, in interiorul capcanei. In acest caz, se va alege o capcana ce ii asigura confort, ce va va permite sa hraniti pisica si sa curatati mizeria, fara ca aceasta sa scape. 

capcane pisici

Aspecte esentiale ale unei astfel de capcane:

  • margini interioare curbate pentru a preveni ranirea accidentala a acestora;
  • o usa auxiliara cu balamale care este usor de deschis si de blocat din exterior;
  • un separator care va impiedica pisica sa aiba acces la usa din spate atunci cand aceasta este deschisa si va va proteja de contactul direct cu pisica. 

Adesea, se recurge la utilizarea capcanelor cand:

  • ati identificat proprietarul unei pisici si doriti sa o transportati in siguranta catre acesta;
  • doriti sa facilitati transportul unei pisici abandonate catre adoptie;

Pentru o capturare eficienta, capcanele se vor amplasa in locurile in care ati sesizat cel mai adesea prezenta pisicilor sau in zonele in care acestea primesc mancare frecvent sau cauta hrana. 


Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Totodata, se vor utiliza si momeli in interiorul capcanei. Pisicile sunt atrase de mancaruri cu un miros puternic, bogate in proteine si grasimi, precum pestele in ulei, hrana umeda pentru pisici, carnea de pui gatita, peste proaspat etc. Pe langa alegerea unei momeli adecvate, un aspect important il reprezinta si pozitionarea acesteia in capcana, pentru o capturare eficienta. 

Amplasarea corecta a momelii asigura:

  • atragerea completa a pisici in capcana – atat corpul cat si coada;
  • declansarea rapida a capcanei in momentul patrunderii animalului;
  • se va amplasa in concordanta cu tipul capcanei (1 intrare sau 2 intrari);

In cazul capcanei cu o singura intrare, momeala se va amplasa catre capatul acesteia, chiar in spatele declansatorului, cat mai departe de peretii acesteia, pentru a impiedica ca acestea sa ajunga la ea din exterior.

In cazul capcanelor cu doua intrari, momeala este indicat sa fie amplasata in mijlocul acesteia, pentru a incuraja pisica sa actioneze declansatorul.

Amplasarea capcanei

Capcana se va amplasa pe o suprafata dreapta, plana, intr-un loc cu suficienta umbra si vizibilitate, pentru a o putea monitoriza constant. Se vor respecta intocmai recomandarile producatorului, in functie de produsul ales. Capcanele NU se amplaseaza atunci cand afara sunt conditii meteo extreme, respectiv ger, caldura, vant, ploaie sau zapada. Astfel, in momentul in care doriti sa capturati pisica, amplasati cu grija capcana, in pozitie deschisa. Respectati intotdeauna instructiunile specifice capcanei alese. 

Monitorizarea capcanei

monitorizare capcane pisici

Dupa pozitionarea capcanei, este important sa fie monitorizata cu atentie, pentru a putea aduce pisica la adapost de indata ce a fost capturata. Daca acestea sunt neglijate in interiorul capcanei, pot deveni infometate, insetate, susceptibile atacului diferitilor pradatori sau a conditiilor meteo nefavorabile. 

Pisici – Capturare

Dupa ce pisica este capturata, se recomanda utilizarea manusilor de protectie, atunci cand se va manipula capcana, iar aceasta va fi transportata in siguranta catre adapost. Totodata, pentru a-o mentine calma, este indicata acoperirea capcanei cu o patura. Este recomandat ca manipularea capcanei sa se realizeze cu multa grija si aceasta sa fie mentinuta la acelasi nivel, stabila. Daca se va transporta  pe o perioada indelungata de timp, asigurati-va ca pisica beneficieaza de suficienta hrana si are tot timpul apa.

IN PLUS:

  • Inainte de utilizarea unei capcane, asigurati-va ca intelegeti si respectati prevederile legale ce reglementeaza capturarea pisicilor utilizand capcane; 
  • Dezarmati capcana in momentele in care nu o puteti monitoriza;
  • Inainte de a pozitiona capcana, puneti pe jos un ziar pentru a proteja labutele sensibile ale pisicilor;

Utilizarea repelentilor

repelenti pisici

Pentru a tine pisicile la distanta de proprietate, se recomanda utilizarea produselor cu actiune repelenta. Astfel, dupa identificarea zonelor in care acestea au produs pagube si determinarea obiceiurilor pe care le au in curte, se recomanda utilizarea unui repelent adecvat cerintelor dumneavoastra.

Este important de mentionat ca, pisicile sunt animale ce se obisnuiesc rapid intr-un anumit mediu, ceea ce inseamna ca este nevoie de o perioada mai indelungata de timp si de perseverenta, precum si de utilizarea a mai multor metode repelente, pentru a le impiedica sa se reintoarca.

Pe langa aplicarea periodica a repelentilor, sunt foarte importante si anumite masuri, pentru ca spatiul respectiv sa nu le atraga in mod special. Respectiv, se va evita hranirea pisicilor sau a altor animale salbatice pe proprietatea respectiva, se va acorda atentie combaterii rozatoarelor din spatiul respectiv, se recomanda strangerea gunoiului si pastrarea acestuia in containere sigilate, hranirea animalelor de companie in interior etc. 

In functie de produs, repelentii pot fi lichizi, sub forma de granule sau pulbere. Acestia se vor aplica/utiliza in conformitate cu recomandarile producatorului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In concluzie, in functie de situatie, atunci cand se opteaza pentru indepartarea/alungarea pisicilor, este indicat sa fie alese metodele optime (capcane, repelenti), fara a le vatama sau a le produce vreun rau. 


×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile