Scapa de pestisorii argintii

scapa-de-pestisorul-de-argint-1024x543

Pestisorii argintii (Lepisma saccharina) sunt insecte primitive, de mici dimensiuni, lipsite de aripi, ce apartin ordinului Zygentoma. Sunt raspanditi in majoritatea zonelor de pe glob, adaptate la diferitele conditii climatice. Denumirea comuna este data de aspectul argintiu, lucios al insectei si de miscarile pe care le face pentru a se deplasa.

Denumirea stiintifica “saccharina” sugereaza faptul ca sunt consumatori de hrana bogata in polizaharide, precum: zahar, amidon, clei de la copertile de carte, tapiterii, adeziv, dar acestia consuma si textile confectionate din bumbac si matase.

Sunt insecte inofensive, nu ataca oamenii si nici nu transmit boli, insa sunt considerati daunatori, deoarece pot produce pagube in locuinta.

Pestisorii argintii – Semnele infestarii

Prezenta acestor insecte poate fi semnalata prin observarea acestora sau a excrementelor asemanatoare boabelor de piper. Alte semne importante care indica o infestare cu pestisorii argintii sunt: aparitia de pete galbui sau mici gauri pe haine, tapet, cutiile de cereale sau carton.

Este important sa verificati cu atentie spatiile intunecate sau cu o umiditate ridicata (bai, subsoluri, bucatarii, tevi de apa), tinand cont de faptul ca pestisorii argintii sunt activi in special noaptea. 

Masuri de preventie

Pentru a preveni o infestare cu pestisorii argintii este indicat sa se tina cont de cateva masuri:

  • izolati foarte bine crapaturile sau orificiile ce ar putea reprezenta cai de acces ale insectelor in casa;
  • incercati sa reduceti pe cat posibil umiditatea din locuinta;
  • verificati cutiile de transport, mobila si alte materiale de constructie inainte de a le aduce in interior;
  • mentineti curtea curata de cutii de carton sau materiale din lemn, in care insectele se pot adaposti;

Tipuri de tratamente 

Impotriva pestisorului argintiu se aplica insecticide specifice prin pulverizare, insecticide gata de utilizare sau se pot folosi capcane adezive.

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultatele dorite, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a pestisorilor argintii. 

Tratamente cu insecticide

Se recomanda aplicarea tratamentelor prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele in care acestia s-ar putea ascunde (crapaturile de langa plinte, geamuri sau usi, dulapuri, spatii izolate, zonele pe unde trec tevile de apa). Solutia se poate aplica cu orice tip de pulverizator.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamente cu insecticide gata de utilizare

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

Avand in vedere ca insecticidele sub forma lichida nu se pot aplica pe instalatii electrice, sisteme de ventilatie etc, in aceste cazuri se utilizeaza insecticidele sub forma de pulbere sau granule. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In spatiile greu accesibile, insecticidele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unui dispersor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capcane adezive

Capcanele adezive contin un atractant cu rolul de a atrage pestisorii argintii ce traverseaza aria de actiune a capcanei si de a-i captura pe suprafata adeziva. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat activitatea pestisorilor argintii (sub mobila, bai, rafturi de carti, zone de depozitare a hainelor, bucatarie, subsol si surse apropiate de hrana etc). 

Pe langa utilizarea lor cu scop de combatere a pestisorilor argintii, capcanele pot fi folosite si cu scopul de monitorizare a acestora (pentru a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea efectuarii tratamentelor). 

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Repelenti pestisori argintii

Sunt produse utilizate pentru indepartarea pestisorilor argintii. Datorita proprietatilor organoleptice, repelentii creeaza bariere olfactive si produc senzatii neplacute speciilor vizate, descurajand activitatea acestora in zonele tratate.


Pestisorii argintii se inmultesc foarte repede si pot deveni invazivi intr-un timp scurt. Pentru a scapa de aceste insecte, se vor intreprinde masurile de combatere inca de la primele semne de infestare. Astfel, se recomanda aplicarea insecticidelor specifice si utilizarea capcanelor adezive. 

Pentru prevenirea infestarii, se recomanda sigilarea cailor de acces ale acestora in locuinta, reducerea umiditatii din incinta, eliminarea surselor de hrana, pastrarea unui mediu cat mai curat etc.

 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile