Scapa de miriapode, solutii si otrava

miriapode-scapa-de-metode-solutii

Miriapode (Eurymerodesmus sp.) – sunt artropode cu corpul segmentat, ce fac parte din clasa Diplopoda. Miriapodele sunt raspandite pe toate continentele, exceptand Antarctica. Termenul miriapod provine din latina unde “mil” – inseamna mii si “ped” – inseamna picioare. In ciuda numelui, miriapodele nu prezinta mii de picioare, acestea avand un numar mai redus, in functie de specie.

Miriapodele se hranesc cu materie vegetala in descompunere si insecte mici, dar uneori pot consuma si radacini. Datorita regimului de hrana, miriapodele sunt considerate benefice pentru mediu. Acestea contribuie la degradarea materiei organice si la controlul populatiei de insecte mai mici. 

Acestea prefera zonele intunecate si umede din exterior si se regasesc adesea sub mulci, in frunzis, in ghivece, in gramezi de lemn si compost, sub scanduri sau pietre. Cu toate acestea, atunci cand se produc schimbari in habitatul lor (conditii prea umede sau prea uscate), acestea pot migra si isi pot cauta adapost in locuinte. Pot patrunde in interior prin usi sau ferestre deschise, prin subsol, crapaturi, fisuri, guri de aerisire etc. 

Miriapodele sunt inofensive, nu inteapa, nu musca si nu transmit boli. Totusi, unele specii pot provoca o reactie alergica daca substanta pe care o elibereaza atunci cand se simt in pericol intra in contact cu pielea si ochii. In plus, prezenta acestora in locuinta poate crea disconfort. 

Miriapode – Semnele infestarii

Prezenta miriapodelor poate fi semnalata prin observarea acestora. In jurul locuintei, puteti intalni miriapode pe veranda si terasa, in straturile de flori, in gradina, in structuri precum magazii etc. 

Daca reusesc sa patrunda in interior, acestea pot fi observate cel mai adesea in locurile cu umiditate ridicata: baie, subsol, in apropierea tevilor sau a robinetelor, garaj.

MiriapodeTipuri de tratamente

Impotriva miriapodelor se aplica insecticide specifice prin pulverizare si insecticide gata de utilizare. In cazul in care se efectueaza doua tipuri de tratamente, este important ca cel prin pulverizare sa se efectueze inaintea celui cu insecticide gata preparate (nu se va aplica o solutie peste insecticidele gata preparate). Dupa uscarea solutiei aplicate, ulterior, se vor aplica insecticidele sub forma de pulbere, granule etc.

Pentru ca tratamentele aplicate sa aiba rezultatele dorite, este foarte important sa fie identificate si tratate sursele si zonele cu risc ridicat de aparitie a miriapodelor. 

Tratamente cu insecticide pentru combatere miriapode

Se recomanda aplicarea tratamentelor prin pulverizare. Cu aceasta solutie se vor pulveriza toate zonele in care acestea s-ar putea ascunde: subsol, garaj, in jurul intrarilor, a gurilor de aerisire, sub chiuveta/cada, in interiorul fisurilor si crapaturilor din apropierea zonelor unde s-a observat activitatea miriapodelor. Solutia se poate aplica cu orice tip de pulverizator. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tratamente cu insecticide gata de utilizare pentru combatere miriapode

Acestea se pot regasi sub forma de pulbere, granule, lichida, spray. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. Deoarece actioneaza prin contact sau ingestie, este necesar ca daunatorii sa traverseze spatiul tratat. Este indicat sa cititi cu atentie si sa respectati recomandarile de pe eticheta produsului utilizat.

Avand in vedere ca insecticidele sub forma lichida nu se pot aplica pe instalatii electrice, sisteme de ventilatie etc, in aceste cazuri se utilizeaza insecticidele sub forma de pulbere sau granule. Insecticidele gata de utilizare se aplica pe suprafete uscate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In spatiile greu accesibile, insecticidele sub forma de pulbere se pot aplica cu ajutorul unui dispersor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Capcane adezive

Capcanele adezive captureaza pe suprafata adeziva miriapodele ce traverseaza aria de actiune a capcanei. Capcanele se amplaseaza cat mai aproape de zonele in care s-a sesizat prezenta miriapodelor (in baie, in subsol). 

Pe langa utilizarea lor cu scop de combatere a miriapodelor, capcanele pot fi folosite si cu scopul de monitorizare a acestora (pentru a depista prezenta si gradul de infestare intr-un anumit spatiu, in vederea efectuarii tratamentelor). 

Capcanele se pot amplasa inclusiv dupa aplicarea tratamentelor chimice pentru a verifica rezultatele acestora si a monitoriza spatiul tratat. Ulterior, in functie de numarul daunatorilor capturati pe capcana, se poate avea in vedere repetarea tratamentului chimic.

Insecticide sub forma de granule

Insecticidele sub forma de granule se utilizeaza, de regula, in exterior, in jurul cladirilor si a structurilor, in peluze si gradini ornamentale. Acestea au rolul de a proteja perimetrul formand o bariera de protectie impotriva miriapodelor care pot patrunde in interior. 

Inainte de utilizare, animalele si vietuitoarele non-vizate trebuie sa paraseasca zona tratata, iar containerele cu mancare si apa se vor acoperi sau muta.


Echipamente de protectie

Echipamentele de protectie au rolul de a proteja persoana care efectueaza tratamentele de dezinsectie. Pentru a evita inhalarea vaporilor creati in timpul pulverizarii sau contactul direct cu substantele aplicate, se recomanda purtarea unui echipament de protectie complet. Acesta presupune: combinezon de protectie cu gluga, masca de gaze cu filtre, manusi de protectie antichimice, cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila, dupa caz. 

  • Manusi de protectie

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  • Masti de gaze, ochelari

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a scapa de miriapode, se vor intreprinde masurile de combatere inca de la primele semne de infestare. Astfel, se recomanda aplicarea insecticidelor prin pulverizare si a insecticidelor gata de utilizare. Pentru a preveni patrunderea in interior, este recomandata sigilarea cailor de acces, reducerea umiditatii din incinta si pastrarea unui mediu cat mai curat. In exterior, este indicata intretinerea gazonului, eliminarea vegetatiei si indepartarea a tot ceea ce poate deveni un potential adapost pentru miriapode: gramezi de gunoi, pietre, scanduri, frunze, mulci etc. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile